Rosensaft smager lige som roser dufter: Fantastisk! Det er et vidunder, at man kan lave sin egen saft af roser; en saft, der ikke smager som noget andet, og som kan bruges til alt muligt forskelligt i køkkenet.
Glæden ved at plukke roser
Det er forholdsvist enkelt at lave sin egen rosensaft. Det store arbejde ligger i at få plukket alle rosenbladene, som skal give saften den skønne aromatiske smag og den smukke røde farve.
Men når først roserne er plukket, er der faktisk ikke meget arbejde i at lave saften. Jeg synes, det er alt “besværet” værd. Faktisk er det ikke et besvær, men en ren fornøjelse at gå rundt i sin have eller i naturen og samle rosenblade. Man sanser årstiden, ser, hvordan alting vokser lige nu og lægger mærke til alle de små ting.
Det er skønt at få en chance for at opholde sig uden for med et så fantastisk selskab som roser. Og så er det i øvrigt en dejlig familieting at lave sammen. Der kan sagtens gå sport i at indsamle rosenblade, når man er sammen om det.
Opskrift på rosensaft
- 150 g rosenblade
- 1 liter vand
- ca. 150 g sukker
- saft af en halv til en hel citron
Pluk en hel masse rosenblade. De skal helst dufte og helst have lidt farve. Du kan bruge rosenblade fra hvilken som helst rose. Hybenroser er gode og det samme er den parfumerede rose de recht – og masser af andre roser.
Tag alle synlige smådyr, insekter og skidt ud af rosenblade, og læg dem derefter i vandet i en gryde.
Lad roser stå og udbløde i vandet en halv times tid.
Så koger du rosenbladene op og lader småkoge i ca. 5 minutter.
Sluk for gryden og lad bladene stå og trække, til saften er kold.
Si rosenbladene fra og kog op igen. Tilsæt sukker og lidt citronsaft. Lad koge indtil al sukkeret er smeltet og skum saften af, så du får fjernet alle urenheder.
Hæld saften på glas og opbevar den i køleskabet.
Server rosensaften med isterninger og let fortyndet med vand.
God fornøjelse!
Er du vild med smagen af roser, så prøv også at lave rosengelé, roseneddike, rosenis eller rosensukker.