Denne lækre salat med sorte bønner, majs, avokado og en vinaigrette af lime er utrolig velsmagende og fyldig – og nem at lave. Spis den som måltidssalat eller brug den som fyld i tacos eller som tilbehør til mexikanskinspireret mad.
Mexikanskinspireret salat
Sort bønnesalat laves med frisk majs fra kolbe, avokado, rødløg, koriander og lime. Det er en fyldig mexikanskinspireret salat, som er fuld af smag og dejlig fyldig. Og så er den bare smuk og indbydende at se på.
Vi laver ofte denne salat, når vi har tacos eller tortillawraps på menuen. Den er nemlig nem og hurtig at lave, og faktisk kan den laves dagen før – den bliver den kun bedre og mere smagfuld af. Så venter man blot med at tilsætte avokadotern til lige før servering, så de er friske.
Det er en god idé, hvis salaten laves dagen før, at lade den temperere til stuetemperatur inden servering. Så smager salaten af mere. Og derudover temperaturudligner man salaten, hvis den skal spises sammen med varme ting, som fx vegansk linsekød, der kan laves som tacokød.
Sorte Bønner
Sorte bønner er en central ingrediens i mexicansk madlavning og bruges i en lang række traditionelle retter som tacos, burritos, enchiladas og supper. Deres milde smag og cremede konsistens gør dem til en perfekt base i mange måltider. Her kombineres de ofte med krydderier som spidskommen, koriander og chili.
Sorte bønner en fremragende kilde til plantebaseret protein, kostfibre og vigtige næringsstoffer som jern og magnesium. I Mexicos køkken har sorte bønner en vigtig kulturel og historisk betydning, da de har været dyrket og brugt i madlavning i århundreder.
Opskrift på sort bønnesalat med majs, avokado og limevinaigrette
Opskriften på bønnesalaten er enkel og salaten er både hurtig og nem at lave. Det smager selvfølgelig allerbedst med friskkogt majs i salaten. Men laver du den uden for sæson eller skal det gå hurtigt, kan majsen nemt erstattes af dåsemajs eller majskerner fra frost.
Frisk koriander er en stor del af smagen i mexikansk mad, men krydderurten deler ofte vandene sådan smagsmæssigt. Jeg elsker selv frisk koriander, men er du ikke vil med det, erstatter du det blot med en anden lækker krydderurt, fx frisk bladbredet persille.
Får du lyst til at lave mere med sorte bønner, så find gerne inspiration i de mange andre opskrifter her på siden, fx:
Feijão – en velsmagende brasiliansk bønneret
Saftig chokoladekage uden mel med sorte bønner (glutenfri)
Se alle opskrifter med sorte bønner
Sort bønnesalat med majs, avokado og limevinaigrette
Ingredienser
- 1 ds sorte bønner (425 g), drænet og skyllede
- 1-2 majskolber, kogte og kernerne skåret af
- 1 rød peberfrugt, skåret i tern
- 1 fed hvidløg, finthakket
- 1 spsk rødløg, finthakket
- 4-5 spsk olivenolie
- 3 spsk friskpresset limesaft
- 1 tsk revet limeskal
- 1 tsk salt
- 1 knivspids cayennepeber
- 2-3 spsk hakket frisk koriander + ekstra til servering
- 1 avokado, skåret i tern
Sådan gør du
- Bland sorte bønner, majs, peberfrugt, hvidløg og rødløg i en stor skål og rør godt sammen. Vent med avokodotern.
- Rør en vinaigrette af olie, limesaft, revet limeskal, salt, cayennepeber og friskhakket koriander og hæld den over salaten.
- Dæk skålen til og stil den på køl i et par timer eller natten over.
- Lige før servering tilsætter du avocadotern. Rør dem forsigtigt i salaten, så de ikke moses.
- Pynt med ekstra friskhakket koriander og server bønnesalaten ved stuetemperatur.