Grydebrød er bare lækkert. Og så er det en af de nemmeste former for brød at bage – primært fordi du ikke skal have fingrene i brødet og ælte det. Det æltefri brød, bliver det også kaldt.
Brød bagt i gryde
Et grydebrød med rødbeder og oregano er nærmest en luksuriøs smagsoplevelse og et vidunderligt brød at bage selv.
Grydebrød er et godt sted at anvende dine mange rødbeder fra haven. Det er jo nu, vi skal spise alle vores rodfrugter, og derfor gælder det om at finde mange og nye anvendelsesmuligheder. Og grydebrød med rødbeder er en virkelig lækker sag og en god måde at anvende sine rødbeder på, fordi det giver brødet en sødme og spændende smag i kombination med en smagfuld og kraftig krydderurt.
Jeg har brug oregano her, men du kan jo bruge lige den krydderurt, som du bedst kan lide eller har meget af i haven. Brødet egner sig virkelig godt som madbrød til aftensmaden eller fx til et tag-selv-bord eller et godt pølse- eller ostebord.
Opskrift på grydebrød med rødbeder og oregano
Et grydegrød er et æltefri brød, og derfor er det et utroligt nemt brød at bage. Jeg vil tro, at 80 procent af de brød, vi bager selv, bliver bagt i gryde. For når brødet til at begynde med bager i en lukket gryder, bager det i sin egen damp. Det får brødet til at hæve godt op fra starten og er samtidigt med til at give den sprøde skorpe, når det bages færdigt uden låg.
Og jeg tror altså, de fleste nyder at kunne lave et brød uden at bruge alt for mange kræfter på æltning. Nogle gange må det bare gerne være lidt nemt og hurtigt.
For du lyst til at bage flere grydebrød, så tjek gerne disse andre opskrifter på grydebrød:
Grydebrød med græskar og sorte sesamfrø
Kartoffelgrydebrød med rosmarin
Grydebrød med rødbeder og oregano
Ingredienser
- 5 g gær
- 4 dl koldt vand
- 2 tsk salt
- 1 tsk rørsukker
- 100 g grahamsmel eller en anden grov meltype
- ca. 400 g hvedemel
- 125 g forbagte rødbedetern (ca. 1 stor rødbede eller to små)
- 1 tsk olie
- frisk oregano eller en anden frisk krydderurt
Sådan gør du
Dag 1
- Opløs gæren i det kolde vand. Tilsæt mel, salt og sukker, og rør dejen sammen i 7-8 minutter. Dejen skal være rørt helt ud, så den er glat og uden klumper.
- Dæk skålen til med film og lad dejen hæve mindst 12 timer ved stuetemperatur.
- Vask og skræl rødbederne og skær dem i mindre tern og vend dem i en tsk olie, fx en god rapsolie. Bag dem ved 175 grader varmluft i ca. 20-25 minutter. Stil rødbederne på køl til næste dag.
Dag 2
- Tilsæt rødbederne til den hævede dej, vend hurtigt rundt og hæld derefter dejen ud på et meldrysset bord. Fold dejen ind over sig selv en fire-fem gange ved at bruge en stor spatel. Her er en stor spatel fra byggemarkedet ikke helt ueffen. Hvis dejen føles for lind og for tynd, så tilsæt en smule mere mel.
- Smør hævefadet med olie og lad brødet hæve i 1-2 timer – til ca. dobbelt størrelse.
- Tænd ovnen på på 250 grader varmluft og sæt din støbejernsgryde eller emaljegryde med låg i ovnen. Når ovnen har nået temperaturen, venter du lige lidt, så du er sikker på, at også gryden er helt varm – det tager ca. 20-30 minutter.
- Tag så gryden ud og drys lidt mel i bunden.Hæld dejen hurtigt i gryden og læg låg på igen.
- Bag brødet i ca. 25 minutter. Tag låget af og bag videre i yderligere ca. 15 minutter ved 200 grader. Overfladen skal være flot og gylden.
- Vend brødet ud på en bagerist og lad det køle af. Vent med at skære i brødet til det er helt kølet af.