Drømmedessert: Vaniljefromage med sukkersyltede syrenblomster og brændt hvid chokolade – en perfekt kombination af den cremede fromage, der nærmest smelter på tungen, med en næsten honningagtig sukkersirup med syrenblomster og den knasende sprøde, hvide chokolade med karamelsmag.
En dessert efter årstiden
Vaniljefromage med sukkersyltede syrenblomster er den skønneste sommerdessert. Jeg kan rigtig godt lide, når desserter passer til årstiden – i hvert fald det meste af året. Om vinteren stiller jeg mig tilfreds med store mængder chokolade, krydderier og appelsiner. Og man må sige, at denne dessert virkelig er en årstidsdessert.
Jeg er fuldstændig vild med denne vaniljefromage, som er lavet på en græsk yoghurt og dermed ikke er overdreven sød eller fed. Jo, der er også fløde i, for det er med til at tage noget af syrligheden ud af yoghurten og gøre fromagen så dejlig cremet. Fromagen smager simpelthen underskøn.
Jeg har forsøgt mig med alle mulige søde ting sammen med denne fromage – bl.a. rabarber og hyldeblomst – men den smager altså bare allerbedst med sukkersyltede syrenblomster. Den brændte hvide chokolade gør underværker i forhold til at tilføre desserten en smule smag uden den bliver for overdøvende. Og samtidigt giver den brændte hvide chokolade lidt at knase i, så desserten ikke bliver alt for meget blød i blød.
Prøv den!
Opskrift på vaniljefromage med sukkersyltede syrenblomster og brændt hvid chokolade
Opskriften på den sommerlige fromage er nem og lige til at gå til. Skulle du få lyst til at lave denne dessert på et tidspunkt, hvor syrenerne ikke er i blomst, kan du selvfølgelige erstatte de sukkersyltede blomster med en bærcoulis, friske bær eller lignende.
I opskriften er der angivet to fremgangsmåder i forhold til at lave de sukkersyltede syrenblomster. Fremgangsmåde nummer to kan du anvende, hvis du allerede har lavet syrenssaft. Har du ikke lavet syrensaft, laver du blot de sukkersyltede syreblomster fra bunden som en sød syrensirup.
Får du lyst til at lave flere lækre ting med syrener, så find gerne inspiration i mine mange andre syrenopskrifter:
Se alle opskrifter med syrener
Vaniljefromage med sukkersyltede syrenblomster
Equipment
- 8 dessertglas
Ingredienser
Vaniljefromage
- 4 blade husblas
- 1/2 dl friskpresset citronsaft
- 300 g græsk yoghurt
- 100 g sukker
- 1 stang vanilje, kornene heraf
- 4 dl piskefløde
Sukkersyltede syrenblomster lavet fra bunden
- 1/2 dl sukker
- 1/2 dl vand
- 2 dl friskplukkede syrenblomster
Eller: Sukkersyltede syrenblomster lavet af saft
- 1 dl syrensaft
- 1/2 dl sukker
- 1 dl friskplukkede syrenblomster
Brændt, hvid chokolade
- 50 g hvid chokolade
Sådan gør du
Vaniljefromage
- Vej græsk yoghurt af og lad det stå ved stuetemperatur i 15-30 minutter, inden du går i gang.
- Udblød husblassen i koldt vand i 10 minutter.
- Rør græsk yoghurt sammen med sukker og vanilje – dette kan du gøre med en håndmikser på laveste hastighed.
- Pisk fløden til skum. Den skal være cremet, men ikke helt blød og heller ikke helt fast.
- Tag husblassen op af vandet og smelt det i en lille gryde på lavt blus (jeg plejer at sige, at jeg skal kunne have min finger i bunden af gryden, indtil al husblassen er smeltet).
- Pres citronen og rør saften i husblassen. Når husblassen kun er en lille smule lunken, kan du piske den i den græske yoghurt med håndmikseren. Hæld i en tynd stråle og sørg for at piske husblassen ind i yoghurten hele tiden.
- Vend flødeskummet i med en dejskraber og vend det hele forsigtigt, men godt sammen.
- Fordel fromagen i portionsglas, dæk til med film/vitawrap og lad fromagen stivne helt i køleskabet. Gerne i en 3-4 timer.
Sukkersyltede syrenblomster lavet fra bunden
- Kom sukker og vand i en gryde sammen med 1 dl syrenblomster og varm det op, til sukkeret smelter. Lad siruppen småsimre i ca. 10 minutter, hæld den derefter gennem en sigte ned i et glas, så blomsterne bliver siet fra. Lad siruppen køle helt ned og tilsæt så de resterende blomster.
Sukkersyltede syrenblomster lavet af saft
- Kom syrensaft og sukker i en gryde og varm det op, til sukkeret smelter. Lad det det simre i ca. 10 minutter. Tag det af varmen, hæld det på glas og lad det køle helt af. Rør 1 dl syrenblomster i.
Brændt, hvid chokolade
- Hak den hvide chokolade groft og læg chokoladen på et stykke bagepapir på en bradepande. Varm chokoladen i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter, til chokoladen nærmest ligner små småkager og har en mørk gylden farve. Lad chokoladen køle af.
Servering
- Pynt fromagen med et par teskefulde sukkersyltede syrenblomster og drys brændt hvid chokolade på. Er der syltede syrener til overs, kan du servere dem sammen med fromagen.