Det er så smukt med denne lilla syrensukker, som dufter og smager af syrener, og som kan bruges som en kryddersukker, hvor du almindeligvis ville bruge sukker – blot med en skøn, let og fin syrensmag.
Kryddersukker med en smuk farve
Det er noget af det nemmeste i verden at lave kryddersukker, og det er næsten som at trylle, fordi man som oftest står med blot to ingredienser, som bliver til den mest smagfulde sukker med en fantastisk farve. Er man i dårligt humør, skal man blot lave kryddersukker, så får dagen helt sikkert mere kulør.
Lilla syrensukker kan anvendes til et hav af ting: Som drys på havregrynene om morgenen, på pandekager, på glasuren på kager (det ser virkelig flot ud) i stedet for købekrymmel, i dressinger og marinader som en blid smagsgiver, på is og på desserter og meget mere. Du kan i øvrigt også lave syrensukker med hele blomster.
Når du laver syrensukker, skal du anvende blomsterne fra den almindelige duftende syren og ikke fra fx en moderne lyserød syren, da det er vigtigt, at du bruger en syren, der dufter. Det gør alle syrener ikke. Så tjek, om din syren dufter, inden du anvender den.
Sørg i øvrigt for at plukke syrener et sted, hvor buskene ikke er forurenede med hverken sprøjtegifte eller benzinos, som kan være tilfældet ved en mark eller et meget trafikeret sted.
Vil du have mere inspiration til, hvad du kan lave med syrener, så se nærmere på denne side, hvor jeg har samlet en masse opskrifter med syrener.
Sådan laver du lilla syrensukker
- 1 dl sukker
- 1/2 dl lilla duftende syrenblomster
Læg de nyplukkede syrenblomster på et lyst klæde, fx et viskestykke, og lad eventuelle insekter, laver og smådyr kravle fra. Det kan være en god idé at gøre det udenfor.
Nip de små trompetformede blomster af syrenklaserne, til du har 1/2 dl eller til den mængde syrensukker, du gerne vil lave. Du skal ikke skylle dem – de skal helst være tørre.
Vend blomsterne i sukkeret og kværn det i en lille minihakker, som hører til en stavblender, i et minut eller to. Har du ikke en minihakker, kan du lave kryddersukkeret i en foodprocessor, men det kan være, at du er nødt til at lave en lidt større mængde.
Bred sukkeret ud på et stykke bagepapir eller madpakkepapir og lad det tørre en dags tid eller to. På grund af fugten i de friske blomster vil sukkeret samle sig, men du kan nemt løsne det ved at trykke bagsiden af en spiseske ned over sukkeret.
Når sukkeret er tørt, kan du fylde det på et smukt glas eller i en lille fin keramik- eller træskål.
God fornøjelse!