Naturlig kropspleje

Pas på disse 7 kemikalier i skønhedsprodukter

Naturlig sundhed uden farlige kemikalierInvesterer du også i dyre dagcremer og lækre renseprodukter? Ved du, hvad de indeholder?

Kosmetik- og skønhedsbranchen er en pengestærk branche, som har stor magt. Selv om der er en hel bølge af kosmetikfirmaer, som påstår, de har fjernet alle de “slemme” kemikalier i nogle af deres produkter og lokker med sunde navne og termer som “økologisk” og “uden parabener”, er det langt fra sikkert, at det gælder hele produktet eller at det er baseret på videnskabelige undersøgelser og beviser.

Branchen er kendt for at skjule information og sinke lovgivningsprocesser på området.

Derfor bør du tjekke din kosmetik og dine hudplejeprodukter  – og særligt dine børns – for, om de indeholder farlige og kræftfremkaldende kemikalier.

Jeg giver dig her en liste over de 7 værste kemikalier i skønhedsprodukter. Jeg giver dig også naturlige alternativer til dem både længere nede i artiklen og over den kommende tid, så vær sikker på, du læser mine råd til sidst.

Sunde kemikalier

Et udsnit af Matas’ seneste tilbudsblad. Jeg skal understrege, at billedet udelukkende skal vise, hvordan kosmetik og hudpleje sælges på fravær af farlige stoffer – hvorvidt produkterne er farlige eller ufarlige skal jeg ikke kunne udtale mig om.

Her  får du en liste over de 7 værste kemikalier i skønhedsprodukter:

#1 Kultjære

Kultjære finder du blandt andet i shampoo’er, parfume, kosmetik og kløehæmmende cremer. Det bruges til at neutralisere farven eller farve kosmetik og skønhedsprodukter. Kultjære er kendt som et kræftfremkaldende stof.

De kultjærebaserede farvestoffer kan du kende på deklarationen ved, at de er angivet af en farve og et nummer: FD&C blue 1 (findes i tandpasta), FD&C green 3 (bruges i mundskyllemidler), violet 2, yellow 10 osv.

#2 Duft/parfume

Det er en bred betegnelse, som dækker over hundredvis af ingredienser deriblandt phthalater. Phthalater forstyrrer det endokrine system, som er vores indre kirtelsystem, der blandt andet styrer vores hormonbalance. Phthalater kan skade vores forplantningsevner og fosterudvikling.

#3 Hydroquinone/hydrokinon

Plejeprodukter, som udjævner misfarvninger i huden og fugtighedscremer til ansigtet indeholder ofte dette stof, som er en neurotoxin, altså en nervegift, og desuden allergifremkaldende.

#4 aluminium

Metallet bliver ofte brugt i øjenskygge som et farvetilsætningsstof. Det bruges også i deodoranter. Britiske forskere mener, der er en sammenhæng mellem indholdet af aluminium i deodoranter og kræft. Vi mennesker har ikke en naturlig forekomst af aluminium i kroppen, og undersøgelser viser, at kvinder, der bruger deodoranter, har ophobninger af aluminium på ydersiden af deres bryster. Vil du lave en deo uden aluminium, finder du opskriften lige her.

Aluminium er kræftfremkaldende, giftigt og fosterskadeligt.

 #5 Triclosan

Triclosan er et bakteriedræbende stof, og kemikaliet bliver brugt i stort set alle antibakterielle produkter såsom sæbe, deodoranter, tandpasta og kosmetik.

Triclosan er ofte forurenet med dioxiner, som er stærkt kræftfremkaldende, kan skade immunforsvaret, nedsætte fertiliteten og øge risikoen for fosterskader.

Vil du lave din egen tandpasta uden triclosan, finder du en opskrift her.

#6 P-phenylenediamine

Stoffet kaldes også 1,4 Benzenediamine, p-Phenyldiamine og 4-phenylenediamine. Dette stof finder du blandt andet i hårfarvningsmidler. Det kan skade nervesystemet, skabe lungeirritation og fremkalde voldsomme allergiske reaktioner.

 #7 Bly og kviksølv

Kviksølv kaldes også thimerosol og findes i kosmetiske konserveringsmidler. Det er et kræftfremkaldende og reproduktionshæmmende stof, der blandt andet kan forårsage fosterskader. Stoffet findes i flere forskellige former for øjendråber.

Bly kaldes ind i mellem også blyacetat og bruges i hårfarvningsmidler, som produceres uden for EU. Det er heldigvis forbudt i europæiske produkter og tak for det, for det er kendt for at forårsage barnløshed og hæmme fostres og børns udvikling.

Hvor farlige er stofferne?

De er farlige! De er rædselsfulde. De kan indeholde giftige urenheder. Nogle er endda klassificerede som nervegifte og som endokrinforstyrrende.

Det bliver endnu mere kompliceret, når man begynder at dykke dybere ned i kemikalierne og deres sammensætning. Nogle kemikalier bliver giftige, hvis de blandes med andre specifikke kemikalier, mens andre kombinationer kan forårsage abnormiteter i lever og nyre.

Mit bedste råd

Vi kan ikke undgå stofferne helt. Vi får dem også gennem forurening og gennem kosten, men vi kan sige fra dér, hvor vi ved, de er.

Mit bedste råd er derfor at vælge så naturlige skønhedsprodukter og plejeprodukter som overhovedet muligt. Du kan sagtens købe gode produkter, men de er ofte meget dyre, og så er det bare en junge at finde rundt i.

Du kan også reducere kompleksiteten for dig selv med hensyn til plejeprodukter, for mange af produkterne er slet ikke nødvendige, fx skintonic, ansigtsrens, makeup-fjerner osv.

Så i stedet for at lade dig frustrere, kan du gøre det enkelt og kun bruge de produkter, du skønner er absolut nødvendige. De fleste af dem kan du lave selv af naturlige, sunde ingredienser, og jeg giver dig i den kommende tid en masse fif og opskrifter, som kan gøre det lettere for dig – og spare dig en masse penge.

Læs senere på ugen, hvorfor du kan smide din øjenmakeup-fjerner, din rensecreme og din ansigtscreme væk, og hvad du kan gøre naturligt, sundere og billigere i stedet.

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar