Honninghjerter med chokoladeovertræk er et projekt, man begynder på i god tid, da fordejen skal trække i 3-6 uger inden brug. Men nøj, hvor er glæden stor, når man står med de færdige chokoladeovertrukne honningkager – de er altså essensen af romantisk og hyggelig jul.
Jul er hjerternes tid
Disse honninghjerter med chokoladeovertræk er indbegrebet af jul, hygge og julestemning. De smager simpelthen så dejligt, og der er nu noget ved forventningens glæde, når man bager honningkage.
For først skal der nemlig laves en fordej – helst allerede i starten af eller midt i november – som skal stå og trække. Og først efter 3-6 uger er fordejen klar til at blive forvandlet til honningkagedej. Det er en vidunderlig tradition at lave honninghjerter hvert år, og man skal huske at være tidligt ude med planlægningen.
Kærlighed til honningkage
Lige fra jeg var en helt lille pige har honningkager været en af mine absolutte yndlingskager. Jeg husker, hvordan min mormor altid serverede honningkage for mig, når jeg var på besøg. Og jeg fik altid lov til at få et ekstra stykke.
Senere kastede jeg min kærlighed på honninghjerterne, og jeg kan stadig ikke stå for dem den dag i dag. Det er virkelig svært for mig at gå forbi et bagervindue, hvor der står friskbagte honninghjerter.
Men det allebedste er nu at bage dem selv. De smager vidunderligt, og så er det SÅ hyggeligt og noget, som børn kan være med til. Dejen i sig selv er en smule hård at arbejde med, men lige så snart den er rullet ud, kan børnene være med til at stikke honninghjerterne ud, bage dem og dekorere dem med chokolade, tørrede blomster og glansbilleder.
Opskrift på honninghjerter
Honningkagehjerter laves ad to omgange. Først laves en fordej, som skal have lov at stå mørkt og køligt og hvile i 3-6 uger. Derefter rører man honningkagedejen sammen og stikker hjerterne ud. De bages i ganske kort tid og må endelig ikke bliver for mørke, for så risikerer man, at de bliver hårde og tørre.
Honninghjerterne smager allerbedst (og holder sig bedst), hvis de overtrækkes med chokolade. det holder nemlig på fugten i kagen. Det er jo helt oplagt at pynte dem smukt, og der er der utallige måder, hvorpå man kan gøre. Vi pynter gerne med spiselige blomster, men det er jo klassisk at sætte glansbilleder på eller tegne med hvid glasur, når chokoladen er størknet.
Får du lyst til at lave mere lækkert julebagværk, så kan det være, du kan finde inspiration i nogle af mine mange andre opskrifter til julehygge og advent:
Se alle opskrifter til julehygge
Honninghjerter med chokoladeovertræk
Equipment
- 1 hjerteudstikker på ca. 5-6 cm i diameter i længden.
Ingredienser
Fordej
- 250 g honning
- 250 g hvedemel
Honningkagedej
- 1 spsk vand
- 5 g potaske
- 1 æggeblomme
- 5 g hjortetakssalt
- 2 tsk stødt kanel
- 1/2 tsk stødte nelliker
- 1/2 tsk stødt allehånde
- 1/2 tsk stødt ingefær
- 1/2 tsk stødt stjerneanis
- 1 usprøjtet, økologisk appelsin, revet skal af
Chokoladeovertræk
- 200 g mørk chokolade
- tørrede kornblomster og evt. glansbilleder
Sådan gør du
Fordej
- Lun lige så stille honningen i en lille gryde, så den bliver helt flydende. Tag gryden af varmen, tilsæt melet og ælt begge dele sammen til en jævn dej.
- Lad fordejen hvile i en bøtte med låg i 3-6 uger et mørkt og køligt sted, fx i køleskabet.
Honningkagedej
- Stil fordejen i stuetemperatur i minimum et par timer, før du skal lave honningkagedejen. Den er meget sej, når den er kold.
- Rør vand og potaske sammen i en lille skål eller kaffekop.
- Rør æggeblomme og hjortetakssalt sammen i en anden lille skål.
- Hæld begge dele over fordejen og ælt det godt ind. Dejen kan godt være noget sej og umedgørlig, men lad dig ikke skræmme.
- Riv appelsinskallen og ælt den ind i dejen sammen med krydderierne.
- Rul dejen ud til ca. 1/2 cm tykkelse på et godt meldrysset bord og tænd ovnen på 175 grader (varmluft).
- Udstik hjerter af honningkagedejen med en hjerteudstikker og læg hjerterne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag hjerterne i ovnen i ca. 5-10 minutter – afhængigt af din ovn og størrelsen på hjerterne. Hold godt øje med især den første bagning, og pas på du ikke tager hjerterne for tidligt ud af ovnen, for så bevarer de ikke deres flotte udseende, men “krøller” i stedet sammen. Men undgå også, at de bliver alt for mørke, for så bliver de tørre.
- Lad honninghjerterne køle helt af på en bagerist. De vil være bløde til at starte med, men bliver hårdere med afkølingen.
Chokoladeovertræk
- Varm chokoladen op i et vandbad. Når chokoladen er smeltet, kan du enten stikke en gaffel i bunden af honninghjerterne og dyppe dem ned i chokolade, eller du kan smøre chokolade på toppen med en ske, eller du kan pensle dem.
- Pynt evt. med tørrede kornblomster, glansbilleder eller hvad du nu måtte synes.