Lav din egen hjemmelavede tomateddike, som du kan bruge i madlavningen lige fra gryderetter og pastaretter med tomat til dressinger, marinader og meget mere. Tomateddiken kan laves med eller uden krydderurter og er en dejlig kryddereddike at have stående i køkkenet.
Kryddereddike med tomatsmag
Tomateddike er en ganske nem og enkel kryddereddike at lave selv. Og en fantastisk måde at anvende sine tomater på. Kryddereddiken laves med hele små tomater. Det kan fx være små cherrytomater eller små blommetomater, san marzano-tomater eller ribstomater.
Tomaterne kan være i alle farver (undtagen grønne). Røde og orange tomater vil farve eddiken rødlig, mens gule tilfører knap så meget farve. Men det, det handler om her, er smagen. For tomaterne vil afgive smag til eddiken efterhånden, som den står og trækker, og for hver dag vil tomateddiken blive bedre og bedre og få mere og mere tomatsmag.
Lad kryddereddiken trække
Tomateddike må gerne stå og trække og koncentrere sin smag i hvert fald i et par uger og gerne 4-5 uger. På billederne ovenfor kan du se, hvordan tomateddiken ser ud, når den lige er sat over, og hvordan den ser ud, når den har trukket i 2-3 uger.
Jeg har tilsat lidt frisk basilikum til eddiken, og det kunne sagtens være en anden god krydderurt, som går godt til tomater. Det kunne fx være oregano, salvie eller timian. Brug den krydderurt, som du synes er bedst, og som du måske har i din have eller på din altan.
Se alle opskrifter på kryddereddiker
Opskrift på tomateddike
Det er ganske nemt at lave denne dejlige kryddereddike med tomater. Brug dine tomater fra drivhuset eller friland, eller køb nogle gode økologiske tomater uden sprøjtemidler.
Har du haft en stor tomathøst eller har du bare masser af tomater til rådighed, så find også gerne inspiration i nogle af mine mange andre opskrifter med tomater. Her er et lille udpluk:
Se alle opskrifter med tomater
Tomateddike
Equipment
- 1 glaskeflaske med bred hals og låg eller et sylteglas med låg
Ingredienser
- 2 dl friske små tomater
- 1-2 stængler basilikum eller en anden frisk krydderurt
- ca. 3 dl klar eddike eller en lyd eddike som fx hvidvinseddike
Sådan gør du
- Skyl tomaterne og fjern stilkene og kom dem derefter i et sylteglas eller en bredhalset flaske.
- Skyl basilikum eller anden frisk krydderurt og kom de hele stængler ned til tomaterne.
- Hæld klar eddike på, så det dækker tomater og basilikum helt og sæt låg på.
- Lad tomateddiken trække i min. 14 dage og gerne længere, inden du bruger den første gang. Den skal blot stå i stuetemperatur på køkkenbordet.
- Du kan si tomaterne fra efter 14 dage eller længere eller blot lade dem blive i. Eddiken vil blive kraftigere og kraftigere med tiden.