Lav en lækker blommechutney og spis den sammen med vinterens gryderetter og karryretter. Det er nemt, og så smager en hjemmelavet chutney bare helt fantastisk. Får du lyst til at lave en stor portion, så varier gerne med forskellige krydderier.
En flot rød chutney med blommer
Denne blommechutney er den dejligste røde chutney med den skønneste smag. Chutney er noget af det bedste, jeg ved. Vinterens gryderetter og karryretter ville ikke være det samme, hvis ikke vi kunne spise vores forskellige hjemmelavede chutneyer til. Chutney giver nemlig en syrlig kontrast til retternes lidt mere cremede – og for karryretternes vedkommende søde – smag.
Det er lidt, lige som man spiser surt til de klassiske danske retter – det hører altså til. Og det er virkelig nemt at lave chutney. Ofte kan man stå og lave en chutney samtidig med, at man laver aftensmad. Start med at snitte frugt og grøntsager op og sæt chutneyen til at koge, så kan den stå og simre, mens man laver aftensmaden.
Du kan lave chutneyen af lige præcis de blommer, du har i haven eller som du kan få fat i hos grønthandleren eller supermarkedet. Hvis de har en anden farve, får din chutney blot samme farve, og måske skal der justeres en anelse på forholdet mellem sødt og syrligt, men det kan du gøre til sidst, når chutneyen har kogt ind og er blevet tyk og kompot-agtig.
Se alle opskrifter på hjemmelavet kompot & chutney
Opskrift på blommechutney
Lige her nedenunder finder du den nemme opskrift på chutney med blommer. Du kan altid variere krydderierne og tilsætte de krydderier, du holder mest af. Det kunne fx være frisk ingefær, anis eller kanel. Prøv dig gerne frem og lad dig evt. også inspirere i min opskrift på mirabellechutney.
Har du masser af blommer eller lyst til at lave mere med blommer, så tjek endelig disse opskrifter ud, som måske kan inspirere dig:
Se alle opskrifter med blommer
Blommechutney
Equipment
- 1-2 sylteglas med låg
Ingredienser
- 500 g blommer
- 1 løg
- 1 syrligt æble
- ca. 100 g sukker
- salt
- 1/2 dl æblecidereddike eller en anden god eddike
- 4-5 hele fennikelfrø
- 1-2 hele kardemommekapsler
- 1/2 frisk rød chili
- 1/2 tsk stødt koriander
- friskkværnet peber
Sådan gør du
- Skyl og udsten blommerne og skær dem i små stykker.
- Skyl æblet, fjern kernehuset og skær det i små tern.
- Pil løget og snit det fint.
- Hak chilien fint og find krydderier frem.
- Karamelliser sukkeret i en gryde ved at lade sukkeret smelte ved lidt over middel varme uden at røre i det.
- Tilsæt løgene og drys lidt salt på, så løgene afgiver væde. På denne måde brænder karamellen ikke.
- Når løgene er bløde, tilsættes blomme- og æblestykker sammen med eddike, krydderier, chili og friskkværnet peber.
- Lad chutneyen koge godt igennem, indtil den tykner – det tager ca. 1/2 time.
- Smag chutneyen til. Måske skal den have en anelse mere sukker eller eddike eller måske skal der skrues op for nogle af krydderierne.
- Hæld chutneyen på skoldede atamonskyllede glas og opbevar dem mørkt og køligt.