Ingen jul uden vaniljekranse! Dette er min mormors opskrift på de klassiske julesmåkager, som vi altid har lavet i familien, og som er gået i arv i generationer. Og sådan er det jo! Den opskrift man er vant til, smager bedst.
Julesmåkager skal der til
Mormors vaniljekranse er en særlig opskrift, som er gået i arv fra min mor til jeg og fra min mormor til min mor. Disse vaniljekranse er blevet lavet i generationer.
Noget af det allerhyggeligste ved december måned er for mig at bage julesmåkager. Vi bager stort set hver weekend, og efterhånden, som vi nærmer os jul, begynder vi også at lave forskellige former for konfekt, karamel, fudge og chokolade, som jo har en lidt kortere holdbarhed end småkager. Jeg synes, det er en fantastisk måde at være sammen på.
Hvordan laver man den fine kranseform?
Der er flere måde at bage vaniljekranse på. I gamle dage brugte man oftest en kødhakker til at køre dejen igennem med en stjerneform i maskinen. Det kan du også sagtens gøre, hvis du har en kødhakker. Der er også opfundet små maskiner til at lave vaniljekranse med, hvor man får lidt hjælp til at skubbe dejen ud.
Vi foretrækker at lave vaniljekransene med en ganske almindelig sprøjtepose med en stjernetyl i. Er dejen får kold og hård, kan den være svær at presse igennem tyllen, men dette kan løses ved at lægge sprøjteposen et lunt sted et par minutter, så dejen bliver lidt varmere og blødere. Eller ved at give sprøjteposen et par sekunder i en mikroovn.
Hvis dejen er for blød, når vaniljekransene kommer i ovnen, så vil rillerne flyde mere ud. Det kan også have sin charme og gør i princippet ingenting. Men vil du gerne bevare rillerne tydeligt, så sæt gerne de usprøjtede vaniljekranse et køligt sted et kort stykke tid, inden du sætter pladen i ovnen.
Opskrift på mormors vaniljekranse
Den gamle opskrift på mormors vaniljekranse finder du lige nedenfor. Du kan selvfølgelig godt erstatte mandlerne med mandelmel, men det giver ikke helt den samme småkage. Den har godt af lidt struktur og det giver de kværnede mandler den.
Får du lyst til at bage flere julesmåkager og søger du lidt inspiration, så tjek gerne mine mange andre opskrifter på julede småkager og cookies. Her er der både klassiske og lidt mere moderne udgaver af julesmåkager:
Juleamaretti – julede mandelsmåkager
Mormors ingefærsmåkager – julens allerbedste småkager
Se alle opskrifter på julesmåkager
Mormors vaniljekranse
Equipment
- 1 sprøjtepose med stjernetyl
Ingredienser
- 500 g hvedemel
- 360 g smør
- 75 g smuttede mandler
- 250 g sukker
- 2 æggeblommer
- 1 stang vanilje
Sådan gør du
- Hak smørret i små stykker i melet med en kniv eller, hvis du gerne vil lave dejen på røremaskine, hak smørret ned i melet i røreskålen og rør med en dejkrog ved middel hastighed.
- Kværn mandler fint med en stavblender, i en minihakker eller i en kaffekværn.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud af den. Bland evt. vaniljen med en skefuld af sukkeret.
- Når smørret er rørt ud i melet, tilsætter du sukker, kværnede mandler, vanilje og æggeblommer.
- Rør til dejen er nogenlunde jævn og saml den med hænderne til sidst, så du sikrer dig, at du ikke overrører den, og at den hænger godt sammen.
- Fyld noget af dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl. Dejen skal være varm og blød, for at du kan sprøjte den ud. Hvis du ikke synes, den er blød og medgørlig nok, kan du enten give den nogle sekunder i microovnen (i sprøjteposen) eller du kan lægge sprøjteposen et lunt sted i nogle minutter, til dejen begynder at blive blød.
- Sprøjt fine vaniljekranse på en bageplade beklædt med bagepapir – de må gerne se hjemmebagte ud – og bag dem ved 180 grader i ca. 10-14 minutter, til de er let gyldne.
- Køl vaniljekransene af på en bagerist og opbevar dem derefter i en tætsluttende dåse.