En hjemmelavet ramsløgolie er noget af det smukkeste med sin klare grønne farve. Olien kan du bruge til stegning, til ramsløgmayo, i marinader og dressinger, i salater og brød og fx på en cremet suppe. Nemt at lave og fuld af smag.
Forår er ramsløg
Der er ingen tvivl om, at foråret i høj grad er de grønne blade uanset om det er ramsløg, bøgeblade, mælkebøtteblade eller skvalderkål og brændenælde. Efter de grønne blade kommer alle blomsterne: Syrenerne, roserne, hyldeblomsterne.
For mig er det den bedste tid på året, for der er så meget at lege og eksperimentere med, og jeg finder enorm stor fornøjelse i at afprøve nye ting og omsætte alt det, jeg finder ude i haven og i naturen til nye nyttige ting i køkkenet.
I foråret går det rigtig meget ud på at lave krydderolier, kryddereddiker, kryddersalt og sylte alverdens ting. Og man kan lave noget af næsten alt. Krydderolie af ramsløg er rigtig nemt at lave og er en lille luksus at kunne hive ud af køleskabet og bruge i madlavningen foråret igennem.
Du kan bruge helt friske ramsløg eller du kan blanchere dem et splitsekund, så du er sikker på, at de ikke indeholder jordbakterier. Det kommer lidt an på, hvor hurtigt du har tænkt dig at anvende olien. Vil du gerne have den til at stå et stykke tid, vil jeg anbefale dig at give ramsløgbladene et hurtigt dyp i kogende vand. På denne måde sikrer du en vis holdbarhed i din ramsløgolie.
Opskrift på hjemmelavet ramsløgolie
Neden for finder du den nemme opskrift på olie med ramsløg. Sørg for at holde en rigtig god hygiejne, når du laver olien og vær opmærksom på at skolde opbevaringsflasken godt. På denne måde sikrer du dig en bedre holdbarhed for olien.
Har du plukket masser af ramsløg, så kan det være at disse udvalgte opskrifter også kan inspirere dig:
Syltede hele ramsløgblomsterknopper
Blomkålssalat med ramsløg og røde bønner
Ramsløgolie
Equipment
- Sylteglas med låg
- Glasflaske
Ingredienser
- ca. 100 g friskplukkede ramsløgblade
- 5 dl rapsolie
Sådan gør du
- Skyl ramsløgbladene grundigt og sæt en gryde med vand i kog.
- Når vandet koger, dypper du bladene i vandet i ca. 15 sekunder, hvorefter du skynder dig at hive ramsløgbladene over i en skål med iskoldt vand, så du stopper processen. Brug gerne en stor hulske til det.
- Kom de blancherede blade i en blender sammen med rapsolie og blend til olien er fin og grøn.
- Hæld olien på glas med låg og sæt den på køl, så den kan trække i mindst et døgn og gerne 2-3 dage (men ikke længere).
- Si olien igennem et ostelærred, så du får bladene fra (dem kan du bruge til at lave en dejlig ramsløgpesto af).
- Hæld olien på en skoldet og rengjort flaske.
Noter
Læs den komplette guide til ramsløg
2 comments
Hvor længe kan hjemmelavet ramsløgolie i køleskab holde sig?
Hej Gerda
Det er svært at sige, og det kommer an på, om du laver din olie på friske eller blancherede ramsløg (jeg anbefaler klart det sidste, så man ikke ender med bakterier). Laver dun olien på blancherede ramsløgs, vil jeg mene, at olien sagtens kan holde sig i et par uger i køleskabet og måske også mere. Men sørg for at lugte til det og sige på det, inden du hælder en hel masse olie på maden.
Mange hilsner Trine