Brug dine tørre rugbrødsrester til at bage det lækreste sunde rugbrødsknækbrød. Det er en perfekt måde at undgå madspild og samtidigt få lækre snacks til madpakken, morgenmaden eller eftermiddagshyggen.
Undgå madspild
Disse rugbrødsknækbrød er virkelig geniale. Og så er de simpelthen så nemme at lave.
Hvis du lige som os også altid ender med fem centimeter rugbrød, som ikke bliver spist, fordi det er blevet for tørt, så smid det endelig ikke ud. På nul-komma-fem kan du omsætte dit gamle tørre rugbrød til de lækreste, sprøde rugbrødsknækbrød.
Vi spiser knækbrødene til morgenmad, som eftermiddagssnacks eller som tilbehør til suppe. De er også perfekte til et ostebord, hvor rugbrødsknækbrødene smager virkelig lækkert med forskellige oste. Både os voksne og børnene elsker de her rugbrødsknækbrød, som bliver forskellige hver eneste gang. Vi laver dem nemlig på forskellige rugbrød og nogle gange flere forskellige slags rugbrød blandet sammen.
Det bedste af det hele er, at du undgår madspild – hvilket er noget, som altid gør os glade i vores hjem. Det er nemlig så ærgerligt at skulle smide brød ud – særligt hvis det er hjemmebagt, og man har brugt tid og kræfter på at lave det.
Opskrift på rugbrødsknækbrød
Opskriften på knækbrødene har næsten samme fremgangsmåde som øllebrød og giver ca. to bageplader. Men du kan altid tilpasse opskriften efter, hvor meget rugbrød, du har tilovers. Pas på med at lave en alt for stor portion, da rugbrødsknækbrødene skal bage godt en time i ovnen. De skal nemlig være helt knasende tørre, inden du tager dem ud.
Vi kommer en masse kerner og frø, flager, birkes osv. på rugbrødsknækbrødene, inden vi kommer dem i ovnen, så de lige får lidt ekstra knas på. Derudover drysser vi dem med havsalt. Og ind i mellem kan vi finde på at drysse med et krydderi som chili, lakridspulver eller tørret ramsløg, når det er sæson.
Knækbrødene skal bages en times tid i ovnen ved lave grader, så de ikke bliver for mørke og kommer til at smage brændt. Hold øje med knækbrødene og vurder, hvornår de er sprøde – og tag dem så ud af ovnen.
Får du lyst til at lave flere hjemmelavede sprøde knækbrød og kiks, så find gerne inspiration i disse opskrifter:
Hjemmelavede rugkiks med quinoa-flager og havsalt
Se alle opskrifter på kiks & knækbrød
Rugbrødsknækbrød
Equipment
- 2 bageplader fra ovnen
Ingredienser
- 400 g rugbrød
- 4 dl vand
- 2 spsk koldpresset rapsolie
- 1 tsk salt
Kernedrys
- ca. 2 dl blandede kerner, frø, flager og birkes, fx græskarkerner, sesamfrø, hørfrø, speltflager, rugflager, blå birkes osv.
- 1-2 spsk flagesalt
- evt. lakridspulver, chili eller et andet krydderi til smag
Sådan gør du
- Bræk rugbrødet i mindre stykker og kom stykkerne i en gryde med vand, salt og olie.
- Bring rugbrødsblandingen i kog – på samme måde, som hvis du skulle lave øllebrød. Rør jævnligt i grøden, så den ikke sætter sig eller brænder på.
- Når du har en grød uden klumper, tager du den af varmen og spartler derefter grøden ud på to bageplader belagt med bagepapir. Sørg for at knækbrødet bliver jævnt og pænt.
- Drys til sidst med frø, kerner, birkes, havsalt, rug- eller speltflager, lakrids, chili, eller hvad du nu synes.
- Bag rugbrødsknækbrødene i ovnen i ca. 1 time ved 160 grader varmluft.
- Køl knækbrødene af, bræk dem i mindre stykker og opbevar dem i et tætsluttende glas.
11 comments
Lyder lækkert…
Hej Charlotte
Tak! Kan fortælle, at de også er superlækre til morgenmad med en skive ost og en friskpresset juice 🙂
Mange hilsner Trine
Genialt – har da lige et tørt rugbrød stående, så jeg satser på at nå at teste i morgen
Hej Lone
Ja, det er virkelig en genial måde at udnytte sit tørre rugbrød på, så man undgår madspild. God fornøjelse med at teste 🙂
Mange hilsner Trine
Så har jeg testet, og bortset fra, at en del af knækbrødet sad fast på bagepapiret, så er resultatet absolut godkendt. Nu må vi så vente på, at vi igen har en rugbrødsrest, så vi kan få en ny portion
Hej Lone
Dejligt at høre, at du har fået testet rugbrødsknækbrødene – og at de er godkendt! Jeg har ikke selv oplevet, at de har siddet fast på bagepapiret. Har du husket at blande lidt olie i? Til gengæld har jeg tidligere prøvet at have noget bagepapir i huset, som opførte sig, som du beskriver det, det er bestemt ikke al bagepapir, der er lige godt.
Jeg håber, det lykkes dig at bage rugbrødsknækbrødene uden vedhæftet bagepapir næste gang.
God fornøjelse 🙂
Mange hilsner Trine
Dem vil jeg også prøve af:)
Hej Bonnie
De er også et hit, får jeg at vide rundt omkring 🙂 Held og lykke med det – håber, I bliver lige så vilde med dem, som vi er.
Mange hilsner Trine
De er mega gode. tak for en lækker opskrift. man skal bare passe på man ikk er meget sulten når de kommer ud af ovenen
hm… jeg må gøre noget galt.
Kan slet ikke få det hjemmebagte rugbrød til at holde op med at klumpe, så jeg får aldrig den “jævne” grød, men det bliver ved med at være klumpet. Hvor længe koger du det? og med 400 gram rugbrød endte jeg med at tilføje ca 7 dl vand. ved de 4 dl blev det alt for tykt.
Måske skal jeg hellere prøve med et køberugbrød fra kassen med næsten udløbne varer. Har en ide om at det måske er fordi det er det hjemmebagte rugbrød at det går galt. Har du et forslag/erfaring?
på forhånd tak?
Kære Henriette
Jeg tror, du har helt ret i, at en af grundene til at din “grød” klumper kan være det hjemmebagte rugbrød, som ofte har en lidt sejere og tykkere skorpe end købebrød. Rugbrød er jo et vidt begreb i dag, så derfor kan der godt være justeringer til sådan en opskrift som denne alt efter, hvilket brød man bruger. Jeg synes dog ikke, du skal droppe at bruge dit eget hjemmebagte til rugbrødsknækbrød.
Det, du kan gøre, er: Hæld lidt mere vand i (som du også har gjort), hvis brødet er lidt mere kompakt. Skær evt. skorperne af, hvis de er meget seje og brødet er begyndt at blive meget tørt. Hvis du har klumper, som ikke er kogt ud, kan du bruge en stavblender til sidst – det gør jeg selv ind i mellem, når der er forskelligt slags brød i gryden.
Håber, det kan hjælpe dig lidt. Jeg koger grøden i ca. 20 minutter plus minus. Oftest får det bare lov til at stå og småsimre, mens jeg smører madpakker eller laver aftensmad.
Held og lykke med det – håber, du har mod på at prøve igen. Det er jo i hvert fald en skam bare at smide det tørre rugbrød ud.
Mange hilsner Trine
Comments are closed.