Lav den lækreste tomatgalette med friske krydderurter og mozarella. Galetten er en rustik tærte uden så meget fyld som i en traditionel tærte, og resultatet er virkelig lækkert. Smagen af søde bagte tomater er virkelig lækker sammen med den sprøde tærtedej, ost og pesto.
Rustik tærte med tomater
Denne tomatgalette er noget så lækker! Tærter er en ting og galetter er en anden ting, selv om begge dele går under tærtekategorien. Når man laver en traditionel tærte i en form er der ofte et dejligt blandet fyld af grøntsager og kød sammen med ost/fløde/cremefraiche eller lignende, mens der i en galette kun er det rene fyld i form af grøntsager og måske kød eller frugt og bær, hvis det er en sød galette.
Begge dele smager enormt lækkert, for tærter er jo bare i det hele taget dejlig mad. Jeg kan godt lide at variere vores tærter og lave de mere rustikke varianter. Jeg synes, en galette fremhæver grøntsagernes smag mere. Smagen får lige som lov til at træde lidt mere frem, fordi den ikke “drukner” i mælkeprodukter.
Denne tomatgalette bliver næsten helt pizzaagtig med smeltet mozarella – og så alligevel ikke. Dejen er rustik, tomaterne er søde og fulde af smag, og de to slags ost tilfører også god smag. Vi serverer ofte tærten med en grov hjemmelavet pesto af de krydderurter, vi nu engang har. Det kan være en persillepesto eller basilikumpesto, ramsløgpesto eller lignende.
Opskrift på tomatgalette
Lige herunder finder du opskriften på den rustikke galette med søde tomater. Den er ganske nem at lave, og du kan hurtigt variere den efter, hvad du har i køleskabet.
Vi laver ofte galetten med tomater fra vores drivhus, som vi har i store mængder i sommeren og efteråret. Har du også masser af tomater i drivhuset, så kan disse opskrifter her måske inspirere dig til, hvad du skal lave af alle dine tomater:
Tomatgalette
Ingredienser
Dej
- 100 g koldt smør
- 125 g hvedemel
- 100 g groft rugmel
- 1 tsk salt
- 20 g revet eller finthakket parmesan
- 1 æg
- Evt. en sjat koldt vand
Fyld
- 300 g friske tomater
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk olivenolie
- hakket frisk basilikum og oregano – 1-2 stængler af hver
- et drys sukker
- salt og friskkværnet peber
- 50 g frisk mozarella
Pynt
- flager af frisk parmesan
- evt. klatter af hjemmelavet pesto
- friske basilikumblade
Sådan gør du
Dej
- Bland hvedemel og rugmel i en røreskål sammen med salt og tilsæt det kolde smør i små klatter. Rør (gerne på maskine) til det ligner revet ost eller smulder.
- Tilsæt revet parmesan og saml derefter dejen med et æg og evt. en sjat koldt vand.
- Pak dejen ind i film eller lignende og sæt den på køl i ca. 30 minutter.
Fyld
- Skær tomaterne i halve eller kvarte – alt efter størrelsen på dem. Bruger du helt små tomater, kan du sagtens lade de mindste være hele.
- Hak hvidløgsfeddet fint og krydderurterne groft.
- Vend tomaterne med oliven, hvidløg, krydderurter, sukker, salt og peber i en skål.
Sådan samler du galetten
- Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, så den er ca. 3 mm tyk.
- Fjern det øverste stykke bagepapir og læg det nederste stykke med dejen på over på en bageplade.
- Hæld tomatfyldet på midten, så er der ca. 3 cm fri dej rundt i kanten. Skær mozarellaen i skiver og fordel skiverne jævnt mellem tomaterne.
- Buk dejkanten op over fyldet og pensl gerne med lidt olivenolie.
- Bag galetten ved 200 grader i ca. 25 minutter.
- Server galetten med det samme pyntet med flager af frisk parmesan, klatter af pesto og friske basilikumblade.