Ovnbagt Brie med bagte vindruer, valnødder og rosmarin er en ægte delikatesse, der tager dig med på en sanselig rejse gennem smag og teksturer. Det er en himmelsk kombination af ost, frugt, nødder og urter, som skal deles med venner eller familie.
En fest for sanserne
Ovnbagt brie med bagte vindruer, valnødder og rosmarin er ikke bare en ret; det er en fest for sanserne. Den cremede varme brie, der løber smeltet ud, når den skæres over, den søde og karamelliserede aroma fra vindruerne, og valnøddernes knasende tekstur, alt sammen krydret med duften af frisk rosmarin.
Retten er en sanselig oplevelse. Brien skal nydes på et ristet stykke surdejsbrød og med et godt glas rødvin til. Så er det helt perfekt. Et par stearinlys på bordet og et par gode venner omkring gør det kun endnu bedre.
Lav brien som forret, frokost eller som tilbehør til et tapasbord
Jeg synes, den ovnbagte brie gør sig godt som en forret – særligt i vintermånederne. Men retten er også superlækker at servere på et tapasbord eller et pølse-ostebord, hvor den fungerer som den lune ret, der pirrer alle sanser. Og skal det være lidt hyggeligt til en lørdagsfrokost, er den også skøn her.
Selve retten er enormt hurtig at lave, men den skal laves lige før, den serveres. Og når retten tages ud af ovnen, skal den serveres med det samme, så man kan nå at nyde den smeltede ost med et samme.
Opskrift på ovnbagt brie
Før du sætter brien i ovnen, skal du lave rødvinsbagte vindruer. Det er utroligt nemt. De tager 5 minutter at gøre klar, hvorefter de skal i ovnen i ca. en halv time.
Du finder opskriften på rødvinsbagte vindruer her.
Derefter sættes brien i ovnen, og i de sidste 5 minutter lægges valnødder ind i ovnen og bliver ristet sammen med. Så snart brien kommer ud af ovnen, lægges vindruerne ovenpå og valnødderne drysses rundt om.
Får du lyst til at lave flere lækre retter med ost, så prøv også gerne mine andre osteopskrifter:
Lakseost – hjemmerørt, cremet og aldeles lækker
Hjemmerørt lakridsost – nemmere end du tror
Se alle opskrifter på hjemmerørt ost
Ovnbagt brie
Ingredienser
- 1 hjul brie (ca. 350 g)
- ca. 100 g valnødder
- 300 g Rødvinsbagte vindruer
- frisk rosmarin til pynt
- evt. lidt ekstra flydende honning
- flagesalt og friskkværnet peber
- brød eller knækbrød til servering
Sådan gør du
- Opvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Placer dit hjul af brieost på et ovnfast fad eller bageplade. Drys evt. lidt rosmarinblade over osten for en frisk og urtet smag.
- Sæt brien i ovnen (evt. samtidigt med de rødvinsbagte vindruer) i ca. 10-15 min.
- Læg de hele valnødder ind i ovnen på en bageplade og rist med med de sidste 5-7 minutter.
- Når både brie, vindruer og valnødder er klar, anretter du den ovnbagte brie således: Læg de rødvinsbagte vindruer ovenpå den varme brie, hæld en smule flydende honning over og kryds med lidt flagesalt og friskkværnet peber. Læg de ristede valnødder rundt om osten og pynt med frisk rosmarin.
- Server med det samme sammen med ristet surdejsbrød, knækbrød, kiks eller lignende.