Hvem elsker ikke en god julefrikadelle med julekrydderier og bacon? Her er opskriften på de lækreste frikadeller med julesmag. Lav dem til julefrokosten eller spis dem i december måned med stuvet hvidkål og bagte rødbeder.
Frikadeller med julekrydderier og bacon
Julefrikadeller skal smage godt og julet og må gerne indeholde julekrydderier. Disse frikadeller indeholder både små baconstykker og varme krydderier og har den dejligste smag. De er perfekte at stege til julefrokosten og kan spises både varme og kolde.
Vi kan også godt lide at lave dem som en varm ret i løbet af december, hvor vi serverer dem sammen med en god omgang stuvet hvidkål og gerne nogle halve bagte rødbeder i ovnen. Det er altså den perfekte decemberret. Og er man lidt kvik, laver man selvfølgelig til to dage.
Julefrokost
Til en rigtig julefrokost hører julefrikadeller som en del af kødretterne. Og hvem elsker ikke en god frikadelle med julekrydderier og så endda lidt bacon? Her på grænsen til det sønderjyske, hvor vi bor, spiser vi oftest frikadellerne med sønderjysk kål – også kaldet julekål.
Men frikadellerne er også gode bare på et stykke rugbrød med fedt eller smør og lidt surt til, fx en hjemmelavet rødkål og syltede agurker – det smager virkelig godt. Både til en julefrokost og i dagene mellem jul og nytår.
Se alle opskrifter til julefrokost
Opskrift på julefrikadeller
Opskriften på de julede frikadeller er ganske enkel og næsten lige som en almindelig frikadelle. Jeg bruger altid hakket kalv og flæsk, som jeg synes giver den bedste smag, men du kan også anvende hakket grisekød. Baconen giver frikadellerne en god let røget og let salt smag. Krydderierne kan undlader, hvis du ikke bryder dig om dem eller erstattes af andre.
Savner du inspiration til andre gode vinterretter, så tjek gerne mine mange andre opskrifter på varme retter. Her er et lille udpluk:
Boller i karry – en klassisk vinterret
Se alle opskrifter på varme retter
Julefrikadeller
Equipment
- 1 god pande
Ingredienser
- 800 g hakket kalve- og flæskekød
- 8 g groft salt
- 2 løg
- 100 g røget bacon i små tern eller skiver
- 2 æg
- 1,5 dl mælk
- 2 spsk hvedemel
- 1 tsk fintrevet muskatnød
- 1/2 tsk stødte nelliker
- 1 tsk stødt allehånde
- friskkværnet peber
- smør til stegning
Sådan gør du
- Kom kødet i en røreskål sammen med saltet og rør til det bliver sejt. Riv løget og rør det i farsen.
- Tilsæt baconen og rør i.
- Tilsæt derpå mel og æg og rør igen, til alt er blandet sammen.
- Tilsæt mælk, mens der røres, til farsen har den rette konsistens – den må hverken være for fast eller for lind.
- Smag til med revet muskatnød, stødt nellike og stødt allehånde. Krydderierne kan udelades eller erstattes med andre.
- Stil farsen i køleskabet og lad den samle sig i en times tid.
- Form frikadellerne med en ske og steg dem ved lidt over middel varme i smør tilsat en smule neutral olie.
- Man kan enten brune dem på panden og derefter stege dem færdige i ovnen eller man kan stege dem helt færdige på panden. De skal være faste, når man trykker på dem med en finger og er du i tvivl, så tag en frikadelle og skær den over.