Er der noget bedre på en kold dag end en varm skål suppe med brød? Fransk løgsuppe med ostebrød topper dem alle og smager simpelthen så skønt med den lækre kombination af karamelliseret løg i en krydret suppe og sprød surdejsbrød med smeltet gruyèreost.
Karamelliserede løg og smeltet ost
Fransk løgsuppe er en klassisk suppe, som smager fuldstændigt vidunderligt. Suppen laves på karamelliserede løg og serveres med et gratineret ostebrød på toppen af suppen. Det er en rigtig bondesuppe, som er rustik og fyldig – og en lille smule svær at spise på en elegant måde. Men nøj, hvor det smager.
Man skal have lidt tålmodighed, når man laver løgsuppe, for det tager forholdsvist lang tid at karamellisere løgene. Måske en lille times tid. Og man går og kigger og rører lidt i løgene og tænker, at nu må de da snart være der. Men altså, det tager lidt tid.
Løgene skal være næsen helt mørkebrune, og når man så efterfølgende hælder suppen på, bliver den helt brun. Og endnu brunere, når der også kommer rødvin i. Men det er helt som det skal være. Suppen i sig selv er ikke køn, men meget rustik. Og skønt krydret og virkelig smagfuld.
Opskrift på fransk løgsuppe
Beregn ca. 1,5 time til fra du begynder på suppen og til du kan servere den. Det er ikke fordi der er så meget arbejde i at lave selve suppen, når først du har pillet alle løgene og skåret dem i skiver.
Man skal blot hygge lidt om det, mens løgene karamelliserer, og så kan man gå og forberede resten imens. Med resten mener jeg rive gruyèreost og gøre brød klar. Finde rødvin og cognac frem osv. Og nogle gode suppeskåle, der kan tåle at komme i ovnen.
Får du i øvrigt lyst til at lave flere varme supper til kolde vinterdage, så find gerne inspiration i de mange andre suppeopskrifter:
Gulerodssuppe med persilleolie
Fransk løgsuppe
Ingredienser
Suppe
- 1 kg løg
- 100 g smør
- 1 l oksebouillon
- 1 l hønsebouillon
- 1 dl rødvin
- 30 ml cognac
- 15 g hvedemel
- 1 knivspids stødt muskatnød
- flagesalt og friskkværnet peber
Ostebrød
- 4 skiver surdejsbrød (evt. halve skiver, hvis brødet er meget stort)
- ca. 300 g gruyereost
Pynt
- friske timiankviste
- friskkværnet sort peber
Sådan gør du
- Skræl løgene og skær dem i tynde skiver. Svits dem langsomt i godt med smør og evt. en lillesmule olivenolie til løgene er helt karamelliserede og mørkebrune. Det tager en lille times tid. Kig jævnligt til løgene undervejs og rør i dem, så de ikke brænder på.
- Når løgene er karamelliserede, drysses lidt hvedemel over, ca. en god spiseskefuld. Lad det bage igennem i et par minutter og tilsæt så 1 dl rødvin og 2 slags bouillon.
- Lad suppen simre 15-20 minutter.
- Skær imens 4 skiver surdejsbrød og rist dem i ovnen ved 180 grader, indtil de er helt tørre.
- Smag nu suppen til med cognac, en knivspids stødt muskatnød, salt og peber.
- Hæld en portion suppe op i fire dybe suppeskåle, der kan tåle at gå i ovnen. Læg en skive brød på overfladen af suppen i hver skål og dæk dem med rigelig revet ost. Stil skålene i ovnen under grillelementet og gratinér osten til den bobler og begynder at tage en smule farve.
- Server suppen med det samme med friskkværnet peber og en kvist timian i hver skål.