Når fignerne modner i sensommeren, er det vidunderligt at lave sin egen lækre figenmarmelade. Det er en marmelade, der er utrolig nem at lave og som smager virkelig skønt sammen med ost eller bare på et stykke ristet brød.
Sensommermarmelade
Figenmarmelade laver man i sensommeren, når de smukke frugter fra figentræet modner. Det er en særdeles lækker marmelade, som samtidigt er utrolig nem at lave. Den får en skøn konsistens, og der er noget meget tilfredsstillende over at at lave en skøn marmelade på blot 4 ingredienser.
Der er nemlig blot friske figner, sukker, citronsaft og en sjat vand i denne liflige og smukke rubinrøde marmelade. Og mere skal der ikke til, før man har skabt sin egen lille smagsoplevelse.
Figenmarmelade smager helt utroligt godt sammen med ost, uanset om det er en skæreost, en brie, en blåskimmel eller noget helt fjerde. Marmeladen er derfor helt perfekt at sætte på et tapasbord med oste, skinke og pølser, lækkert brød og god vin. Men marmeladen smager også godt bare på brød eller oven på grød eller græsk yoghurt, pandekager eller lignende.
Når fignerne modner
Når fignerne modner, ved man at nu begynder sommeren at gå på hæld. Markerne er ved at blive høstet. Alting blomstrer i overflod. Det er her, hvepsene begynder at komme frem, og de kan godt lide at summe om overmodne figner, der ikke er blevet plukket i tide. Når figner modner, skal de helst plukkes inden for et par dage, faktisk næsten inden, de er modnet helt. De skal være blanke og spændte og ikke alt for bløde. Så er de perfekte.
Jeg samler gerne figner sammen over en lille uges tid, så jeg har nok til en god omgang marmelade. Jeg plukker dem, inden de er helt modne, og lader dem modne færdige i mit køleskab. Når jeg har ca. 1/2 kilo figner, er jeg klar til at lave marmelade.
Opskrift på figenmarmelade
Opskriften er altså helt enkel, og man får her den rene smag af figen. Nogle gange må den rene smag af en frugt gerne fremhæves i sig selv, men vil du gerne lage lidt med smagen, kan du fx tilsætte vanilje, kardemommekapsler eller lignende.
Får du lyst til at lave mere med figner, så find gerne inspiration i de mange andre figenopskrifter her op siden, fx:
Kanelpavlova med blommer og figner
Figenmarmelade med rosmarin og balsamico
Figenmarmelade
Equipment
- ca. 3 marmeladeglas, som er skoldede
Ingredienser
- 500 g figner
- 150-200 g sukker
- ca. 40 ml friskpresset citronsaft
- ca. 60 ml vand
Sådan gør du
- Skyl fignerne, fjern stilk og blomst og skær dem i mindre stykker.
- Bland fignerne med sukkeret i en gryde og lad det stå i cirka 15 minutter. Rør af og til, indtil sukkeret næsten er opløst, og fignerne er saftige.
- Tilsæt citronsaft og vand, og bring det i kog under omrøring, indtil sukkeret er helt opløst.
- Lad figenmarmeladen simre ved middel varme, mens du rører jævnligt, indtil frugten er blød, og væsken drypper fra siden af en ske i tykke, tunge dråber, ca. 20 minutter.
- Hæld marmeladen på skoldede og atamonskyllede glas. Luk glassene tæt, og lad dem køle af til stuetemperatur. Opbevar marmeladen i køleskabet i 3-6 måneder.