Kirsebærsirup er lig med højsommer. Sirup er en af de ting, som jeg virkelig elsker at lave i køkkenet. Det er nemt, og der er ikke noget, som når duften af en frugt- eller bærsirup breder sig i køkkenet, ja i hele huset. Man kan næsten kalde det sød simremad.
Sommerlig rød sirup
Kirsebærsirup er en meget lækker og smagfuld sirup, som du kan lave, når du høster kirsebær fra haven. Du kan selvfølgelig også købe dig til friske kirsebær eller frosne.
Og sirup smager fantastisk til mange forskellige ting: Til desserter, på morgenmaden og som sødestof i saucen blandt andet. Jeg har altid en række forskellige sirupper stående. Jeg laver en hel del i løbet af sommeren, og de kan holde sig meget længe. Løber jeg tør i løbet af vinterhalvåret, tager jeg noget hjemmelavet saft ud af fryseren og producerer hurtigt en ny sirup. Det er ret nemt.
Har man ingen hjemmelavet saft i fryseren, kan man dog altid omsætte en god økologisk saft fra supermarkedet til en sirup. Det er blot om at tilføre lidt ekstra sukker og lade den koge ind til ca. det halve.
Hvis din have også bugner af røde kirsebær denne sommer, ja, så synes jeg da, du skulle prøve at omsætte nogle af dem til denne lækre kirsebærsirup. Kirsebærsirup smager fantastisk på morgenmaden, på en lækker kirsebærkage eller fx ovenpå arme riddere.
Opskrift på kirsebærsirup
Lige her under finder du opskriften på den dejlige røde sirup lavet på kirsebær. Der er selvfølgelig forskel på, hvilken sort af kirsebær, du bruger, og hvor søde og røde de er. Men det er jo charmen ved alt hjemmelavet, at det bliver forskelligt fra gang til gang.
Har du masser af kirsebær i haven, så har jeg flere gode opskrifter med kirsebær, som måske kan inspirere dig:
Kirsebærlikør – opskrift på hjemmelavet likør af kirsebær
Kirsebæreddike – opskrift på hjemmelavet kryddereddike
Lækker kirsebærkage med marcipan
Kirsebærsirup
Equipment
- 1 Glasflaske med låg
Ingredienser
- 1 kg kirsebær
- 2 dl vand
- 300 g rørsukker
Sådan gør du
Allerførst skal du koge en saft af kirsebærrene. Det gør du således:
- Skyl bærrene og bring dem langsomt i kog sammen med vandet. Lad bærrene koge ved svag varme, indtil bærrene er kogt til mos, og du kan se, at der er dannet en saft, ca. 10-15 minutter.
- Si nu bærrene og saften gennem en sigte. Du vil højst sandsynligt have omkring en halv liter saft. Det kommer sig ikke helt så nøje, hvor meget du har, når det er sirup, du laver.
Nu skal du koge siruppen. Det gør du således:
- Hæld kirsebærsaften i en lille gryde/kasserolle og tilsæt sukker.
- Varm langsomt saften op, så sukkeret kan smelte lige så stille.
- Når sukkeret er smeltet og saften begynder at koge, skruer du ned, så blandingen bare lige står og bobler. Det må ikke buldrekoge.
- Nu skal siruppen stå og koge ind. Det tager ca. en halv times tid, og du vil med jævne mellemrum skulle skrue en lille smule ned for komfuret, efterhånden som siruppen bliver tykkere.
- Det kan være en smule svær at se, hvornår siruppen er klar, da der jo er ganske stor forskel på, hvor tyk den er, når den er varm og kold. Tag derfor en lille skefuld og hæld på en kold tallerken og tjek, hvor flydende den er, når den har fået lov at køle af. Er den meget tyndtflydende, skal din sirup koge lidt mere. Er den blevet for tyktflydende, gør du bare det, at du tilsætter lidt mere vand og lader koge et par minutter mere.
- Hæld siruppen på flaske straks den er færdig, men vent med at sætte prop/låg på indtil den er helt kølet af.
4 comments
Hej 🙂
Er der sten i kirsebærne når du koger til sirup
Eller er det 1 kg uden sten
Mvh Jane
Hej Jane
Ja, det er der 🙂 1 kg med sten.
Mange hilsner Trine
Tak for inspiration til at få brugt kirsebær. Vi har en kæmpehøst i år, og så meget kirsebærsovs bruger vi heller ikke 🙂 Hvordan fryser du din hjemmelavede saft ned? I plastbeholdere? Mange hilsner Mia
Hej Mia
Selv tak 🙂 Dejligt at høre!
Jeg fryser typisk saft ned i fryseposer, som jeg kommer i tomme, rengjorte mælkekartonner – så fungerer det bedst med pladsen i fryseren.
Mange hilsner Trine