DIY

Tør dine hortensia

Tørret hortensiaVi har en hel masse hortensia i haven, som vi engang købte en stor kasse af til meget billige penge på et marked lige før lukketid. Nu har de vokset sig kæmpestore, og vi er utroligt glade for dem. De står et godt sted på østsiden af huset, hvor de har læ og formiddagssol.

Tørrede blomster til hele året

Hvert år i efteråret, når vi ikke længere tilbringer så meget tid i haven, plejer jeg at gå ud med en kurv og klippe alle de smukke blomsterhoveder ef, som nu blomstrer i dæmpede efterårsfarver. Jeg lægger dem til tørre i en kurv, og så varer det ikke mange dage, før jeg har tørret hortensia. Jeg tørrer dog også de små blomster enkeltvist, så jeg har smukke blomster til hjemmelavede kort, bordkort, glasrammer osv. Og sidst, men ikke mindst plejer jeg også at plukke en hel buket af de smukkeste og stille dem til tørre i en vase.

Tørret hortensia

Når du tørrer hortensia, kan du gøre det på flere måder:

 1. Du kan plukke en buket og stille den i en vase uden vand – risikoen er dog, at stænglerne vil bøje i tørringsprocessen, men står de godt støttet i vasen, plejer det sagtens at kunne lade sig gøre. Jeg har gjort det adskillige gange, og de tørrede hortensia på det øverste billede er tørret på netop denne måde.
 2. Du kan skære en buket, binde en snor om forneden og lade dem hænge til tørre et par uger. Sørg for, at buketten hænger frit og ikke op ad en væg, og vær også opmærksom på, at buketten er flot formet, når du hænger den til tørre, for den vil se lige sådan ud, når den er tørret, men her kan du ikke så nemt justere de enkelte stængler i forhold til, hvordan de sidder i ved siden af hinanden.
 3. Du kan hænge enkelte stængler til tørre som beskrevet ovenfor og evt. samle til en buket, når de er tørrede.
 4. Du kan “nøjes” med at klippe hovederne af dine hortensia og blot lægge den til tørre i en kurv eller et fad/skål. Sørg for, at der er god luftcirkulation i rummet. Når de er tørret, kan du klippe dem i mindre buketter til dekorationer og evt. give nogle af dem guld-, sølv-, kobber- eller glitterspray.
 5. Du kan klippe enkelte blomster af hovederne og tørre dem på samme måde, som du ville presse blomster. Disse tørrede hortensia pynter smukt i transparente glasrammer.

Klip blomsterhovederne af dine hortensia

Tørret hortensia

Hvad kan man bruge de smukke tørrede blomster til?

Jeg bruger hortensia i juledekorationer, i adventskransen og som pynt ved bloklys. Nogle lader jeg pynte helt naturligt, nogle sprayer jeg guld eller sølv, og nogle giver jeg lidt glimmer. På den måde har jeg glæde af mine hortensia hele året. Og jeg må sige, at jeg særligt nyder de doucede og blandende farver, som blomsterhovederne får i efteråret.

Har du forskellige farver blomster, kan du plukke lidt af hver, så du har en masse blandende farver. Jeg er særligt vild med den grønne hortensia, som egentligt er en hvid hortensia, der i løbet af efteråret bliver grøn.

De tørrede grønne hortensia ser meget smukke ud i messingvaser, og kan lyse gevaldigt op i efteråret.

Pas på med at stille de tørrede hortensier i et sydvendt vindue, så vil de nemlig hurtigt falme i farven. Allerbedst er det, hvis de står et sted, hvor der ikke er alt for meget direkte sol.

Hortensia i dekorationer

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

4 Kommentarer

 • Avatar
  Svar Tenna Bak 13. november 2017 kl. 16:25

  Kære Trine

  Vedrørende tørrede Hortensia; mister de ikke farven (bliver brune, red.), hvis man lægger blomsterhovederne til tørre i en kurv? Vil prøve – for første gang – at bruge tørrede Hortensia i juledekorationer.

  På forhånd tak for svaret.

  Venlig hilsen
  Tenna

  • Trine Ellegaard
   Svar Trine Ellegaard 13. november 2017 kl. 17:04

   Kære Tenna

   Tak, fordi du læser med. Hortensia mister lige netop ikke farven. Jo med tiden gør, men så er du også klar til at smide dem ud. Faktisk er de meget smukke, som tørrede blomster på grund af deres farve.

   Jeg har netop plukket en masse store hortensiahoveder ind fra et par planter, som jeg faldt for i sommers og “blev nødt til” at købe til min gårdhave, fordi farven på blomsterne var sådan helt blågrøn – virkelig smukt og en farve, jeg aldrig har set før. I løbet af sommeren blev blomsterne intenst mørkviolette, men skiftede igen farve med det lidt kølige vejr og fandt vej tilbage til den mørke flaskegrønne-blandet-med-blå-farve. Jeg har tørret blomsterhovederne og blandet dem i et stort, hvidt emaljefad sammen med nogle mørke pinkfarvede hortensiablomster, og de ser fantastiske ud sammen (synes jeg i hvert fald …).

   Lige nu står de og pynter smukt i vores landkøkken, men jeg skal huske at tage et billede af dem og lægge på min instagramprofil, så du kan se dem – enten her i bunden af siden på på Instagram.

   Så mit svar er: Skynd dig at få klippet hovederne af, inden frosten kommer, så er det nemlig for sent. Hvis de er flotte nu, bliver de også flotte som tørret. Bladene kan krølle en lille smule sammen, men det synes jeg ikke gør spor.

   Mange hilsner Trine

 • Avatar
  Svar Annette 21. februar 2021 kl. 21:37

  Hej Trine

  En anden god måde at tørre blomster på er at bruge chinchilla sand…
  Jeg har tørret mange hoveder af smukke påskeklokker ved at begrave dem i en bakke/kasse med chinchilla-sand, som virker ved at trække al væsken ud af blomsterne. Synes farverne holder fint.

  Venlig hilsen
  Annette

  • Trine Ellegaard
   Svar Trine Ellegaard 26. februar 2021 kl. 7:19

   Det var da en god idé, Annette, tak for dit gode råd. Det er hermed givet videre.

   Mange hilsner Trine

  Skriv en kommentar