Ahh, hyldeblomstgelé på en nybagt bolle.
Når hylden blomstrer, er det sommer. For mig er hyldeblomsten indbegrebet af dansk sommer, og jeg kommer altid til at tænke på første strofe i Johannes V. Jensens digt Envoi:
“Nu breder Hylden de svale Hænder mod Sommermaanen”
Hyldeblomst er sommer
Der er ikke noget bedre end duften af hyldeblomst – eller smagen for den sags skyld. Derfor er det en travl tid for os, når hylden blomstrer. Vi producerer hyldeblomstsaft til et helt år, laver hyldeblomstsirup og hyldeblomstgelé. Alle tre ting vækker stor begejstring i familien. Og så laver vi også hele familiens ynglingsmarmelade: blendet jordbærmarmelade med hyldeblomst.
Hyldeblomster kan man stort set finde alle steder. Vi har et par træer i haven i hegnet ud til marken ved siden af, men ofte går vi gerne en tur med et par spande, for at klippe blomsterkroner af hyldebærtræer på markvejen – både for hyggens og turens skyld og fordi, jeg sjældent kan nænne at rippe hyldetræerne for blomster. Det er de simpelthen for smukke til, og så bidrager de jo med en himmelsk duft i cottagehaven.
Her får du opskriften på hyldeblomstgelé, som er såre enkelt at lave, når du først har lavet hyldeblomstsaft:
- 1 liter hyldeblomstsaft
- Sukker
- Et brev gul melatin
- Atamon
Hæld en liter hyldeblomstsaft i en gryde og sæt saften i kog. Når den koger, hælder du hele brevet med gul melatin i og rører godt rundt. Jeg bruger et piskeris.
Så koger du saften igennem et minuts tid, hvorefter du søder saften. Hvor meget sukker du skal putte i, kommer helt an på, hvor sød din saft er fra udgangspunktet og selvfølgelig smag og behag. Jeg putter ca. 200 – 300 g sukker i, men tager det meget på slump.
Når du har sødet saften, lader du den igen komme i kog. Den skal koge i ca. et minut. Derefter skummer du den godt af. Hyldeblomstgeléen bliver smukkest i glasset, hvis du får alt skummet væk. Til sidst hælder du geléen på atamonskyllede glas, som du lukker til, når geléen er helt kølet ned. Jeg plejer at få til ca. 4 – 5 små marmeladeglas.
Hvis du bliver vild med hyldeblomstgeléen vil jeg anbefale dig også at prøve at lave hyldeblomstsirup, som smager skønt på desserter eller morgenskyren.