Har du mælkebøtter i haven? Så er det nu, du kan lave den dejligste gule mælkebøtteblomstereddike. Det tager et splitsekund, til gengæld har du en smagfuld eddike til at bruge i salater og dressinger eller bare som et sundhedsboost i et glas vand om morgenen.
Gul blomstereddike
Lav den skønneste mælkebøtteblomstereddike af friskplukkede mælkebøtteblomster, når blomsterne springer ud i foråret. Mælkebøtter har en bitter smag. Blomsterne giver dog denne eddike en sødme, som gør den fantastisk at bruge i dressinger og salater – evt. en salat med blomsterne fra mælkebøtter som gul pynt og smagsgiver.
Ukrudtsplanten, som de fleste fjerner fra deres haver med hård hånd, er kendt for sine gode helseegenskaber. Mælkebøtte er blandt andet godt for fordøjelsen og leveren. Den hjælper med at berolige en urolig mave, fordi den indeholder så mange bitterstoffer, og kan hjælpe med at afgifte leveren. Blomsterne indeholder masser af antioxidanter og nogle mener endda, at planten kan virke kolesterolnedsættende.
Eddike i sig selv er godt for fordøjelsen og kan hjælpe med at booste dit immunforsvar.
Faktisk kan du hver morgen lave dig et glas koldt vand og komme en spiseskefuld mælkebøtteblomstereddike i. Drik mælkebøtteblomstereddike-vandet som en del af din daglige helserutine og egenomsorg.
Opskrift på mælkebøtteblomstereddike
Lige her under finder du opskriften på den nemme kryddereddike lavet på mælkebøtteblomster.
Når du plukker mælkebøtteblomsterne, så sørg for, at de ikke er sprøjtede, som fx dem der står i grøftekanten langs en mark. Pluk hellere mælkebøtteblomster fra en have. Brug evt. gummihandsker, når du plukker mælkebøtterne, da det godt kan give temmelig gule fingre (som dog nemt kan vaskes af igen).
Bliver du inspireret til at lave flere ting med mælkebøtteblomster, så kan det være, at disse udvalgte opskrifter med mælkebøtter også vil interessere dig:
Kryddersalt med løvstikke, mælkebøtteblomster og ramsløgblomster
Se alle opskrifter på hjemmelavede kryddereddiker
Mælkebøtteblomstereddike
Equipment
- 1 Sylteglas
- 1 glasflaske med låg eller hældetud
Ingredienser
- ca. 50 g udsprungne mælkebøtteblomster
- 3 dl hvid eddike (almindelig lagereddike, hvidvinseddike eller hvilken eddike, du nu engang godt kan lide)
Sådan gør du
- Pluk hovederne af mælkebøtter og fyld et sylteglas helt op med dem. Sørg for at børste eventuelle små sorte insekter af – de kan godt lide den gule farve.
- Hæld eddike i glasset, så det dækker mælkebøtterne. Pres evt. mælkebøtteblomsterhovederne en smule ned i eddiken.
- Sæt låg på glasset og stil det køligt.
- Lad eddiken trække i mindst en uge og gerne længere, dog maks 5-6 uger.
- Si blomsterhovederne fra og hæld eddiken på flaske.