Denne cheesecake smager af risalamande med kirsebærsauce og er noget så lækker. Det er en perfekt juledessert at servere til julefrokost i juledagene mellem jul og nytår, da den kan laves af rester, eller som et alternativ til risalamande til mortensaften.
Juledessert
Risalamande cheesecake er den lækreste dessert, hvis man er vild med både risalamande og ostelagkage. Her får man nemlig opfyldt to ønsker i én dessert. Ostelagkagen består af tre lag: En småkagebund, som kan laves af rester af julesmåkager eller kiks, et lag af ostecreme med risengød og kirsebærgelé på toppen.
Det er helt oplagt at lave risalamande cheesecake til fx julefrokost i dagene mellem jul og nytår. Her kan den nemlig laves af resterne fra juleaften: Overskud af kogt risengrød fra risalamanden, et ekstra glas kirsebærsauce og de sidste julesmåkager.
Men det er jo også helt oplagt at lave ostelagkagen som dessert til mortensaften i stedet for risalamande – så man kan gemme den rigtige rislamande som noget helt særligt til juleaften. Derudover er kagen skøn at servere til advent eller en julefrokost i løbet af december måned.
Nem ostelagkage
Cheesecaken er nem at lave – også selv om der skal husblas i. Så længe man sørger for, at den smeltede husblas og ostecremen har nogenlunde samme temperatur, når husblassen røres i, så er der ingen problemer med husblassen. Det er først, når husblassen får et temperaturchok, at den vil klumpe.
Har du ikke overskydende risengrød til at stå i køleskabet, må du lige koge en lille portion først. Lad den køle godt af, inden du laver kagen. Kog evt. blot en halv portion.
Du finder opskriften på risengrød her.
Se alle opskrifter på hjemmelavede likører
Opskrift på risalamande cheesecake
Ostelagkagen tager ikke alverdens tid at lave, men den skal have tid til at sætte sig. Lav den derfor nogle timer inden servering, så den er god fast og kold, når den skal skæres ud.
Jeg kommer min egen hjemmelavede mandellikør i ostecremen. Den er lynhurtig at lave selv og smager fantastisk – også til risalamanden juleaften.
Du finder opskriften på mandellikør her.
Har du ikke mandellikør/amaretto kan du selvfølgelig erstatte med en anden likør, fx en kirsebærlikør, en appelsinlikør, citronlikør eller lignende.
Søger du inspiration til at andre lækre desserter til julemåneden, så tjek gerne mine andre opskrifter, fx:
Julet panna cotta med appelsin og krydret knas
Se alle opskrifter på desserter
Risalamande cheesecake
Equipment
- 1 Springform 20 cm
- kageplast
Ingredienser
Småkagebund
- 150 g julesmåkager, fx brunkager, vaniljekranse, jødekager eller lignende Alternativt kan du bruge digestivekiks
- 80 g smør
Ostecreme
- 4 blade husblas
- 300 g færdig kold risengrød
- 150 g flødeost naturel
- 100 g flormelis
- 1 stang vanilje eller 2 tsk vaniljesukker
- 1-2 spsk mandellikør eller lignende
- 3 dl piskefløde
Kirsebærgelé
- 300 g kirsebærsauce uden kirsebær
- 4 blade husblas
Pynt
- guldstøv
- evt. en frisk blomst til midten af kagen
Sådan gør du
Småkagebund
- Knus småkagerne eller kiksede fint eller blend dem i en foodprocessor eller i en minihakker. Smelt smørret og vend det sammen med de knuste småkager.
- Tryk massen ud i bunden af formen med bagsiden af en ske og sæt den på køl imens ostecremen forberedes.
Ostecreme
- Læg husblas i blød i koldt vand.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen.
- Rør risengrød, flødeost, flormelis og vaniljekorn sammen.
- Smelt den opblødte husblas i en gryde ved lav temperatur.
- Hæld mandellikør i den smeltede husblas og lad den afkøle til 35-40 grader.
- Pisk fløden til let flødeskum.
- Rør et par skefulde af ostecreme i den afkølede husblas og pisk derefter husblassen i ostecremen i en tynd stråle.
- Vend forsigtigt flødeskum i ostecremen og fordel cremen over småkagebunden og spred det jævnt ud.
- Sæt ostelagkagen på køl, indtil ostecremen har sat sig og er blevet helt kold.
Kirsebærgelé
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Sigt kirsebærrene fra kirsebærsaucen. Bærrene skal ikke bruges.
- Varm kirsebærsaucen og smelt husblas heri. Lad geléen køle ned til ca. 35 grader.
- Tag cheesecaken ud af køleskabet og hæld forsigtigt geléen over ostecremen.
- Stil igen cheesecaken på køl, indtil geléen er helt stiv.
Servering
- Pynt cheesecaken med guldstøv, der drysses let ud over geléen og sæt evt. en blomst i midten. Server kagen iskold.