Bløde, saftige og lækre luciabrød med safran, som er nemme og hurtige at bage. Brødene formes i sjove figurer med rosiner og mandler og er utroligt huggelige at bage sammen med børn. Server brødene på luciadag eller til advent.
Fantasi og tradition
Vi bager dem én gang om året, luciabrød, og når det nu endelig skal være, så lad det være. Disse luciabrød hører til i den lidt mere syndige ende af skalaen, da de er fyldige og rige på gode sager: sødmælk, smør og æg. Brødene er lækre saftige og bløde og fyldt med smag. Og så har de den flotte gule farve fra safran og er pyntet med rosiner og mandler.
Det er en årlig tradition, at vi bager luciabrød. Det er en af de gærdeje, som børnene rent faktisk gider at være med til at forme – for det er sjovt! Der går ofte lidt sport i det, og som oftest ender vi med helt nye fantasifulde udformninger af bollerne, som ikke minder ret meget om de svenske “lusekatter”. Men hvad gør det? Bare vi har det sjovt og hygger os med det.
Spis luciaboller på luciadag eller til advent
Vi bager luciabrødene enten på selve luciadag eller som adventshygge. Det er nemlig rigtig hyggeligt at starte en søndag formiddag med at bage luciabrød for at kunne nyde dem et par timer senere med tændte adventslys. Og de smager jo altså fantastisk.
Det er ikke alle, der selv bager luciabrød, og derfor kan det være ganske oplagt at invitere gæster til luciahygge. Server bollerne med en god varm kop gløgg eller varm kakao til.
Se alle opskrifter på varme drikke
Opskrift på luciabrød med safran
Det tager ca. halvanden time fra du går i gang med at bage luciabrød, til de er færdige og klar til servering. Og de smager altså bare drøngodt, når disse svenske lusekatter serveres helt lune og nybagte med smør, ost og en god marmelade.
Får du lyst til at bage flere hyggelige adventskager, så find gerne inspiration i nogle af mine mange andre opskrifter:
Se alle opskrifter til julehygge
Luciabrød med safran
Ingredienser
- 50 g gær
- 200 g smør
- 5 dl sødmælk
- 2 æg
- 1 tsk safran
- 1 tsk salt
- 2 spsk rørsukker
- ca. 800-1000 g hvedemel
- 1 æg til pensling
- rosiner
- mandelsplitter eller -flager
Sådan gør du
- Smelt smørret sammen med sødmælken til det er fingervarmt. Hæld mælk og smør i en skål og smuldr gæren heri. Rør gæren ud. Brug gerne en røremaskine.
- Stød safran i en morter sammen med lidt sukker, indtil det er fint og pulveriseret. Tilsæt derefter safran sammen med sukker, salt og æg og rør blandingen godt igennem.
- Rør det meste af melet i dejen og ælt godt, til dejen slipper fingrene eller siderne af røreskålen, hvis du rører på maskine.
- Drys en lille smule mel over dejen og stil den til hævning et lunt sted i ca. 30-40 minutter.
- Slå dejen ned og del den i 20 stykker.
- Rul hvert stykke dej til en lang pølse og form et S, hvor du bøjer enderne godt ind.
- Lad bollerne efterhæve på en plade i ca. 15 minutter dækket med et rent viskestykke.
- Pensl med et sammenpisket æg og stik en rosin i hver ende i sammenføjningen, hvor enderne er rullet ind. Drys med mandelsplitter eller -flager.
- Bag luciabrødene i ca. 10 minutter ved 225 grader varmluft, til de er smukke gyldne.
- Server luciabrødene lune med gul smør og en dejlig marmelade til.