Lav din egen sunde mandelmælk, som du kan bruge i morgenmaden, i smoothies og grød. Hjemmelavet mandelmælk tager ingen tid at lave og smager virkelig skønt. Og så er det et rigtig godt alternativ til komælk.
(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at jeg tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Jeg linker kun til varer og produkter, som jeg enten selv bruger eller som jeg vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt mit arbejde med at udvikle opskrifter, som jeg kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis og uden forstyrrende reklamer.)
Lav din egen smagfulde mælk af mandler
Hjemmelavet mandelmælk er den skønneste plantedrik, som er nem at lave selv. Der kan være mange grunde til at lave sin egen vegetabilske plantedrik. Nogle gør det, fordi de er laktoseintolerente, andre af etiske eller miljømæssige årsager og andre, fordi de har valgt at spise en plantebaseret kost.
Uanset hvad, så er en god grund til at lave sin egen mandelmælk, at den smager virkelig godt. Mælken er skøn at anvende i morgengrøden, overnight oats, i smoothies eller hvor du ellers bruger mælk. Den har en dejlig cremet smag, som passer utrolig godt sammen med gryn, frø, nødder, frugt, bær og lignende.
En god blender
Har du en god blender? Eller er det tid til at investere i en ny?
Den ultimative blender er en Vitamix blender, som jeg selv ønsker mig brændende. Blenderen har en virkelig god motorkraft og er samtidigt nemt at rengøre. Det er to ting, som hos mig fylder rigtig meget i forhold til en blender, for jeg har oplevet adskillelige blendere, som er blevet ødelagt, fordi de ikke kunne holde til mosten. Og jeg har haft flere blendere, som var så vanskelige at rengøre, at man næsten ikke orkede at bruge dem.
En Vitamix blender ligger i den dyre ende, og mindre kan også gøre det. Jeg bruger selv en Elektrolux blender, som jeg er utrolig glad for – og modellen bliver hele tiden fornyet og bedre.
Opskrift på hjemmelavet mandelmælk
Når du laver din egen mandelmælk, kan du lave den på flere måder:
- Udblødte mandler/ikke-udblødte mandler: Det kan være en god idé at udbløde mandlerne i vand en times tid, inden du blender dem, da de selvsagt vil være nemmere at blende og dermed nemmere at opnå en cremet konsistens i din mandelmælk. Dette er især en god idé, hvis din blender ikke er så stærk eller du har tiden til det. I en travl hverdag er det måske svært at få til at lade sig gøre, og du kan sagtens lave mandelmælk uden at udbløde mandlerne – det gør jeg.
- Sødestof: Mandenmælken smager bedst, hvis den tilsættes en lille smule sødestof. Her i opskriften bruger jeg dadler, men du kan også bruge honning, agavesirup, rørsukker eller lignende. Og hvor meget, du synes mandelmælken skal sødes, kan du eksperimentere med. Måske skal du have en dadel mere eller mindre i for at mælken smager, som du synes, den skal?
- Siet mandelmælk eller grov mandelmælk: Hvis du gerne vil have en fin og glat mandelmælk, skal du si den. Det gør du ved at hælde den blendede mælk gennem et ostelærred, som du lægger i en si. Men du kan sagtens bruge mandelmælken usiet – faktisk er den grove mandelmælk enormt lækker at bruge i morgenmaden uanset, om det er grød, overnight oats eller en bærsmoothie.
Neden for finder du opskrift og fremgangsmåde. Savner du inspiration til morgenmad, hvor du kan bruge din egen hjemmelavede mandelmælk, så tjek gerne disse opskrifter ud. Her kan du erstatte mælkevarerne med mandelmælk:
Sophias vintersmoothie – lyserød, cremet og lækker
Granola med abrikoser og chokolade
Hjemmelavet mandelmælk
Equipment
- Blender
Ingredienser
- 100 g mandler
- 1 liter vand
- 4 dadler
Sådan gør du
- Kom mandlerne i en blender sammen med dadler og ca. 1 dl af vandet (hvis du har tid, kan du udbløde mandlerne i en times tid, inden du blender dem).
- Kør til en tyk pasta. Du må gerne blende i et par minutter, så mandlerne bliver kværnet fint.
- Når mandelpastaen er fintkværnet, tilsætter du resten af vandet ad et par omgange. Vær sikker på, at din blender kan klare en liter – ellers lav en halv portion ad gangen.
- Når mælken er fed og cremet, hælder du den på flaske – gerne en hældbar glasflaske med låg. Hvis du gerne vil have en glat mælk uden små mandelstykker, kan du si den gennem et ostelærret lagt i en sigte.
- Opbevar mandelmælken på køl – her kan den holde sig i 3-5 dage.