Nå, men her er de så: Krydrede juleboller med sukker og nødder på toppen. Bagt på juleøl og fyldt med julekrydderier og appelsinskal. Nemme at bage, og smager skønt af jul.
Juleboller skal bages på juleøl
Disse krydrede juleboller bagt med juleøl og med sukker og hasselnødder på toppen er fyldt med julekrydderier og appelsinskal. De er bløde, svampede og lækre og er fulde af smag. Eller smagen af jul, kunne man også sige.
Jeg har længe gået og pønset på at lave nogle juleboller, som virkelig smager af jul. Søde og med krydderier og et lille stænk af appelsinsmag. Det skulle være boller, man har lyst til at bage til advent eller måske til morgenmaden julemorgen.
Bollerne minder lidt om krydderboller eller hveder, fordi de er bagt sammenhængende i en bradepande. Du kan enten spise dem friskbagte, eller du kan skære dem over og riste dem i ovnen eller på brødristeren, så du få den sprøde overflade som på krydderboller. Det betyder også, at det er boller, du snildt kan bage dagen i forvejen.
Opskrift på krydrede juleboller
Opskriften er ganske enkel og lige til at gå til. Bag gerne de lækre svampede boller til fx adventshygge en søndag eller bare som hyggelige boller i hverdagen i løbet af december. De er også gode at tage med på tur eller bage til hygge i skolen.
En vigtig ingrediens i julebollerne er juleøllet. For øllet er med til at give bollerne den let søde og krydrede julesmag sammen med julekrydderierne. Jeg er ret vild med øl i bagværk, da jeg synes, det tilfører brødet en helt fantastisk smag.
Får du lyst til at lave mere julet bagværk, så tjek gerne mine mange andre opskrifter til julehygge. Her er lidt til inspiration:
Se alle opskrifter til julehygge & advent
Krydrede juleboller med juleøl
Ingredienser
- 2 dl juleøl
- 3 dl kærnemælk
- 25 g gær
- 2 æg
- 1/2 appelsin, fintrevet skal
- 1 tsk salt
- 50 g sirup
- 1,5 tsk kardemomme
- 1 lille tsk stødte nelliker
- 1 lille tsk stødt ingefær
- ca. 1000 g hvedemel
- 75 g blødt smør
- 1 æggeblomme til pensling
- sukker og finthakkede hasselnødder til at drysse oven på bollerne
Sådan gør du
- Rør gæren ud i juleøl og kærnemælk – gerne på en røremaskine.
- Tilsæt æg, fintrevet appelsinskal, salt og sirup. Rør godt.
- Tilsæt nu en smule af melet blandet med julekrydderierne og hæld derefter melet i lidt efter lidt, mens du rører godt. Hold evt. en lille rest af melet tilbage.
- Når dejen er fast og jævn og ikke længere klistrer, tilsætter du smørret hakket i små stykker. Rør i ca. 5 minutter, til smørret er rørt godt ind i dejen.
- Lad dejen forhæve i en time.
- Slå dejen ned og del den i 20 stykker, som du former til boller og fordeler i en bradepande med bagepapir således, at du har 4 x 5 boller på række. Det gør ikke noget, hvis der er en smule luft imellem, for bollerne skal nok hæve sammen.
- Lad bollerne efterhæve lunt i ca. 2 timer eller til de er ca. dobbelt så store.
- Pensl bollerne og drys sukker og finthakkede hasselnødder henover.
- Bag julebollerne ved 180 grader varmluft i ca. 20 minutter. De skal være gyldne ovenpå, men du skal sikre dig, at også de midterste boller er bagt ordentligt igennem.
- Lad bollerne afkøle på en bagerist, inden du serverer dem, så de kan nå at sætte sig.
- Server gerne julebollerne med kanelsmør, æblesmør eller en god hjemmelavet marmelade.