Hjemmelavet sirup af kvæder er en smuk rød sag, der samtidigt er nemt at lave. Og så smager den altså bare virkelig dejligt, sådan en kvædesirup. Brug den på iskoldt flødskum på kager, på morgenyoghurten eller på pandekager. Eller hvor du nu synes, der trænger til lidt sødt med smag.
Den smukkeste røde sirup
Kvædesirup er simpelthen den smukkeste røde sirup med en skøn aromatisk og liflig smag. Det er sådan en sirup, man har lyst til at komme på alting, når man har lavet den. Både på grund af farven og den vidunderlige smag.
Det er selvfølgelig helt oplagt at spise kvædesiruppen til en lækker kvædetærte hældt ovenpå kold flødeskum eller en god vaniljeis. Men den er nu også lækker til alt, hvad der hører til kategorien pandekager, æbleskiver, arme riddere og så videre i den dur. Mums.
Og så liiige et lille dryp eller to til at give skyren eller den græske yoghurt lidt sødme.
Gule kvæder bliver til rød sirup
Det er ren magi, når man arbejder med kvæder, fordi de – hvis de koger længe nok – skifter farve. Det gør siruppen også. Først koger man nemlig kvæderne i vand, til de er helt møre. Så sier man de kogte kvæder fra og bruger den svagt rødlige vand til at koge en sirup på. Som så ender med at have denne her utroligt smukke røde farve.
Det er da magisk!
Se alle opskrifter på hjemmelavet sirup
Opskrift på kvædesirup
Det er nemt at lave sin egen kvædesirup, og opskriften er helt enkel. I denne opskrift koges siruppen ind med en halv vaniljestang. For kvæder og vanilje er simpelthen bare guf sammen. Du kan se de fine sorte vaniljekorn i siruppen på billederne.
Du kan selvfølgelig undlade at tilsætte vanilje og nøjes med den rene kvædesmag (som også er god). Eller du kan tilsætte andre krydderier såsom ingefær, kardemomme eller kanel. Prøv dig frem og find din yndlingssmag.
Får du lyst til at lave mere med kvæder, så tjek endelig mine andre kvædeopskrifter. Her er et par stykker til inspiration, men der er mange flere:
Kvædelikør med roser og krydderier
Kvædesirup
Ingredienser
- 500 g kvæder
- 6 dl vand
- ca. 4 dl sukker
- 1/2 stang vanilje
Sådan gør du
- Skyl kvæderne og skær dem i mindre stykker med skræl og kernehus, men fjern stilk og blomst.
- Kom kvæderne i i en gryde med vand og bring den i kog. Lad kvæderne koge med låg, til de er helt møre.
- Hæld vandet fra kvæderne gennem en sigte uden at presse kvæderne med.
- Kog "kvædevandet" op sammen med sukker, vaniljekorn og den tomme vaniljestang. Lad siruppen stå og småsimre uden låg ved lav temperatur i ca. 20 minutter, indtil siruppen er kogt ind og har den rette tykkelse. Er du i tvivl, om siruppen er tyknet nok, kan du tage en skefuld på en kold tallerken og sætte i køleskabet. Efter et par minutter vil den være så afkølet, at du kan se siruppens konsistens.
- Hæld siruppen på en ren skoldet flaske og luk til, når siruppen er kølet af.