Cottage pie er en oksekødstærte med en lækker skorpe af kartoffelmos iblandet cheddarost. Det er en rigtig efterårsret, som er fuld af smag og varme. Retten er nem at lave og mætter helt utrolig godt.
Mættende “hyttetærte”
Der er ikke noget som mættende efterårsretter, og lige så snart der er kartoffelmos indblandet, så ved man, at det er en fyldig ret. Cottage pie er en engelsk ret, som er mere eller mindre synonym med shepherd’s pie – forskellen er blot, at i cottage pie anvender man hakket oksekød, mens man i shepherd’s pie anvender lammekød.
I princippet kan du anvende restekød, for retten går ud på at pakke kød ind i kartoffelmos, uanset hvilken slags kød det er.
Opskrift på cottage pie (6 personer)
- 1 løg
- 1 lille knoldselleri
- 3 store gulerødder
- 500 g hakket oksekød
- frisk løvstikke (eller en anden frisk krydderurt, hvis du ikke har løvstikke)
- 2 spsk tomatpuré
- 1/2 liter kalvefond
- olivenolie
- havsalt og friskkværnet peber
Kartoffelmos:
- 1,5 kg kartofler
- 2 dl mælk
- 100 g smør
- 100 g revet cheddarost
Pil løget og hak det fint.
Skræl gulerødderne og selleriet og skær dem i små tern.
Brun det hakkede oksekød af i en gryde og kom derefter løget ved og lad det svitse med.
Tilsæt selleri- og gulerodstern og finthakket løvstikke. Lad det svitse med i et par minutter og tilsæt derefter tomatpuréen og kalvefonden.
Lad det hele simre ved svag varme i en times tid, til fonden er kogt ind.
Smag til med salt og peber.
Mens kødet simrer, tilbereder du kartoffelmosen: Skræl kartoflerne og kog dem møre i en gryde med vand.
Hæld vandet fra og mos kartoflerne med en kartoffelmoser.
Lun mælken op med smørret og vend det i mosen.
Fordel kødsaucen i et ovnfast fad og læg kartoffelmos ovenpå. Riv cheddarosten og drys den henover kartoffelmosen.
Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter, indtil kartoffelmosen begynder at få skorpe og den bliver fint gylden.
God fornøjelse og nyd din hjemmelavede cottage pie!