Kirsebæreddike er virkelig lækkert at have i sit køkken hele vinteren, og det er let at lave selv nu, hvor kirsebær er i sæson. Eddiken har en sødlig-syrlig smag og en dybrød farve – og masser af anvendelsesmuligheder.
Lav din egen kryddereddike
Jeg er helt vild med at lave mine egne kryddereddiker i løbet af forår, sommer og efterår. Det er både nemt og sjovt. Og så er det bare helt utroligt lækkert at have disse hjemmelavede eddiker med smag i køkkenet resten af året.
Jeg bruger mine kryddereddiker til alverdens ting. Til simreretter og sammenkogte retter, som gerne får en skefuld. Og det samme gælder lasagne, fordi det giver en god balance i smagen. Jeg bruger også kryddereddiker i dressinger og marinader. Jeg hælder lidt kryddereddike over grøntsagsretter og salater – her synes jeg, at kirsebæreddike virkelig er lækkert.
Jeg anvender også de lyse kryddereddiker som roseneddike og hyldeblomsteddike i marengs, for at give marengsen blankhed.
Klar lagereddike
Du kan bruge hvilken som helst eddike som grundeddike. Jeg anvender oftest klar lagereddike, og det gør jeg, fordi jeg synes, at denne klare og let astringerende eddike giver den bedste mulighed for at give eddiken smag af de råvarer, jeg bruger, som fx kirsebær. Og med den klare eddike har jeg også mulighed for at udnytte råvarernes naturlige farve til at farve eddiken.
Du kan også bruge fx æbleeddike eller æblecidereddike, som er sødere og mere smagfuld som grundeddike, men den er sværere at “transformere”, så den får en helt anden smag.
Kryddereddiken vil selvfølgelig få forskellig smag alt efter, hvilken type kirsebær, du anvender. Jeg bruger de søde, men du kan sagtens bruge de syrlige. Prøv dig frem.
Opskrift på kirsebæreddike
- friskplukkede kirsebær
- klar lagereddike
Skyl og halver kirsebærrene og fjern stenene. Stenene giver eddiken en let bitter smag, som let kan overdøve kirsebærsmagen, så derfor synes jeg, de skal ud.
Fyld de halverede kirsebær på en flaske, hvor halsen ikke er for slank (du skal kunne få kirsebærrene ud igen), så flasken er ca. halvt fyldt.
Hæld klar lagereddike i flasken, til den er fuld.
Lad eddike stå og trække. Allerede kort tid efter vil du se, at eddike bliver rød. Brug eddiken efter en uges tid.
Du kan vælge at filtrere eddike og hælde kirsebærrene blive i. Jeg gør det sidste, fordi jeg synes det ser hyggeligt og appetitligt ud.
Kirsebæreddiken kan holde sig i mindst et år – også med kirsebærrene i.
God fornøjelse!