Hjemmelavet æblegløgg er ikke til at komme udenom i december måned. Og der er ikke noget bedre, end at komme hjem efter juletræsfældning og sætte sig til bords med en god gang æblegløgg og hjemmekogte snefnug, vafler eller æbleskiver.
Adventstid med varme drikke
Hjemmelavet æblegløgg med ingefær har en fantastisk kraftig smag, som virkelig varmer kroppen. Det smager næsten, som har man puttet alkohol i. Det er der som udgangspunkt ikke, men der ville intet være i vejen for at hælde en smule rom i glassene til de voksne.
Men krydderierne i sig selv sammen med appelsinskallen og ingefæren er faktisk nok til, at det er en formidabel drik. Og den er skøn at lave som en varm krydret drik til både børn og voksne i den søde adventstid.
Lav din æblegløgg på friskpresset eller ufiltreret æblemost
Gløggen laver vi på vores egen hjemmepressede æblemost, men du kan også købe en god æblemost i supermarkedet. Og den må gerne være ufiltreret. Da æblemosten spiller hovedrollen i denne varme drik, er det vigtigt, at det er en god en af slagsen.
Brug også gerne frisk hele krydderier. Krydderier, der ligger i skuffen i flere år, smager ikke lige så godt som friske krydderier. De mister smagen og smagen kan forandre sig.
Inspiration til at presse æblesaft
Hvert efterår presser vi læssevis af æbler sammen med nogle af vores rigtig gode venner. Det er blevet en fast tradition for os to familier, og for efterhånden en del år siden købte vi sammen en stor æblepresser og alt det udstyr, der nu hører til.
Vi presser saft til til hele året til begge familier, når først vi går i gang. Det tager hele dagen, men vi hygger os med det. Alle børn er med, og når de ikke lige kværner æbler, vasker eller snitter, er de i køkkenet, hvor de sørger for eftermiddagskaffe i form af kage eller pandekager. For det kan godt være lidt af en kold fornøjelse at stå udenfor og snitte kolde æbler sådan en oktoberdag.
Det er vidunderligt at hive sin egen hjemmepressede æblemost op af fryseren hele vinteren igennem, men vi gør det vist lige så meget for hyggens skyld.
Opskrift på hjemmelavet æblegløgg
Der er til ca. 6 glas i denne opskrift. Du kan med fordel lave æblegløggen dagen for, du skal servere den, og blot lade den stå og trække et køligt sted med alle krydderierne i. Næste dag hælder du blot krydderier fra og varmer den op. Er den blevet for stærk, kan du spæde den til med mere æblemost.
Får du lyst til at lave flere lækre ting med æbler – måske har du tonsvis af dem i haven eller opsamlet i kasser – så tjek endelig mine mange andre æbleopskrifter. Her er lidt inspiration:
Æblegløgg med appelsin og ingefær
Ingredienser
- 1,5 l æblemost (gerne friskpresset eller ufiltreret)
- 0,5 dl rørsukker
- 25 g frisk ingefær
- 1 økologisk usprøjtet citron
- 1 usprøjtet eller økologisk appelsin, skallen herfra
- 2 hele kanelstænger
- 4 hele kardemommekapsler
- 4 hele nelliker
- 2 hele stjerneanis
- 4 hele peberkorn
Til servering
- 2 æbler
- mandelsplitter
- tørrede tranebær
Sådan gør du
- Skær ingefæren og citronen i skiver og skær skallen af appelsinen i store skiver uden at tage for meget af det hvide med.
- Læg citronskiver, ingefær og appelsinskal i en gryde sammen med æblemosten, rørsukkeret og krydderierne.
- Varm gløggen op til kogepunktet og tag gryden af varmen. Lad gløggen trække i mindst to timer og gerne natten over.
- Hæld gløggen gennem en sigte og derefter tilbage i gryden.
- Skyl æblerne og skær dem op i små terninger, og bland æbler, mandler og tranebær i den afkølede gløgg.
- Varm gløggen op til den næsten når kogepunktet, så den er rygende varm, men uden at den kommer til at koge.
- Server æblegløggen i varmefaste glas.