Denne meget julede panna cotta med appelsin er en helt oplagt dessert at lave her i julemåneden på tidspunkter, hvor der ikke skal serveres risalamande. Panna cottaen har den dejligste smag af appelsin og vanilje og er pyntet med knuste brunkager og hjemmelavet appelsinsukker.
En julet dessert
Julet panna cotta med appelsin og krydret knas er den perfekte juledessert – som både smager fantastisk og julet, og som er nem at lave.
Det hele går op i en højere enhed i denne lækre panna cotta, hvor alt er hjemmelavet. Selve appelsin-panna cottaen, de hjemmebagte brunkager og den hjemmelavede appelsinsukker. Det er en perfekt kombination af noget syrligt og sødt, noget blødt og knasende. Og appelsinsukkeret giver lige prikken over i’et.
Jeg har brugt brunkager, men du kan i princippet knuse hvilken som helst julesmåkage hen over panna cottaen og dermed få lige præcis den smag frem, som du synes godt om. Så har du ikke bagt brunkager i år, er der intet i vejen for at knuse pebernødder, peberkager eller jødekager over panna cottaen.
Bager du ikke småkager selv, kan du jo også snyde lidt …
Opskrift på julet panna cotta med appelsin og krydret knas
Den klassiske italienske dessert er utrolig nem at lave – også selv om der skal husblas i. Jeg vil sige, at det næsten ikke kan gå galt. Fløden opvarmes blot med sukker, vanilje og appelsinskal, og husblassen røres i den varme fløde efter et meget kort opkog. Rør fløden godt, efter du har tilsat husblas, men udlad at piske alt for meget, så du ikke får en panna cotta, der er fuld af luftbobler. Det ser nemlig ikke så pænt ud.
Portionen rækker til 5-6 større glas, men du kan sagtens få ca. 10 mindre glas ud af portionen, hvis du fx vil lave desserten til en julefrokost. Her skal det ofte bare være en lille let dessert.
Får du lyst til lave flere lækre julede søde sager, så find gerne inspiration i mine mange andre juleopskrifter:
Se alle opskrifter til julehygge
Julet panna cotta med appelsin og krydret knas
Equipment
- 5-6 serveringsglas
Ingredienser
Panna cotta med appelsin
- 5 dl piskefløde
- 1 dl sukker
- 3 blade husblas
- 1 økologisk og sprøjtet appelsin, revet skal af
- 1/2 stang vanilje
Krydret knas
- ca. 15-20 knuste brunkager
- 30 g hakket mørk chokolade
- 1 tsk appelsinsukker pr. glas
Sådan gør du
Panna cotta med appelsin
- Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i 5 minutter.
- Hæld fløde og sukker i en gryde. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og kom både vaniljestang og -korn ned i gryden. Riv appelsinen og kom skallen i gryden.
- Varm fløde, sukker, revet appelsinskal og vanilje op og giv det et opkog. Sluk for gryden og vent et par minutter, hvorefter du fjerner vaniljestangen.
- Klem vandet af husblassen og opløs den i den varme fløde.
- Fordel blandingen i de glas eller dessertskåle, du har udvalgt, og sæt dem i køleskabet et par timer eller natten over, til panna cottaen er stivnet.
Krydret knas
- Lav appelsinsukkeret, mens panna cottaen stivner: Se, hvordan du gør lige her.
- Lige før servering knuser du brunkager eller en anden form for småkage og fordeler knaset i dessertglassene.
- Hak chokoladen og drys ovenpå. Pynt med en teskefuld appelsinsukker og evt. noget grønt (jeg har brugt enebær på billederne).