Purløgsblomstersmør hører til noget af det allebedste at lave sidst på foråret eller først på sommeren, når purløgsblomsterne blomstrer og er på sit højeste. Smørret smager skønt til grillmad eller på et stykke ristet surdejsbrød eller flutes.
Krydret smør med lilla og grønt
Kryddersmør med purløgsblomster tager ca. 5 minutter at lave, og så har du den skønneste purløgskrydrede smør med det smukkeste og mest indbydende udseende. Perfekt at sætte på bordet, når der er inviteret gæster eller til en god grillaften.
Blomstersmørret smager fantastisk. Det får en næsten hvidløgsagtig smag, selv om der kun er blomster i. Og så er det dekorativt og smukt, æstetisk og indbydende på bordet.
Har du purløgsblomster i haven, så brug dem endelig til at lave smør af eller kryddersalt eller kryddereddike, inden de visner. Og purløgene har godt af, at du klipper blomsterne af. Ja, faktisk, at du klipper purløgene helt ned. Så kommer de igen, og du får en ny sæson med purløg.
De afklippede purløg kan du klippe i stykker og opbevare i en lufttæt beholder i køleskabet i op til en uge – klar til at drysse på maden hver eneste dag. Eller du kan blande purløgsstykkerne i smør eller olie og fryse ned.
Velsmagende blomstersmør
Blomstersmørret med de lille purløgsblomster smager virkelig skønt. Det får en kraftig og stærk smag af purløg og er perfekt at komme på et stykke flutes, nye kartofler, eller friskdampede hvide asparges.
Hvis du bager surdejsbrød, så prøv også at komme lidt blomstersmør på et stykke ristet brød med en skive ost over. Det smager vidunderligt af dansk sommer. Og man får lyst til at lave til hele året.
Det kan du i princippet godt, da du kan fryse smørret. Dog er et helt år måske lige lovligt længe at opbevare kryddersmørret på frost. Men du kan i hvert faldt have glæde af det langt ind i efteråret og starten af vinteren, hvis du emballerer det godt.
Opskrift på kryddersmør med purløgsblomster
Jeg laver som oftest kryddersmørret med almindelig dansk smør, men du kan også lave det helt fra bunden af fløde. I så fald skal du gøre det, fordi du synes, det er sjovt eller har fløde i overskud, for der er ikke som sådan noget sparret ved det. Men tilfredsstillelsen ved at lave det selv fra bunden, slår jo alt.
Pluk purløgsblomsterne, når de er på deres højeste og blomstrer fuldt. Er de begyndt at visne en smule i midten, kan du sagtens bruge dem alligevel – du bruger blot de friske små blomster rundt og midten og smider resten ud.
Får du lyst til at lave mere med purløgsblomster, så tjek endelig de andre lækre opskrifter ud her på bloggen:
Hyldeblomstsalt med grønne purløg og lilla purløgsblomster
Se alle opskrifter med purløgsblomster
Kryddersmør med purløgsblomster
Equipment
- 1 stykke bagepapir
Ingredienser
- 1 pk smør, ca. 200 g
- ca. 8-10 purløgsblomsterhoveder
Sådan gør du
- Tag smørret ud af køleskabet og lad det stå på køkkenbordet, til det har stuetemperatur.
- Pluk imens purløgsblomsterhovederne med lidt stængel og lad dem ligge på et lyst viskestykke i en lille halv time, så insekter og smådyr kan kravle ud. Ryst også gerne stænglerne lidt.
- Pluk eller klip de små lilla blomster af blomsterhoveder ned i en lille skål.
- Når smørret er helt blødt, pisker du det med en elpisker i en skål. Hæld de små lilla purløgsblomster i og pisk i yderligere 10-20 sekunder, så de bliver blanden godt ind i smørret.
- Hæld smørret over på et stykke bagepapir og brug bagepapiret til at forme en rulle, som pakkes godt ind i bagepapiret. Drej enderne på bagepapiret.
- Læg smørret i køleskabet og når det er helt koldt igen, er det klar til servering. Skær det evt. ud i flotte skiver.