Hjemmelavet æblesirup med vanilje er uomgængeligt at lave her i efteråret – det er en fantastisk måde at omsætte sin æblehøst på. Siruppen smager skønt på alt fra yoghurt til pandekager eller blot med et lille skvæt i en kop te.
Den intense æblesmag
Hjemmelavet æblesirup med vanilje smager fantastisk. Vi spiser gerne siruppen på morgenmaden, fx græsk yoghurt eller en god varm portion havregrød. Men den er også utrolig lækker på pandekager og vafler eller måske til at søde efterårsteen med.
Når man koger en sirup, koger man så at sige smagen ind, så den bliver koncentreret og meget intens. Det, synes jeg, er det allerbedste ved sirup: Den intense smag. Og når vintermørket nærmer sig, kan en god sirup få mig til næsten at smage sommeren eller det tidlige forår, fordi frugtens eller bærrenes smag og duft bliver fanget i glasset. Hurra for hjemmelavet sirup!
Æblesirup er en af de nemmeste sirupper at lave selv. Du kan selvfølglig lave den på en færdigkøbt ufiltreret æblemost, men du kan også presse saft af æblerne fra din have og bruge den rene rå saft. Så får du allermest smag i din sirup. Hvis æblesaften er meget grumset efter presning, kan du lade den løbe gennem et stykke ostelærred eller lignende først, så du få alle urenheder sorteret fra.
Opskrift på hjemmelavet æblesirup med vanilje
Find opskriften på den lækre sirup lavet på æbler lige her nedenfor. Du kan selvfølgelig sagtens lave siruppen uden vanilje, hvis du helst bare vil have den rene æblesmag i din sirup. Men æbler og vanilje går nu altså bare godt sammen.
Har du masser af æbler i haven, så kan det være du kunne bruge noget inspiration til, hvad du ellers skal lave af dine æbler. Her er et lille udvalg af æbleopskrifter, men tjek gerne dem alle ud:
Æblesnaps med rosmarin og peberkorn
Æblesirup med vanilje
Ingredienser
- 5 dl ufiltreret æblemost
- 200 g sukker
- 1/2 flækket vaniljestang
Sådan gør du
- Hæld æblemost og sukker i en lille gryde.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom både vaniljekorn og -stang i gryden.
- Varm gryden op til siruppen kommer i kog, skru derefter ned på medium varme og lad siruppen småsimre i ca. 20 minutter.
- Hold hele tiden øje med siruppen og skru ned, hvis det begynder at boble eller sprutte for meget.
- Siruppen skal koge ind til cirka det halve og blive mørkere end æblemosten var i udgangspunktet. Du skal lade siruppen stå og småkoge, indtil den har den rette konsistens.
- Det kan være en smule svær at se, hvornår siruppen er klar, da der jo er ganske stor forskel på, hvor tyk den er, når den er varm og kold. Tag derfor en lille skefuld og hæld på en kold tallerken. Sæt tallerkenen i køleskabet og tjek, hvor flydende siruppen er, når den har fået lov at køle af. Er den meget tyndtflydende, skal din sirup koge lidt mere. Er den blevet for tyktflydende, gør du bare det, at du tilsætter lidt mere vand og lader koge et par minutter mere.
- Hæld siruppen på flaske straks den er færdig, men vent med at sætte prop/låg på indtil den er helt kølet af.