Disse hollandske julesmåkager smager noget så afsindigt godt og er nemme at bage. Småkagerne stikkes ud og kan pyntes med mandler, så de ligner hollandske vindmøller eller de kan bare laves helt enkle.
Hollandsk eller belgisk julesmåkage
Speculaas kaldes disse julemåskager i Holland, og i Belgien kalder man dem for spekuloos. Begge lande mener de stammer fra deres land og det er vist lidt af en årelang strid mellem landene.
I Holland har man tradition for at forme julesmåkagerne som Sankt Nicholas og servere dem på Sankt Nicholas dag, kaldet Sinterklaas. Typisk har man på småkagefabrikkerne formet dem som vindmøller og gjort dem verdenskendte som hollandske vindmøllesmåkager.
Uanset, hvor de stammer fra, så er disse speculaas dødlækre og vores yngste datters yndlings-julesmåkage.
Krydrede julesmåkager
Lige som de julesmåkager, vi har tradition for at bage i Danmark, er de hollandske julesmåkager dejligt krydrede. Dejen laves på bl.a. brun farin og mandelmel, hvilket giver dem den mørke farve og gør dem dejligt sprøde og fulde af smag. Der er masser af julekrydderier i – nærmest dem allesammen.
De kan formes lige, som du synes og har lyst til. Man ruller dejen ud og stikker småkagerne ud i den ønskede form. Evt. kan man sætte 4 halve mandler eller mandelsplitter på, som kommer til at ligne en vindmølle. Eller man kan brug en kagerulle med mønster på for at få smukt dekorerede småkager. Eller man kan blot lave dem helt enkle og bare sikke dem ud i en fin form.
Opskrift på speculaas
Opskriften på de hollandske julesmåkager er lige til at gå til, og der er ikke mange ben i den. Dejen har dog bedst af at hvile i køleskabet i mindst 5 timer eller natten over. Har du ikke tålmodighed til det, går det nok, at den ikke hviler så lang tid.
Som ved alle andre småkager har dejen ikke godt af at blive alt for varm, så del den evt. op i to dele og opbevar halvdelen i køleskabet, mens du bager den første del. Så holder kagerne formen bedre og bliver flottere.
Får du lyst til at bage flere lækre julesmåkager, så tjek endelig mine mange andre opskrifter på julesmåkager ud. Mange af dem er familieopskrifter, der er gået i arv fra generation til generation, og de er bare de bedste. Her er et lille udpluk, men der er mange flere:
Mormors ingefærsmåkager – julens allerbedste småkager
Se alle opskrifter på julesmåkager
Speculaas
Ingredienser
- 500 g brun farin
- 225 g smør
- 2 store æggeblommer
- 3 spsk fløde
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 tsk fintrevet citronskal
- 100 g mandelmel
- 450 g hvedemel
- 1/2 tsk hjortetakssalt
- 1/4 tsk fint salt
- 2 tsk stødt kanel
- 1/2 tsk stødt muskatnød
- 1/2 tsk stødte nelliker
- 1/2 tsk stødt ingefær
- 1/2 tsk stødt allehånde
- 1/4 tsk stødt kardemomme
- evt. mandelsplitter eller halve mandler til at forme vindmøller på kagerne
Sådan gør du
- Pisk brun farin, smør, æggeblommer, fløde, vanilje og citronskal sammen, til det er lyst og luftigt, ca. 5-6 minutter. Du kan med fordel bruge en røremaskine.
- Tilsæt mandelmel og rør det godt i.
- Bland hvedemel, hjortetakssalt, salt og krydderier sammen i en separat skål og vend det derefter forsigtigt i dejen. Tilsæt evt. ekstra æggeblomme, hvis dejen føles for tør.
- Form dejen til en kugle, pak den ind i film og lad den hvile i køleskabet i mindst 5 timer eller natten over.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord, så den er ca. 4 mm tyk.
- Stik småkager ud i ønsket form og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Sæt evt. mandler på i vindmølleform.
- Bag småkagerne i ca. 10-12 min. ved 180 grader varmluft.
- Lad småkagerne køle af på en bagerist og opbevar dem derefter i en tætsluttende dåse eller et stort småkageglas.