Saltkaramel er simpelthen noget af det lækreste, man kan forestille sig: Blød og glat med en smag af butterscotch og havsalt. Mums! Her er en grundopskrift på hjemmelavet karamel med et hint af salt, som du kan spise på brød, bruge i kager og desserter eller bare hapse en skefuld af direkte fra glasset, når trangen kommer over dig.
Alle kan lide karamel
Lav din egen saltkaramel på bare 10 minutter! Denne opskrift er simpelthen så nem og karamellen laves meget hurtigt. Det vil sige, at skal du fx lave en cheesecake med saltkaramel, så kan du lynhurtigt have karamellen klar.
Jeg tror ikke, jeg kender nogen, der ikke er vilde med saltkaramel i en eller anden form. Det er som om, at karamel er et sikkert hit uanset hvad. Det smager da også vidunderligt på en brownie eller hældt over en portion is.
Denne grundopskrift på karamel er god at have i gemmerne, for den kan anvendes til et hav af ting efterfølgende. Fx til hjemmelavet saltkaramelis, til kager og cremer, ovenpå desserter og i fastelavnsboller. Karamellen egner sig dog også fortrinligt på søndagsmorgenbordet. Og skal karamellen ikke være saltet, undlader du blot at komme salt i.
Opskrift på hjemmelavet saltkaramel
Det særlige ved denne opskrift er, at sukkeret smeltes sammen med vand. Det gør, at sukkeret ikke så nemt græder på, hvilket er en af de svære ting ved at lave karamel.
Dog skal man alligevel holde godt øje med sukkeret og karamellen i det hele taget. For det kan nemt brænde på, og når først det er brændt på, er der ikke noget af gøre. Man kan ikke få den brændte smag væk, og man er derfor nødt til at starte forfra.
Er du vild med karamel, så kan det i øvrigt være, at du vil finde god inspiration i nogle af disse opskrifter, som alle baserer sig på saltkaramel:
Se også alle opskrifter på frugt- og nøddesmør
Saltkaramel
Ingredienser
- 150 g sukker
- 0,5 dl vand
- 30 g smør
- 1,5 dl piskefløde
- et drys flagesalt
Sådan gør du
- Rør sukker og vand sammen i en lille gryde, som ikke er af teflon. Varm sukkeret op uden at røre i gryden, så sukkeret ikke krystalliserer. Dette gøres ved høj varme.
- Hold godt øje med sukkeret. Først smelter det og begynder at boblekoge, hvorefter det vil begynde at tage farve. Jo mere farve, karamellen tager, jo mere bitter vil den blive. Karamellen skal være smuk gylden og ikke alt for mørk. Det går hurtigt, når først sukkeret begynder at tage farve, så hold blikket på det.
- Når sukkeret er gyldent, skruer du ned for varmen til middel. Her kan det være en god idé at tage selve gryden af varmen, så du har styr på karamellen. Tilsæt smørret og rør det godt rundt i karamellen (ja, nu må du gerne røre).
- Sæt gryden tilbage på varmen og hæld nu fløden i lidt ad gangen, mens du fortsat rører rundt.
- Når al fløden er i, lader du karamellen småkoge i 2-3 minutter. Jo længere tid, den koger, jo stivere bliver den, når den køler af. Hvis du fx vil bruge den i en hjemmelavet is, så skal den blot koge 1-2 minutter, og skal du bruge den på kage, må den godt være lidt stivere.
- Smag til sidst til med et par drys flagesalt – pas på ikke at komme for meget i, det smager af mere, end man tror.
- Hæld karamellen på glas – gerne gennem en lille sigte, så du er sikker på, at der ikke er sukkerkrystaller med.
- Opbevar på køl, men tag gerne karamellen ud af køleskabet en times tid, inden du skal bruge den, så den kan få den rette konsistens og temperatur. Karamellen er naturligvis stivere, når den er helt kold.
2 comments
Hej
Har du prøvet at lave den i større portioner? Smart at smelte sukkeret i vand først, det brænder ofte på, når det kun er sukker.
Hilsen Lisbet
Hej Lisbet
Nej, det har jeg faktisk ikke. Jeg synes egentligt denne portion rækker langt, og da det ikke er det nemmeste i verden at lave, ville jeg nok foretrække at lave flere små portioner. På dette område går jeg altid efter den sikre løsning.
Mange hilsner
Trine
Comments are closed.