Kiks & knækbrød

Rugbrødsknækbrød

Rugbrødsknækbrød af tørt rugbrød

Disse rugbrødsknækbrød er virkelig geniale.

Hvis du lige som os også altid ender med fem centimeter rugbrød, som ikke bliver spist, fordi det er blevet for tørt, så smid det endelig ikke ud. På nul-komma-fem kan du omsætte dit gamle tørre rugbrød til de lækreste, sprøde rugbrødsknækbrød.

Vi spiser knækbrødene til morgenmad, som eftermiddagssnacks, som tilbehør til suppe eller til ostebordet, hvor det smager virkelig lækkert med forskellige oste. Både os voksne og børnene elsker de her rugbrødsknækbrød, som bliver forskellige hver eneste gang, fordi vi laver dem på forskellige rugbrød og nogle gange flere forskellige blandet sammen.

Det bedste af det hele er, at du undgår madspild – hvilket er noget, som altid gør os glade i vores hjem.

Knækbrød af rugbrød

Sådan laver du rugbrødsknækbrød

Opskriften her giver ca. to bageplader, men du kan altid tilpasse den efter, hvor meget rugbrød, du har tilovers. Men pas på med at lave en alt for stor portion, da rugbrødsknækbrødene skal bage godt en time i ovnen.

  • 400 g rugbrød
  • 4 dl vand
  • 1 – 2 spsk. rapsolie
  • 1 tsk. havsalt

Bræk rugbrødet i mindre stykker og put det i en gryde med vand, salt og olie. Kog det op lige som, hvis du skulle lave øllebrød.

Når du har en grød uden klumper, tager du den af varmen og spartler derefter grøden ud på to bageplader belagt med bagepapir. Sørg for at knækbrødet bliver jævnt og pænt.

Drys til sidst med frø, kerner, birkes, havsalt, rug- eller speltflager, lakrids, chili, eller hvad du nu synes.

Bag rugbrødsknækbrødene i ovnen i ca. 1 time ved 160 grader.

God fornøjelse!

Husk også at udforske alle de andre opskrifter og idéer på Fra haven til maven 🙂

Rugbrødsknækbrød

 

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

11 Kommentarer

  • Svar Charlotte 6. januar 2015 kl. 20:53

    Lyder lækkert…

    • Trine Ellegaard
      Svar Trine Ellegaard 7. januar 2015 kl. 8:54

      Hej Charlotte

      Tak! Kan fortælle, at de også er superlækre til morgenmad med en skive ost og en friskpresset juice 🙂

      Mange hilsner Trine

  • Svar Lone M 6. januar 2015 kl. 21:00

    Genialt – har da lige et tørt rugbrød stående, så jeg satser på at nå at teste i morgen

    • Trine Ellegaard
      Svar Trine Ellegaard 7. januar 2015 kl. 8:55

      Hej Lone

      Ja, det er virkelig en genial måde at udnytte sit tørre rugbrød på, så man undgår madspild. God fornøjelse med at teste 🙂

      Mange hilsner Trine

  • Svar Lone M 9. januar 2015 kl. 17:16

    Så har jeg testet, og bortset fra, at en del af knækbrødet sad fast på bagepapiret, så er resultatet absolut godkendt. Nu må vi så vente på, at vi igen har en rugbrødsrest, så vi kan få en ny portion

    • Trine Ellegaard
      Svar Trine Ellegaard 12. januar 2015 kl. 8:04

      Hej Lone

      Dejligt at høre, at du har fået testet rugbrødsknækbrødene – og at de er godkendt! Jeg har ikke selv oplevet, at de har siddet fast på bagepapiret. Har du husket at blande lidt olie i? Til gengæld har jeg tidligere prøvet at have noget bagepapir i huset, som opførte sig, som du beskriver det, det er bestemt ikke al bagepapir, der er lige godt.
      Jeg håber, det lykkes dig at bage rugbrødsknækbrødene uden vedhæftet bagepapir næste gang.

      God fornøjelse 🙂

      Mange hilsner Trine

  • Svar Bonnie 2. marts 2015 kl. 18:48

    Dem vil jeg også prøve af:)

    • Trine Ellegaard
      Svar Trine Ellegaard 4. marts 2015 kl. 9:03

      Hej Bonnie

      De er også et hit, får jeg at vide rundt omkring 🙂 Held og lykke med det – håber, I bliver lige så vilde med dem, som vi er.

      Mange hilsner Trine

  • Svar ann 4. maj 2017 kl. 7:56

    De er mega gode. tak for en lækker opskrift. man skal bare passe på man ikk er meget sulten når de kommer ud af ovenen

  • Svar Henriette Friberg 17. september 2017 kl. 15:31

    hm… jeg må gøre noget galt.
    Kan slet ikke få det hjemmebagte rugbrød til at holde op med at klumpe, så jeg får aldrig den “jævne” grød, men det bliver ved med at være klumpet. Hvor længe koger du det? og med 400 gram rugbrød endte jeg med at tilføje ca 7 dl vand. ved de 4 dl blev det alt for tykt.

    Måske skal jeg hellere prøve med et køberugbrød fra kassen med næsten udløbne varer. Har en ide om at det måske er fordi det er det hjemmebagte rugbrød at det går galt. Har du et forslag/erfaring?

    på forhånd tak?

    • Trine Ellegaard
      Svar Trine Ellegaard 27. september 2017 kl. 17:00

      Kære Henriette

      Jeg tror, du har helt ret i, at en af grundene til at din “grød” klumper kan være det hjemmebagte rugbrød, som ofte har en lidt sejere og tykkere skorpe end købebrød. Rugbrød er jo et vidt begreb i dag, så derfor kan der godt være justeringer til sådan en opskrift som denne alt efter, hvilket brød man bruger. Jeg synes dog ikke, du skal droppe at bruge dit eget hjemmebagte til rugbrødsknækbrød.

      Det, du kan gøre, er: Hæld lidt mere vand i (som du også har gjort), hvis brødet er lidt mere kompakt. Skær evt. skorperne af, hvis de er meget seje og brødet er begyndt at blive meget tørt. Hvis du har klumper, som ikke er kogt ud, kan du bruge en stavblender til sidst – det gør jeg selv ind i mellem, når der er forskelligt slags brød i gryden.

      Håber, det kan hjælpe dig lidt. Jeg koger grøden i ca. 20 minutter plus minus. Oftest får det bare lov til at stå og småsimre, mens jeg smører madpakker eller laver aftensmad.

      Held og lykke med det – håber, du har mod på at prøve igen. Det er jo i hvert fald en skam bare at smide det tørre rugbrød ud.

      Mange hilsner Trine

    Skriv en kommentar