Lav din egen ingefær-starter til hjemmelavet fermenteret sodavand og hjemmelavet ingefærøl med brus. En ginger bug er utrolig nem at lave og fodres på samme måde som en surdej. Når ingefær-starteren er klar, kan du begynde at lave din egen sodavand baseret på vildgæren i ingefærrod.
Ingefær-starter
En ginger bug er en naturlig fermenteringsproces, hvor ingefær, sukker og vand kombineres for at skabe en boblende kultur, der kan bruges til at lave hjemmelavet ingefærøl. Denne hjemmebryggede læskedrik har en let prikkende fornemmelse og en intens ingefærsmag, der gør den til den perfekte tørstslukker.
Ingefær er blevet brugt både medicinsk og som krydderi meget langt tilbage i tiden. På et tidspunkt har man så opdaget, at hvis man blander ingefærrod med sukker og vand, vil det begynde at gære og dermed skabes en naturlig vildgær. Tilførslen af sukker og vand til ingefær, vil hurtigt få det til at begynde at boble og knitre.
Ingefærrod har en stor mængde naturligt forekommende gær og mælkesyre på overfladen, så der skal ikke meget til, før den producerer vildgær; det man kalder en ginger bug eller en ingefær-starter.
En ginger bug eller ingefær-starter bruger man først og fremmest til at lave en traditionel ginger beer, ingefærøl, som er en fermenteret kulsyreholdig ingefærdrik. Den skal ikke forveksles med ginger ale, som ikke er fermenteret, men blot en sødet ingefærdrik med brus.
Du kan se, hvordan du laver din egen hjemmelavede ginger ale her.
Lav dine egne fermenterede sodavand med smag
Udover at du kan lave din egen hjemmelavede ginger beer, som smager fantastisk, kan du også bruge din ginger bug til at lave fermenteret sodavand. Fermenteret sodavand er ikke lige så sødt som fabriksfremstillet sodavand og er meget mere rig på smag. Det kan forsigtigt sammenlignes med kombucha bare med brus.
Det er så lækkert! Og hvis du er en af dem, der ikke er så meget til sød sodavand, er jeg sikker på, at du vil være ret vild med hjemmelavet fermenteret sodavand.
Og det sjove er, at du virkelig kan lege og eksperimentere med forskellige smagsvarianter baseret på, hvilke frugter og bær, krydderurter osv., der er i sæson.
Opskrift på ginger bug / ingefær-starter
Neden for finder du opskriften på, hvordan du starter din egen ginger bug op. Det er så nemt, at det næsten ikke kan kaldes en opskrift, men dog er der lige et par vigtige ting, jeg gerne vil fremhæve, inden du går i gang, så du ikke er i tvivl.
- Brug økologisk ingefærrod. Her er der mest naturlig gær på overfladen. Traditionel ingefær kan være nemlig blevet pasteuriseret for at kunne holde sig på transportvejen.
- Brug rørsukker. Almindeligt hvidt sukker indeholder sulfitter og har ikke samme evne til at få ingefærroden til at gære. Du kan heller ikke bruge stevia.
- Brug hele ingefærroden med skræl. Du behøver ikke at skære skrællen af, da det er her, en stor del af den naturlige gær sidder.
- Opbevar din ginger bug på køkkenbordet ved stuetemperatur. Den bliver ikke dårlig. Jo varmere der er i dit køkken, jo hurtigere vil den begynde at boble.
- Du skal fodre din ginger bug hver dag i 7 dage, før du begynder at bruge af den. Men du kan sagtens fodre den i længere tid, inden du begynder at bruge af den, hvis du vil lave en større portion.
- Sæt din ginger bug i køleskabet, når du ikke fodrer den. Holder du en pause i fodringen eller er du fx ikke hjemme i flere dage eller tager på ferie, så opbevar din ginger bug i køleskabet. Når du starter fodringen op igen, tager du den blot ud af køleskabet og fortsætter som hidtil.
- En ginger bug kan holde sig i en uendelighed, hvis du bliver ved med at fodre den. Får du for meget, så smid en del af den ud og forsæt fodringen af den del, der er tilbage.
Charmen ved hjemmelavet – brug din ginger bug
Der kan være forskel på, hvor meget vildgær din ginger bug indeholder. Udviklingen af vildgær afhænger af mængden af natuligt gær på ingefærroden, temperatur og sukkermængde. Derfor kan der være forskel, og det er jo charmen ved at lave det selv.
Når du efterfølgende bruger din ginger bug, har du altså med en vildgær at gøre, som ikke vil være ens hver gang. Derfor er det også vigtigt, at du både kigger på og smager på det, du laver, så du sikrer dig, at der fx er brus nok i.
Ginger bug / ingefær-starter
Equipment
- et rivejern
- en glaskrukke
- et stykke ostelærred eller lignende
- en elastik
Ingredienser
- 1 spsk ingefærrod
- 1 tsk rørsukker
- 1 spsk koldt vand
Sådan gør du
- Riv ingefærroden med skræl, så du får ca. en spiseskefuld revet ingefær. Kom det i et sylteglas sammen med en teskefuld rørsukker.
- Hæld en spiseskefuld vand over og rør rundt.
- Sæt et stykke ostelærred over sylteglasset og hold det fast med en elastik.
- Fortsæt med at fodre din ginger bug dagligt ved at tilsætte en spiseskefuld revet ingefær, en teskefuld rørsukker og en spiseskefuld vand og rør rundt.
- Allerede efter et par dage vil du se, at det begynder at boble i glasset, og når du ryster det en lille smule, vil du høre, hvordan det knitrer.
- Efter 7 dage er din ginger bug klar til brug. Du kan bruge det hele til fermenterede drikke eller lade noget være tilbage, som du fodrer videre på.