Eton Mess er et vidunderligt rod af lækre solmodne jordbær, klistret marengs og flødeskum med vaniljesmag. Det bliver næsten ikke bedre – det er en af sommerens allerbedste desserter. Og så er den tilmed nem og hurtig at lave.
En sommerklassiker
Eton Mess er uden tvivl en af de mest vidunderlige sommerdesserter med friske jordbær vendt i en skønt flødecreme med knust marengs og vaniljesmag. Jordbærdesserten opfylder alle krav til en god sommerlig dessert. Den har friske sommerbær, smager forrygende og er utrolig nem at lave.
Denne sommerdessert er desuden en absolut klassiker, og historien er, at den er opfundet af studerende på Eton i Cambridge. Det er godt fundet på, for desserten smager virkelig fremragende, selv om den ikke er specielt smuk at se på. Det er en skøn måde at få sommerjordbær på, og en let dessert at lave en sommeraften.
Er du i øvrigt vild med den klassiske Eton Mess, så prøv også en Rabarber Eton Mess.
Opskrift på Eton Mess
Sommerdesserten er nem at lave og skal selvfølgelig laves, mens de danske jordbær er i sæson. Jordbærrene smager jo allerbedst, når de er højrøde og solmodne – og gerne friskplukkede fra haven.
Når du laver cremen med marengs og jordbær, er det vigtigt at nævne, at du endelig ikke må piske fløden for meget. Der sker nemlig det, at når du vender marengsstykker og jordbær i, så vil flødeskummet automatisk tykne. Så pisk kun fløden let og lad den være en anelse tyndere end du normalt ville piske en fløde til skum.
Du kan sagtens lave desserten i god tid, fx om eftermiddagen, og sætte den på køl indtil servering. Desserten kan godt tåle at stå tildækket et par timer i køleskabet, men lav portionsglassene samme dag, som de skal serveres.
Får du lyst til at lave flere lækre ting med jordbær, så find gerne inspiration i nogle af mine mange andre jordbæropskrifter:
Hjemmelavet jordbærmarmelade med hyldeblomster
Jordbærkoldskål med vaniljeskum og jordbær
Se alle opskrifter med jordbær
Eton Mess
Equipment
- 4-6 portionsglas
Ingredienser
Marengs
- 2 æggehvider
- 120 g sukker
- 1 lille tsk Lys eddike, gerne roseneddike
- 1/2 stang vanilje eller 2 tsk vanillesukker
Fyld
- 500 g jordbær
- 3 dl fløde
- 1 spsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
Pynt
- mynte- eller citronmelisseblade
Sådan gør du
Marengs
- Tænd ovnen på 110 grader og gør en bageplade klar med bagepapir. Jeg sprøjter bagepapiret med lidt sprayfedt, så jeg er sikker på, at marengsen ikke sætter sig fast.
- Pisk æggehviderne i en lille skål. Når de er næsten stiftpiskede, hælder du sukkeret i lidt efter lidt og tilsidst eddiken. Bland kornene fra vaniljestangen i.
- Hæld marengsmassen ud på bagepladen og smør den ud med en dejskraber. Marengsen bliver brudt i stykker senere, så formen betyder ikke så meget.
- Sæt marengsen til tørre i ovnen i mindst en time. Det kan godt tage længere tid alt efter, hvilken ovn du har. Når marengsen løsner sig uden besvær fra bagepapiret, er den færdig. Der må ikke sidde klistrede rester tilbage, så er den stadig våd indeni.
Fyld
- Nip jordbærrene og skær dem i kvarte. Hvis du bruger nyplukkede danske bær fra haven, er der som sådan ingen grund til at skylle dem, med mindre de er beskidte.
- Når marengsen er helt færdig og er kølet af, pisker du flødeskum af fløden – den må endelig ikke blive for stiv, for den skal være cremet og lækker, og den vil føles mere stiv, når du blander de andre ingredienser i. Tilsæt sukker og vanilje.
- Knæk marengsen i mindre bidder og bland den i flødeskummet sammen med jordbærrene (hold lidt tilbage til at pynte med). Vend det hele rundt og anret i portionsskåle. Pynt med jordbær og mynte- eller citronmelisseblade!