Brændenældegødning hjælper dig af med dine brændenælder i haven og hjælper resten af af din have til at leve et godt og næringsrigt liv hele sommeren. Er du som jeg til økologisk havebrug, så skal du frem med de gode handsker og begynde allerede nu med at plukke brændenælder til gødning.
Lav din brændenældegødning i foråret
Brændenælder til gødning skal nemlig helst plukkes i foråret, inden de sætter frø. Det skal de af to årsager:
- I foråret indeholder de allermest kvælstof, som er det vi gøder med.
- Når først de sætter frø, risikerer du at gøde dine planter og grøntsager med brændenældefrø, og det er ikke hensigtsmæssigt at så brændenælder i hele haven.
Tag nogle gode handsker på og pluk evt. på en overskyet dag, så du også er godt dækket med tøj. Vær opmærksom på, hvor du plukker dine brændenælder. Måske har du ikke selv så mange brændenælder i haven og er nødt til at søge uden for havens område. Her skal du sikre dig, at du ikke plukker langs en mark, hvor der bliver sprøjtet med gift – for så er vi jo lige vidt.
Brændenældevandet skal ikke rådne, men fermentere
Brændenældegødning lugter ikke særlig godt, men det er vigtigt at vide lidt om den fermenteringsproces, der foregår, når du blander brændenælder og vand sammen. Din gødning skal nemlig ikke rådne, men gære. Derfor vil du også se, at der kommer bobler i vandet. Måske er du vant til at lave din egen surdej og kan genkende processen. Her kan dejen nemlig også dø og begynde at rådne eller leve et boblende gærende liv, hvor den lugter helt anderledes, end hvis den er ved at gå i forrådnelse. Det samme gælder din brændenældegødning.
Brændenældevandet skal helst stå et skyggefuldt sted ved ca. 20 graders varme – lidt ligesom en surdej. Det kan være lidt svært at styre udenfor, men pointen er, at du ikke skal stille din gødning i solen. Dog kan det være godt at stille den, hvor du ikke opholder dig til daglig, da den jo stinker. Et god placering kan fx være i nærheden af komposten.
Opskrift på brændenældegødning (10 liter)
- 1 kg brændenælder
- 10 liter vand – gerne regnvand
Når du skal lave din gødning, skal du plukke mindst et kilo brændenælder, som du klipper eller hugger i mindre stykker.
Kom brændenælderne i en stor spand, som ikke indeholder sæberester. Brug helst en plastik- eller træspand, da blandingen interagerer med metal. Det kan være en god idé at komme brændenælderne i et fintmasket net fx en grøntsagspose fra supermarkedet, en kartoffelpose eller lignende, da det er nemmere at filtere bladene fra inden brug.
Hæld vand på brændenælderne og sæt låg på. Rør nu i blandingen en gang om dagen i 12-14 dage, mens fermenteringsprocessen finder sted. Blandingen vil lugte mere og mere fæl for hver dag, der går.
Når blandingen holder op med at boble efter 12-14 dage, er gødningen klar. Si brændenældebladene fra og opbevar gødningen med låg på, så kvælstoffet ikke fordamper. Du kan evt. hælde gødningen i en stor plastikdunk og med det samme sætte gang i en ny produktion.
Sådan gøder du dine planter og grøntsager med brændenældegødning
At gøde i haven er den rene kunst, for planterne bliver både stressede, hvis de får for meget og for lidt gødning.
Som udgangspunkt blander du gødningen 1:10 med vand, men har du små spæde planter, der også skal gødes, er det hensigtsmæssigt at lave blandingen tyndere, fx halv så tynd.
Gød ca. hver uge eller 14. dag sommeren igennem – alt efter hvilke planter, det drejer sig om, men stop med at gøde flereårige planter og buske omkring 1. august, så de kan få ro til at gøre klar til vinteren uden at skulle overvækste.
Du kan bruge gødningen i dine krukker, i drivhuset, i køkkenhaven og staudebedet og hvor der nu ellers trænger til at blive gødet. Især tomatplanter er meget glade for brændenældegødningen.
God fornøjelse!
2 comments
Kære Trine,
Er det for sent at plukke brændenælderne nu, er de allerede gået i frø-mode?
Hej Delia
Du kan sagtens nå at plukke brændenælder nu – bare pluk de nyeste skud 🙂 God fornøjelse!
Mange hilsner Trine