Lav din egen gravad laks med en hjemmelavet rævesauce til. Begge dele er nemt at lave og smager virkelig skønt. Opskriften kan bruges året rundt, men særligt ved påsketid og juletid er det oplagt at lave gravad laks.
Hjemmegjort gravad laks er bare bedst
Gravad laks med rævesauce er en elsket klassiker på frokostbordet både til jul og påske – ja hele året rundt. Og det er faktisk ret nemt at lave den selv hjemme i køkkenet.
For der er ingen tvivl om, at hjemmegjort er bedst, og sådan en mør laks med rævesauce til smager virkelig skønt – det smelter næsten på tungen. Laksen laves et par dage før, du skal servere den, og rævesaucen kan du lave på dagen. Det er vigtigt, at laksen får tid til at trække i køleskabet et par dage, så den virkelig smager af noget. Så bliver den allerbedst.
Server laksen til forret eller på en buffet, sommer eller vinter, til jul eller påske. Laks smager fantastisk året rundt – og gerne serveret med en hjemmelavet dildsnaps med citron.

Laks begravet i brun farin
Denne opskrift på gravad laks er med brun farin, som laksen “begraves” i, hvorved der dannes en sød sauce på laksen.
Det er meget vigtigt, at du fryser din rå lakseside, før du går i gang, så du sikrer dig, at der ikke er bakterier i laksen. De bliver slået ihjel ved frysning i 24 timer.
Samtidigt er det vigtigt at understrege, at der kun må anvendes tørrede krydderier (dild) til laksen. Frisk dild kan nemlig indeholde jordbakterier og dermed “forurene” laksen. Og man vil gerne være sikker på, at laksen er helt ok, når man serverer den for andre.
Se alle opskrifter på hjemmelavet kryddersnaps
Opskrift på gravad laks med rævesauce
Det tager ikke lang tid, hverken at lave gravad laks eller røre en rævesauce sammen. Dog skal du starte ca. 3 dage før, du gerne vil servere laksen. Først kommer du laksesiden i fryseren i et døgn. Herefter begraver du den i farin og dild. Og derefter skal laksesiden trække i køleskabet i 2 døgn for optimal smag. Rævessaucen kan du lave lige inden servering.
Hvis du får lyst til at lave flere lækre fiskeretter til julefrokosten eller påskefrokosten, så tjek gerne mine mange andre opskrifter. Her er et lille udpluk til inspiration:
Se alle opskrifter på fisk & skaldyr


Gravad laks med rævesauce
Ingredienser
Gravad laks
- 1/2 side fersk laks (ca. 750 g)
- 1-2 spsk groft salt
- brun farin
- ca. 4 spsk tørret dild
Rævesauce
- 1 dl almindelig sennep
- flormelis uden klumper
- ca. 2 spsk tørret dild eller et bundt frisk dild
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Gravad laks
- Allerførst skal du fryse din halve side ferske laks mindst 24 timer, så du dræber eventuelle bakterier i laksen. Gravad laks er jo rå laks, og derfor skal du passe godt på.
- Tag laksen ud af fryseren og tø den op.
- Når laksen er tøet op, kører du fingeren gennem midten af laksen og mærker efter, om der skulle sidde ben tilbage. Du skal ikke fjerne skindet, for så bliver det svært for dig at skære laksen senere.
- Drys med groft salt.
- Dæk laksesiden med brun farin. Man “begraver” den så at sige, og der skal godt med farin på – derfor er der heller ikke angivet et mål i opskriften.
- Drys med tørret dild henover. Her er det vigtigt, at du ikke bruger frisk dild, som kan indeholde bakterier, der kan “forurene” den rå fisk.
- Dæk til med film og sæt den på køl for at trække i minimum to dage. Dit køleskab skal helst være 2 grader, så hvis du har mulighed for at skrue det lidt ned, øges laksens holdbarhed. Vend gerne laksen rundt et par gange i løbet af trækketiden. Der skal dannes en slags “saft” på laksen.
- Efter et par dage er laksen klar til servering. Skær den i helt tynde skiver på skrå og server sammen med hjemmelavet rævesauce og frisk dild – gerne på hjemmebagt brød og med lidt salat under.
Rævesauce
- Sigt flormelis ned i senneppen, indtil saucen har den rette smag. Det er umuligt at sige, hvor meget flormelis, du skal bruge, da det kommer helt an på, hvilken sennep du anvender. Her må du smage dig frem.
- Når saucen smager sød og lækker, tilsætter du enten tørret dild eller hakket frisk dild. Holdbarheden vil selvfølgelig være længst med tørret dild.
- Smag til med salt og peber.
