Skal du lave gløgg i julemåneden? Så prøv at lave din egen gløggessens, som kan hæve din rødvinsgløgg op på et højere smagmæssigt niveau. Forbered ekstrakten i god tid, lad den trække et par uger og lav så en fortryllende rødvinsgløgg i december.
Gløgg skal der til
Gløggessens kaldes også gløggekstrakt, og det er en koncentreret krydret essens, som tilsættes rødvinen, når den varmes op. På denne måde får man en utrolig velsmagende rødvinsgløgg, som virkelig smager af jul og krydderier. Helt fortryllende faktisk!
Der skal jo gløgg til i december og hvorfor ikke lave den bedste af slagsen? Skal man have gløgg, så skal det være rigtig gløgg lavet på en god og krydret (og lidt stærk) gløggessens. Og denne essens er simpelthen så nem at lave og tager ingen tid.
Afsæt 15 minutter. Varm hvidtøllen op med sukkeret, til det er smeltet. Køl af og tilsæt alle krydderierne, friske skriver af citron, appelsin og ingefær og hæld til sidst en smagsneutral snaps på blandingen. Hæld det hele i et sylteglas med låg og lad essensen trække i minimum 2 uger og gerne længere. Og vupti, så kan du lave den dejligste klassiske rødvinsgløgg med mandler og rosiner.
Se opskriften på hjemmelavet rødvinsgløgg her.
Opskrift på hjemmelavet gløggessens
Det sjove ved at lave denne gløggessens er, at du kan lege med alle krydderierne og komme lige præcis de smage i gløggessensen, som du godt kan lide. Og dermed skabe din helt egen version. Tag derfor opskriften nedenfor som vejledende.
Alle hele krydderier kan selvfølgelig erstattes af stødte krydderier, hvis ikke du har det hele på lager. Og jo friskere krydderierne er, jo mere smag giver de til gløggessensen.
Får du lyst til at lave flere forskellige slags gløgg og varme drikke i julemåneden, så tjek endelig mine mange andre gløggopskrifter og opskrifter på varme krydrede drikke:
Se alle opskrifter på varme drikke
Gløggessens
Equipment
- 1 Sylteglas med låg
Ingredienser
- 1 hvidtøl
- 100 g rørsukker
- 1 stang vanilje
- 1 usprøjtet appelsin
- 1 usprøjtet citron
- 2 cm frisk ingefær
- 1 hel muskatnød
- 5 hele kardemommekapsler
- 1 hel lakridsrod
- 10 hele nelliker
- 2 tsk hele allehånde
- 4 hele kanelstænger af de korte eller 2 af de lange
- 2,5 dl klar smagsneutral snaps
Sådan gør du
- Hæld hvidtøl og sukker i en gryde og bring det langsomt i kog, så sukkeret smelter. Sluk for varmen, når sukkeret er helt smeltet og lad blandingen køle lidt af.
- Flæk vaniljestangen, skær ingefær, citron og appelsin i skiver.
- Læg det hele i gryden sammen med kardemommekapsler, muskatnød, kanelstænger, lakridsrod, nelliker og allehånde. Du kan give kardemommen og muskatnødden et par slag i morteren, så smagen frigives.
- Hæld snapsen over og rør det hele godt rundt.
- Kom blandingen i et stort sylteglas med låg og lad gløggessensen trække i minimum et par uger og gerne længere.
- Si alle krydderierne fra inden brug, og varm gløggessensen op med rødvin og evt. portvin og tilsæt hakkede mandler og nogle gode rosiner.