Kunne du tænke dig at prøve at lave din egen sodavand? Det er nemmere, end du tror! Denne hjemmelavede rabarbersodavand dannes kulsyren naturligt ved at fermentere med en ginger bug. Resultatet er en lækker, smagfuld og læskende rabarberdrik med brus.
Rabarberdrik med brus
At lave en fermenteret rabarbersodavand lyder svært, men er det faktisk ikke. Alt, hvad du skal bruge, er en ginger bug (en ingefærstarter), rabarber og en masse ventetid. Man skaber kulsyre i rabarberdrikken gennem den naturlige vildgær, der befinder sig på en ingefærrod, og som kan bruges i fermentering, når den bliver fodret med sukker.
I princippet kan du lave fermenteret sodavand med forskellige smage ved at bruge dine bær og frugter fra haven. Men først skal du altså lige lave en ginger bug. Den tager ca. 7 dage at producere, og så er du klar til at sætte din egen sodavand over.
Du finder opskriften på, hvordan du laver en ginger bug her.
Ventetid
Når du har din ginger bug klar, blander du en del af den sammen med rabarber og sukker kogt op i vand. Og så skal din rabarbersodavand ellers bare have lov til at stå på køkkenbordet og danne kulsyre. Det er ret enkelt og en rigtig sjov proces at følge med i.
Når din sodavand har dannet nok kulsyre, filtrerer du den og hælder den på flaske. Derefter fermenterer den færdig et par dage på køkkenbordet, hvorefter sodavanden sættes på køl. Og her kan den holde sig i mindst en måneds tid.
Opskrift på fermenteret rabarbersodavand
Du finder opskrift og fremgangsmåde for hjemmelavet sodavand med ginger bug lige nedenfor. Det er en fantastisk måde at lave sin egen sodavand uden de mange tilsætningsstoffer, som er i købesodavand fra supermarkedet.
Hjemmelavet sodavand er heller ikke lige så sødt som købesodavand, selv om man kan skrue op og ned for sukkermængden og sødmen. Så hvis du er mere til fermenterede drikke og knap på søde læskedrikke, er rabarbersodavand sikkert lige noget for dig. Og har du først lavet dig en ginger bug – og bliver ved med at fodre den, kan du lave masser af fermenteret sodavand. Prøv også at lave din egen ginger beer.
Da sodavanden laves på ingefær, vil ingefærsmagen altid være en lille del af den. Heldigvis går ingefær og rabarber rigtig godt sammen og er en skøn kombi. Faktisk går ingefær godt sammen med næsten alt.
Får du lyst til at lave flere kolde drikke, så tjek også lige nogle af mine andre populære opskrifter på kolde drikke ud – måske finder du inspiration:
Se alle opskrifter på kolde drikke
Fermenteret rabarbersodavand
Equipment
- 1 stort sylteglas på min. 3 liter
- 1 stykke ostelærred
- 1 elastik
- 1 si
- 1 tragt
- ca. 8-9 glasflasker med låg
Ingredienser
- 2,5 liter vand
- 400 g rabarber
- 200-300 g rørsukker (alt efter, hvor sød, du ønsker drikken skal være)
- ca. 100 g ginger bug / ingefærstarter
Sådan gør du
- Rens rabarberne og skær dem i mindre stykker, ca. 1-2 cm, og kog dem i en liter vand i ca. 15-20 minutter.
- Lad rabarberne køle lidt af og hæld derefter rabarber og kogevandet i et stort sylteglas (min. 3 liter).
- Hæld rørsukker i (brug ikke hvid sukker, da det indeholder sulfitter og sænker fermenteringsprocessen).
- Fyld ekstra koldt vand på, ca. 1,5 liter.
- Når blandingen har stuetemperatur, tilsætter du din ginger bug med ingefærstykker og det hele.
- Dæk glasset til med et stykke ostelærred eller lignende med en elastik til at holde det fast. Det er vigtigt, at der kommer ilt til glasset for fermenteringsprocessen.
- Stil glasset et halvmørkt sted, så det ikke står i direkte sollys, og rør i blandingen et par gange om dagen. Du vil kunne høre, at det knitrer i glasset, når du rører rundt, og at det skummer en lille smule på toppen – det er helt, som det skal være.
- Efter 2-7 dage – afhængigt af temperaturen i dit køkken – er drikken fermenteret. Smag evt. på den, så du sikrer dig, at den har den rette sødme og har dannet kulsyre. Lad den evt. stå en dag eller to mere, hvis du synes, den mangler noget.
- Si rabarberne fra og hæld sodavanden på glasflasker med vippelåg. Lad flaskerne stå på køkkenbordet et par dage og fermentere færdig. Vip evt. lågene op og luk noget af gassen ud, så der ikke dannes for højt et tryk. Du vil hurtigt kunne fornemme, om det er nødvendigt.
- Stil flaskerne på køl og nyd din hjemmelavede fermenterede rabarbersodavand, når den er iskold.