Lav hjemmelavet stærk sennep selv på ingen tid og nyd den på din hotdog eller rugbrødsmad eller til din skipperlapsskovs. Det er så nemt og hurtigt at lave, og glæden og smagen er stor.
En glæde at lave sin sennep selv
Det er virkelig skønt at kunne lave sine egne madvarer. Ikke nok med, at hjemmelavet mad smager bedre, så ved man også, hvad maden indeholder og derved hvad man spiser. Det ligger der en stor værdi i, synes jeg. Og så er der jo også glæden ved at lave det selv. At skabe noget og bruge tid på det. Det er for mig ren kærlighed – til andre, men også til sig selv, fordi man investerer tid og energi i at lave noget, som er godt og smagfuldt, tidskrævende og ikke fyldt med alle mulige ekstra numre.
Skulle vi gøre det med alt, ville det jo nok være svært at nå at gå på arbejde også. Derfor skal man vælge, hvad man gerne vil lave selv og hvornår. Vi laver bestemt ikke alting selv, for det kan vi slet ikke nå, men vi finder en stor glæde i at lave så meget som muligt selv, og hygger os med det, når vi er hjemme. Men vi har også travlt og nok at se til lige som alle andre, så derfor er vi også til tider nødt til at springe over, hvor gærdet er lavest. Maden skal jo heller ikke overbelaste os, så vi bliver stressede af at lave den selv.
Men sennep, det er altså hurtigt at lave selv. Og en hjemmelavet stærk sennep kan sætte prikken over i’et i mange retter. Prøv det.
Opskrift på hjemmelavet stærk sennep (brun sennep)
Når du laver stærk brun sennep, bruger du et blandingsforhold mellem eddike og vand, der hedder 1:3. Det vil sige, at hvis du bruger 1/2 dl eddike, skal du bruge 1,5 dl vand. Her i opskriften har jeg lavet en lille portion, som lige passer på frokostbordet, men du kan lave lige præcis den portionsstørrelse, du ønsker, blot ved at huske forholdet mellem eddike og vand. Du kan tilmed også justere smagen, hvis, du synes, din sennep skal have mere eddike i.
- 2 spsk lagereddike
- 6 spsk koldt vand
- ca. 20 g brune sennepskorn
Bland eddike og vand.
Knus de brune sennepskorn i en morter. De skal blive til gul mel. Det gør ikke noget, at der også er nogle hele sennepskort med.
Tilsæt sennepsmelet i din eddike-vandblandingen lidt efter lidt, mens du rører rundt, til du når den rette konsistens. Sennepsmelet vil suge lidt vand, når det hviler efterfølgende, men du kan altid tilsætte en lille smule mere vand.
Lad nu senneppen hvile i køleskabet med film over eller låg på i mindst en halv time.
Rør i senneppen inden servering, og hvis du synes, den er blevet for kompakt, tilsætter du blot lidt ekstra vand.
God fornøjelse!