Lav den lækreste grønne boostende grønkålspesto, som du kan bruge på brød, i pasta, på stegt kød og til salater. Pestoen er fyldt med gode sager og er både nem og hurtig at lave.
En pesto fyldt med vitaminer
Grønkålspesto er en af de hurtige og nemme måder at få frisk grønkål på om efteråret og vinteren.
Pestoen er fantastisk et utal af steder. Prøv fx at lave et saltbagt selleri, skær det i tykke skiver og steg dem på en panden i smør og server dem med grøntkålspesto og evt. lidt brunet smør til.
Pestoen smager også fremragende i en sandwich eller på pasta. Kom en klat oven på et stykke stegt kylling, en linsebøf eller et stykke bagt laks. Du kan også røre pestoen i lidt creme fraiche og lave en skøn dressing til din salat eller din burger. Eller du kan komme en skefuld på din cremede græskarsuppe eller gulerodssuppe.
Grønkål er sundt og antiinflammatorisk
Og der er vist kun lutter gode ting at sige om grønkål og dens sundhedsværdi. Grønkål er fyldt med vitaminer, bl.a. A, C og K. Vitamin A er godt for synet, vitamin C er godt for immunforsvaret og stofskiftet og vitamin K beskytter mod forskellige kræftformer og styrker knoglerne.
Derudover indeholder grønkål en række antioxidanter som fx carotenoider og flavonoider. Kålen er smækfyldt med jern – mere end i oksekød – og masser af omega-3-fedtsyrer og kalcium. Kort sagt, grønkål er utrolig næringsrig og regnes for at være en antiinflammatorisk spise.
Lægger man dertil valnødder, hvidløg og citron, ja, så er det vist bare om at få lavet en ekstra portion af den skønne grønne pesto.
Gem pestoen i fryseren
Det kan nemlig i det hele taget godt betale sig at lave en stor portion, da pestoen for det første holder sig rigtig fint i køleskabet i mindst en uge (hæld evt. lidt olie på toppen, inden du sætter den på køl – så holder den bedre) og for det andet kan fryses. Hæld gerne grønkålspestoen i isterningbakker eller kom en mindre portion i en lille pose. Så er pestoen lige til at tage ud, når du trænger til et grønt boost.
Opskrift på grønkålspesto med valnødder
Pestoen lavet på frisk grønkål og valnødder er både nem og hurtig at lave. Den laves stort set som alle andre pestoer, og ingredienserne kan selvfølgelig udskiftes, hvis du ikke lige ligger med de anvendte råvarer. Valnødder er jo ganske sunde, men kan udskiftes med andre nødder eller frø. Og parmesanen kan udskiftes med en anden hård ost.
Får du lyst til at lave flere pestoer og lækre dressinger, så tjek også gerne mine andre opskrifter. Her er et lille udvalg til inspiration:
Persillepesto – et boost af grønhed og vitaminer
Ramsløgpesto – smagen af forår
Grov pesto af forårsløg og hasselnødder
Se alle opskrifter på hjemmelavede pestoer, dressinger & kolde saucer
Grønkålspesto med valnødder
Equipment
- 1 sylteglas på ca. 0,5 l
Ingredienser
- ca. 100 g frisk grønkål
- en stor håndfuld frisk persille
- 2 fed hvidløg
- 75 g valnødder
- 50 g parmesan
- 1 frisk citron, saften af
- ca. 2-2,5 dl god olivenolie eller en god koldpresset rapsolie
- salt
Sådan gør du
- Skyl grønkålen grundigt og riv bladene af den hårde stok. Hak dem groft.
- Rist valnødderne på en tør pande indtil de er mørkgyldne og der begynder at dufte dejligt af valnødder i køkkenet.
- Skyl persillen, fjern skrællen på hvidløgsfedene, riv parmesanosten og pres citronen.
- Kom alle ingredienserne i en foodprocessor (eller blender) og blend til en grov pesto. Vurder, om oliemængden passer – det kan variere en smule og kommer også an på hvor våd eller tør, du gerne vil have din pesto.
- Smag til med salt og evt. lidt ekstra citron.
- Hæld pestoen på glas og opbevar den i køleskabet.