Fire cider er en brændende blanding af stærke og nærende ingredienser såsom ingefær og gurkemeje, rødløg, appelsin og citron, krydderurter, peberkorn og lignende, som trækker i æblecidereddike i nogle uger, hvorefter udtrækket sies fra og evt. sødes med honning.
En brændende blanding
Fire cider er en gammelkendt urtemedicin, men man kan også blot betragte kryddereddiken som en booster til immunforsvaret i den kolde tid – eller året rundt. Kryddereddiken består af en række ingredienser med antiinflammatorisk virkning, som trækker i ren æblecidereddike i 3-4 uger.
Æblecidereddiken trækker mange plantebestanddele ud, så man til sidst står med en infusion af alt det, man traditionelt tilskriver en helende og antiinflammatorisk virkning på kroppen.
Firecider er derfor kendt for at kunne afværge forkølelse og influenza, hjælpe fordøjelsen og øge blodcirkulationen. Det er en blanding, der er er immunforstærkende, antibakteriel, antiviral og som afhjælper overbelastning. Den er varmende, skarp, sur og sød og bestemt ikke for sarte sjæle. Ildcider kan nippes som den er, blandes med andre drikkevarer eller bruges i madlavningen.
Folkemedicin uden forskningsmæssigt belæg
Der er dog meget lidt forskning, der understøtter de sundhedsmæssige fordele ved denne blanding. Ildcider er ikke desto mindre blevet brugt som folkemedicin gennem generationer. Og det er vel uomtvisteligt, at hver eneste ingrediens i blandingen har en positiv effekt på vores krop i et eller andet omfang.
Min egen tilgang til det er, at det i hvert fald ikke kan skade, og hvis jeg drager sundhedsmæssige fordele af det i form af et styrket immunforsvar, så er det et plus. Og så er det bare en sjov blanding at lave selv hjemme i køkkenet.
Leg i køkkenet
Det er selvfølgelig smart at starte sin ildcider op, når vejret begynder at blive koldt og forkølelsessæsonen står for døren. Faktisk må man gerne starte lidt før eller alternativt lave blandingen året rundt og gerne i forskellige variationer. På denne måde får kroppen hele tiden et boost af forskellige vitaminer og antioxidanter osv.
Her er virkelig en mulighed for at lege i køkkenet, for det er sjovt at skabe sin egen ildcider efter egen smag og de ingredienser og råvarer, man nu lige har til rådighed i køkkenet og i køkken- urtehaven.
Lav fire cideren en lille smule forskellig hver gang ved at tilsætte forskellige krydderier og krydderurter eller bruge det, der er på højepunktet i haven eller naturen lige nu. Du kan tilsætte både hele krydderier eller pulveriseret, fx hele peberkorn eller en knivspids cayennepeber. Brug fx hyben, når de er i sæson, eller tilsæt nogle slåenbær eller hvidtjørnebær.
Her er et par forslag til, hvordan du kan bruge din fire cider:
- Har du tegn på, at en forkølelse er på vej, anbefales at tage 1 til 2 spiseskefulde ved det første tegn på forkølelse og derefter gentage hver 3. til 4. time, indtil symptomerne aftager. Om det virker, vil jeg lade op til dig at vurdere, men der kan vel aldrig ske noget ved at prøve.
- Det er også helt oplagt at drikke ildcider forebyggende i forkølelses- og influenzasæsonen. Bland gerne cidereddiken med limonade eller appelsinjuice.
- Lav en dejlig nærende te med ildcideren: Hæld lidt cidereddike i et krus kogt vand og tilsæt evt. lidt ekstra honning.
- Erstat almindelig eddike eller æblecidereddike i salatdressinger og vinaigrette.
- Dryp på dampede, sauterede eller bagte grøntsager
- Brug cidereddiken i marinader til kød, tofu eller tempeh
- Tilsæt i supper, chiligryder og gryderetter
Opskrift på fire cider
Her giver jeg dig grundopskriften på ildcider, men vær opmærksom på, at du altid kan skifte ingredienserne ud med andre.
Du kan fx bruge: persille, hyben, hel gurkemeje, peberrod, hibiscus, kanelstang, hel kardemomme, lime, grapefrugt, hele cayennepebre osv.
Får du lyst til at lave flere lækre og næringsrige ting i køkkenet, så kan det være, disse opskrifter også vil inspirere dig:
Fire cider – ildcider
Equipment
- 1 sylteglas, ca. 750-800 ml
Ingredienser
- 1 rødløg
- 5-6 fed hvidløg
- 1 mellem knold frisk ingefær
- 1 knold frisk gurkemeje eller 1 tsk stødt
- 1 økologisk appelsin
- 1 økologisk citron
- 1 rød chili
- en lille håndfund granatæblekerner
- 2 kviste rosmarin
- 2 kviste timian
- 6 sorte peberkorn
- 6 hele enebær
- evt. 1 tsk honning
- 1/2 liter æblecidereddike
Sådan gør du
- Pil skrællen af rødløget og hvidløgsfedene. Skær rødløget i tern og evt. store hvidløgsfed i halve.
- Skær ingefær, appelsin, citron og chili i skiver.
- Kom alle ingredienserne i et sylteglas. Hæld æblecidereddike over, så det dækker. Sæt låg på.
- Lad kryddereddiken trække i 3-6 uger.
- Si æblecidereddiken over i en ren flaske og opbevar på køl i op til et år.