Varme retter

Den bedste chili con carne

Chili con carneDet er nærmest blevet en hverdagsret, chili con carne, men det er nu også en god, mættende og velsmagende ret. Og så er den så utrolig nem at lave. Her får du min bedste opskrift (og jeg har testet mange varianter).

Jeg er en af den slags personer, som virkelig, virkelig holder af varme retter, og allerhelst gryderetter, simreretter, sammenkogte retter og ovnretter. Retter, hvor de forskellige dele i retten er samlet og blandet sammen. Dét, synes jeg, er bedst. Måske er du også en af dem?

Så er du sikker også en af dem, der holder af chili con carne. Det er absolut en af mine yndlings-hverdagsretter. Hot og lidt spicy med creme fraiche og krydderurter til, lidt ris og nogle nachos. Så er den hjemme.

Opskriften her er en stor portion. Du kan hurtigt halvere den eller gøre som jeg ofte gør: Lav en portion, der strækker sig til to dage. Nu, du er i gang.

Chili con carne

Opskrift på chili con carne (6-7 personer eller til to dage)

  • 1000 g hakket oksekød
  • 1-2 spsk olivenolie
  • 2 løg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 1 rød peber
  • salt og peber
  • 1 hel frisk rød chili (tjek, hvor stærk den er og smag evt. til efterhånden) eller 1 tsk stødt chili
  • 1/2 tsk spidskommen
  • 1 top-tsk paprika
  • salt og peber
  • 1 spsk. mørk eddike, fx hybeneddike, rødvinseddike eller lignende
  • 1 dåse tomatpuré (140 g)
  • 2 dåser hakkede tomater
  • ca. 2-3 dl oksefond eller oksebouillon
  • 1 dåse røde kidneybønner
  • 1 dåse sorte bønner
  • 1 tsk sukker eller 1-2 stykker mørk chokolade
  • creme fraiche, græsk yoghurt eller yoghurt natural
  • bredbladet persille
  • nachos
  • kogte ris til det antal personer, du skal servere chili con carnen for

Varm olien op i en gryde, tilsæt hakkekødet og sauter det til kødet er brunet godt af.

Krydr kødet med salt og peber, paprika og spidskommen.

Pil og hak løgene, hvidløgene, den røde peberfrugt og chilien og kom det ned til kødet. Sauter ca. små fem minutter mere, til løgene er blevet blanke.

Tilsæt eddiken og tomatpuréen og rør godt rundt i kødet. Tilsæt evt. en lille tsk sukker (med mindre, du bruger chokolade til sidst).

Tilsæt derefter hakkede tomater og oksefond/-bouillon, og lad nu det hele stå og simre i ca. 20 minutter. Rør jævnligt i chilien og tilsæt mere oksefond, hvis det begynder at koge tørt.

Nu tilsætter du begge slags bønner og koger chilien i små 10 minutter mere.

Til sidst smager du til med salt, peber og evt. mere chili + et stykke chokolade eller to.

Selv om du synes, du har puttet meget chili i fra start, så vil du sikkert blive overrasket over, hvor lidt du kan smage det.

Tag din chili con carne af varmen, læg låg på og lad den stå i ca. 5-10 minutter, så smagen får mulighed for at træde godt frem.

Server med kogte ris, cremefraiche eller lignende og nachochips.

God fornøjelse!

Lav din egen chili con carne

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar