Chili con carne er den lækreste varmende hverdagsret, som smager godt året rundt. Den er spicy og krydret, sund og mættende og utrolig nem at lave. Server den med ris og krydderurter, lidt creme fraiche og gerne lidt knasende nachos.
Krydret sammekogt ret med bønner
Chili con carne hører til yndlingsretterne i efteråret og vinterperioden. Det er ægte comfort food, som er perfekt at komme i en stor skål og spise en kold og mørk aften, hvor man bare har lyst til at hygge og putte sig lidt.
Samtidig er det også en af den slags retter, der er helt oplagt at lave til større forsamlinger eller når man inviterer gæster på en hverdagsaften. For den sammenkogte ret med bønner smager bare skønt og er nem at lave til mange eller til to dage.
Comfort food
Jeg er selv en af den slags personer, som virkelig, virkelig holder af varme retter, og allerhelst gryderetter, simreretter, sammenkogte retter og ovnretter. Retter, hvor de forskellige dele i retten er samlet og blandet sammen. Dét, synes jeg, er bedst. Måske er du også en af dem?
Så er du sikker også en af dem, der holder af chili con carne. Det er absolut en af mine yndlings-hverdagsretter. Hot og lidt spicy med creme fraiche og krydderurter til, lidt ris og nogle nachos. Så er den hjemme.
Opskrift på chili con carne
Opskriften her er på en stor portion. Du kan hurtigt halvere den eller gøre som jeg ofte gør: Lave en portion, der strækker sig til to dage – nu, hvor du alligevel er i gang. Og ofte er en sammenkogt ret bedre næste dag, hvor den har fået lov til at stå og trække.
For at give retten en lille bitte smule sødme tilsættes enten lidt sukker eller et par små stykker chokolade. Det er helt op til dig, hvad du helst vil bruge, men du skal selvfølgelig kun tilsætte en af delene – ellers bliver retten for sød.
Får du lyst til at lave flere lækre sammenkogte retter og gryderetter, så tjek endelig mine mange andre opskrifter. Her er et lille udpluk til inspiration:
Se alle opskrifter på varme retter
Chili con carne
Ingredienser
- 1-2 spsk olivenolie
- 1000 g hakket oksekød
- salt og friskkværnet peber
- 1 lille spsk paprika
- 1/2 tsk spidskommen
- 2 løg
- 2-3 fed hvidløg
- 1 hel rød peberfrugt
- 1 hel frisk rød chili (tjek, hvor stærk den er og smag evt. til efterhånden) eller 1 tsk stødt chili
- 1 spsk mørk eddike, fx hybeneddike, rødvinseddike eller lignende
- 1 ds tomatpuré (140 g)
- 2 ds hakkede tomater
- ca. 2-3 dl oksefond eller oksebouillon
- 1 ds røde kidneybønner
- 1 ds sorte bønner
- 1 tsk sukker eller 1-2 stykker mørk chokolade
Servering
- kogte ris til det antal personer, du skal servere chili con carnen for
- creme fraiche, græsk yoghurt eller yoghurt natural
- 1 lille håndfuld bredbladet persille
- saltede nachos
Sådan gør du
- Varm olien op i en gryde, tilsæt hakket oksekød og sauter det, til kødet er brunet godt af.
- Krydr kødet med salt og peber, paprika og spidskommen.
- Pil og hak løgene, hvidløgene, den røde peberfrugt og chilien og kom det ned til kødet. Sauter ca. små fem minutter mere, til løgene er blevet blanke.
- Tilsæt eddiken og tomatpuréen og rør godt rundt i kødet. Tilsæt evt. en lille tsk sukker (med mindre, du bruger chokolade til sidst).
- Tilsæt derefter hakkede tomater og oksefond/-bouillon, og lad nu det hele stå og simre i ca. 20 minutter. Rør jævnligt i chilien og tilsæt mere oksefond, hvis det begynder at koge tørt
- Tilsæt begge slags bønner og kog chilien i små 10 minutter mere.
- Smag til med salt, peber og evt. mere chili + et stykke chokolade eller to.
- Tag din chili con carne af varmen, læg låg på og lad den stå i ca. 5-10 minutter, så smagen får mulighed for at træde godt frem.
- Tag låget af og drys friskhakket persille over. Server med kogte ris, cremefraiche eller lignende og nachochips.