En ægte pavlova med sommerbær smager aldeles himmelsk, og med en ganske lille indsats kan du lave en dessert, der tager sig temmelig elegant og imponerende ud. Men du skal vide, hvad du laver med dine æggehvider.
Det handler om æggehviderne, og hvordan du behandler dem
Umiddelbart lyder det jo pærenemt at piske nogle æggehvider til marengs, komme dem i ovnen, piske lidt fløde at komme ovenpå og så fylde op med sommerbær. MEN mange, som har givet sig i lag med denne klassiker, har prøvet at stå med en marengs, der ikke blev helt, som den skulle. Der er selvfølgelig også dem, som bare er heldige!
Det hele handler om, hvordan man arbejder med æggehviderne. Hvordan og hvor længe de piskes og hvordan de bages og afkøles. Ja, det er en helt lille videnskab, som jeg har skrevet en hel guide om her. Og jeg synes du skal læse det, før du går i gang med denne pavlova med sommerbær, for så er du så meget tættere på succes.
Historien om pavlova
Pavlova-kagen har fået sit navn efter den berømte russiske ballerina, Anna Pavlova, og blev opfundet, mens hun var på turné i Australien og New Zealand. Begge lande hævder, at kagen er opfundet der, og kæmper for rettighederne til den, men eftersom Anna Pavlova besøgte begge lande og opskriften findes i gamle kogebøger begge steder fra, kan man ikke afgøre det. Uanset hvad, smager kagen fantastisk.
Og så er det ikke for ingenting, at den er opkaldt efter Anna Pavlova, for man siger, at kagen har en ballerinas karakter: Stærk på ydersiden og blød og sød indeni. Det er et meget fint billede.
Det, der kendetegner en ægte pavlova er, at den kun er i ét lag marengs, som er knasende og sprød på ydersiden og mere blød og marshmallow-agtig indeni. Marengsen er helt hvid eller bleg, og så er den fyldt op med flødeskum og friske frugter eller bær efter sæson.
Kagen skal samles den dag, den skal spises, men du kan sagtens lave marengsen dagen før og lade den køle af i ovnen natten over. Beregn god tid til både bagning og afkølning – ca. 4 timer.
Opskrift på ægte pavlova med sommerbær
- 4 medium æggehvider (de skal veje 30 g stykket, hvilket de gør i et medium størrelse æg)
- 240 g sukker
- 1 tsk hvid eddike, enten klar lagereddike, hvidvinseddike eller fx roseneddike
- 3 dl fløde
- 1 tsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 3 dl friske sommerbær
Læs hele opskriften, før du går i gang! Og læs gerne guiden til at lave god marengs inden!
Tænd ovnen og sæt den på 100-110 grader (marengs må ikke bages over 115 grader og ovne bager forskelligt).
Pisk æggehviderne i en ren og tør skål, som ikke er af plastik, sådan her:
Først pisker du ved lav hastighed, indtil der begynder at komme små bobler i æggehviderne, derefter sætter du din håndmikser på fuld kraft og pisker videre i et minut eller to, indtil æggehviderne danner små bløde skumtoppe. Dette kan du ikke se, mens du pisker, derfor er du nødt til at stoppe op med mellemrum og tjekke dine æggehvider, så du ikke pisker dem for meget. Du kan se de bløde skumtoppe, når du trækker piskerisene op af æggehviderne. I bunden af piskerisene vil æggehviderne sidde som bløde skumtoppe, dvs. at “spidsen” af toppen bøjer ned og står ikke lige op.
Så tilsætter du sukker lidt efter lidt, ca. ad 4 omgange, og pisker, indtil du har helt stive skumtoppe. Marengsen er færdig, når du ikke længere kan mærke sukkerkornene mellem to fingre, når du tager en lille klat marengs på.
Tilsæt tilsidst eddike og pisk videre i nogle sekunder, så eddiken blandes godt i marengsen.
Bred marengsen ud på en bageplade beklædt med bagepapir, hvor du har tegnet en cirkel med blyant på ca. 20 cm. For at lave siderne smukke, kører du bagsiden af en spiseske fra bunden og op hele kagen rundt. Jeg gør sådan, at jeg laver en lille fordybning i midten af kagen fra den smukke kant, så fløden kan ligge der senere uden at glide ud over kanterne.
Sæt marengsen i ovnen og bag den i ca. 2 timer. DET ER VIGTIGT, AT DU IKKE ÅBNER OVNEN; MENS MARENGSEN BAGER!
Sluk for ovnen og lad marengsen køle af i 20 minutter med ovndøren lukket, åbn derefter ovndøren på klem og lad kagen køle helt af.
Når du er klar til at servere kagen, pisker du fløden cremet, men ikke komplet stiv, tilsætter en teskefuld sukker og en teskefuld vaniljesukker. Så fordeler du flødeskummet på marengsen og lægger de friske sommerbær ovenpå.
Pavlova kan holde sig en enkelt dag i køleskabet, men den kan også godt spises næste dag, hvis man har lidt rester. Du kan dog ikke lave den dagen før servering.