Det er syrentid her i maj, og syrenerne blomstrer lige nu i fuldt flor i hele landet. Syrener er spiselige blomster, som du kan bruge i din madlavning, og her får du opskriften på, hvordan du laver en skøn syrensukker.
Syrener er ren romantik
I min verden er syrenser noget af det mest romantiske, man kan have i sin have. Når syrenserne blomstrer fyldes haven af en uforlignelig blomsterduft, og de små fine blomster sat sammen i en stor overdådig klase ændrer farve hver eneste dag. Når de små blomster begynder at åbne sig, har de en mørk, varm farve, som så bliver lysere hver dag.
Jeg elsker farvespillet og overdådigheden, den berusende duft. Og så er der navnet på engelsk: Lilacs – et vidunderligt smukt blomsternavn.
Hvad kan du bruge syrensukker til?
Syrensukker kan anvendes til mange ting, som du ønsker at tilføre en mild blomstersmag eller blomsterduft og hvor du almindeligvis ville bruge sukker. Syrensukker smager skønt drysset over en friskbagt pandekage, på havregrynene til morgenmaden eller på arme riddere. Du kan også bruge syrensukker i dit bagværk eller i hjemmelavet is eller koldskål.
Sådan laver du din egen syrensukker
- En god dl syrenblomster
- ca. 500 g sukker
Pluk et par stængler syrener. Her er det bedst at bruge de almindelig lilla og duftende syrener, men gerne blandet med en blomsterne fra en mørkere syren, så sukkeret får et smukt farvespil.
Nip alle de små blomster af stænglerne og læg dem på et stykke bagepapir, køkkenrulle eller blot et viskestykke, og rens dem for små dyr, larver og skidt. Lad dem ligge at tørre en lille times tid, så små dyr kan nå at kravle fra.
Bland nu blomsterne med ca. 500 gram sukker. Du kan både bruge hvid raffineret sukker og rørsukker.
Kom blandingen i et smukt sylteglas og og opbevar med låg på. Rør lidt i sukkeret de første par dage, væsken vil nemlig trække ud af syrenblomsterne og kan få sukkeret til at klumpe sig sammen.
God fornøjelse!