Fisk & skaldyr

Gravad laks med rævesauce – opskrift til hele året

Gravad laks med rævesauceDet er faktisk ret nemt at lave sin egen gravad laks med hjemmelavet rævesauce. Og der er nu ikke noget som hjemmelavet, vel? Det smager bare bedre og er dybt tilfredsstillende at spise.

Hjemmegjort gravad laks er bare bedst

Der er ingen tvivl om, at hjemmegjort er bedst, og sådan en mør laks med rævesauce til smager virkelig skønt – det smelter næsten på tungen.

Laksen laves et par dage før, og rævesaucen kan du lave på dagen. Server laksen til forret eller på en buffet, sommer eller vinter, til jul eller påske. Laks smager fantastisk året rundt.

Gravad laks med rævesauce

Opskrift på gravad laks med rævesauce (1 side laks)

  • 1/2 side fersk laks, ca. 750 g
  • 1-2 spsk groft salt
  • brun farin
  • tørret dild

Rævesauce: 

  • 1 dl helt almindelig sennep
  • flormelis uden klumper
  • et par spsk tørret dild eller et bundt frisk dild
  • lidt salt og peber

Allerførst skal du fryse din halve side ferske laks mindst 24 timer, så du dræber eventuelle bakterier i laksen. Gravad laks er jo rå laks, og derfor skal du passe godt på.

Tag laksen ud af fryseren og tø den op.

Når laksen er tøet op, kører du fingeren gennem midten af laksen og mærker efter, om der skulle sidde ben tilbage. Du skal ikke fjerne skindet, for så bliver det svært for dig at skære laksen senere.

Drys med groft salt.

Dæk laksesiden med brun farin. Man “begraver” den så at sige, og der skal godt med farin på – derfor er der heller ikke angivet et mål i opskriften.

Drys med tørret dild henover. Her er det vigtigt, at du ikke bruger frisk dild, som kan indeholde bakterier, der kan “forurene” den rå fisk.

Dæk til med film og sæt den på køl for trække i minimum to dage. Dit køleskab skal helst være 2 grader, så hvis du har mulighed for at skrue det lidt ned, så øges laksens holdbarhed nemlig. Vend gerne laksen rundt et par gange i løbet af trækketiden. Der skal dannes en slags “saft” på laksen.

Efter et par dage er laksen klar til servering. Skær den i helt tynde skiver på skrå og server sammen med hjemmelavet rævesauce og frisk dild – gerne på hjemmebagt brød og med lidt salat under.

Rævesauce: Sigt flormelis ned i senneppen, indtil saucen har den rette smag. Det er umuligt at sige, hvor meget flormelis, du skal bruge, da det kommer helt an på, hvilken sennep du anvender. Her må du smage dig frem.

Når saucen smager sød og lækker, tilsætter du enten tørret dild eller hakket frisk dild. Holdbarheden vil selvfølgelig være længst med tørret dild.

Smag til med salt og peber.

God fornøjelse! Nyd evt. din laks med et glas hjemmelavet dildsnaps med citron!

Gravad laks med rævesauce

Gravad laks med rævesauce

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar