Bag ekstra saftige og lækre boller med grød. Bollerne er nemme at bage og kan spises både som morgenmad og snack eller bruges til at tage med i madpakken. Grødboller holder sig saftige og friske i flere dage og mætter godt.
Boller med grød
Grødboller er meget saftige, mættende og lækre boller, som samtidigt er nemme at lave. Først koger man en havregrød, som derefter køler lidt af. Så rører man dejen sammen med grøden og lader den hæve en times tid. Til sidst formes bollerne og vendes i havreflager, hvorefter de efterhæver i ganske kort tid og bages i ovnen.
Dejen er let klistret, og det er sådan en dej, du ikke skal have fingrene i. Bollerne formes med to skeer, som du også bruger til at vende bollerne i havreflagerne med. Det er virkelig dejlig nemt.
I opskriften anvendes der havregrød, men du kan i princippet bruge hvilken som helst grød til at lave grødboller af. Du kan bruge ruggryn eller grovvalsede havregryn i grøden, eller du kan komme frø og kerner, nødder eller mandler i.
Du kan også bruge en rest grød fra dagen før eller fra morgenmaden. Vær dog opmærksom på, at der skal en ret stor mængde i, ca. 400-425 gram grød.
Spis grød hver dag
En stor undersøgelse viser i øvrigt, at spiser du en skål havregrød hver morgen, kan det beskytte dig mod hjertesygdomme og være nøglen til et langt og sundt liv. Men orker du ikke at spise havregrød hver dag, så kan du jo putte den i boller i stedet.
Opskrift på grødboller
Neden for finder du den nemme og gode opskrift på boller med grød. Bollerne er virkelig gode som morgenmad, da de er både sunde og mættende. Du kan læse mere om her, hvorfor det er så vigtigt ikke at springe morgenmaden over. Noget, jeg selv har haft en tendens til, men nu helt er stoppet med. Nu spiser jeg morgenmad – en god sund morgenmad!
Er du også til god sund morgenmad, så kan det være, at du kan finde lidt inspiration i disse udvalgte morgenmadsopskrifter:
Morgengrød med æblemos og granola
Omelet med ramsløg og bøgehatte
Omelet med spinat, ost og syltede rosenblade
Speltgranola med valnødder og havtorn
Se alle opskrifter på morgenmad
Grødboller
Ingredienser
Havregrød
- 60 g havregryn
- 2 dl vand
- 2 dl mælk
- 1 tsk salt
Boller
- 25 g gær
- 2 dl vand
- 1 spsk honning
- 1 spsk salt
- 400 g hvedemel
- 1 portion havregrød (ca. 425 g)
- 150 g sigtemel
- 75 g havregryn
- 75 g havreflager
Sådan gør du
Havregrød
- Kog havregryn, vand, mælk og salt til en lind grød i en lille gryde under omrøring. Lad havregrøden køle lidt af.
Boller
- Opløs gæren i vand i en røreskål.
- Tilsæt den afkølede havregrød sammen med honning, salt og ca. halvdelen af hvedemelet. Rør det hele sammen til en klistret dej på høj hastighed på din røremaskine eller med en håndmikser.
- Tilsæt havregryn og resten af hvedemelet. Tilsæt derefter sigtemelet lidt efter lidt, mens dejen røres på lidt under medium hastighed. Dejen skal røre i ca. 5 minutter, indtil den slipper skålens kanter let, men stadig er en lille smule klistret og fugtig.
- Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 1 time.
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft.
- Hæld grovvalsede havregryn i en dyb tallerken og form 12 boller med to spiseskeer. Vend forsigtigt bollerne i tallerkenen med havregrynene og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Lad bollerne hæve tildækket i ca. 20 minutter ved stuetemperatur.
- Skru ovnen ned på 225 grader og bag bollerne i ca. 20 minutter, til de er flot gyldne. Lad bollerne køle af på en bagerist.