Fyldte butternut squash er en af de retter, man bliver nødt til at lave mindst én gang hvert efterår. Hvorfor? Fordi græskar er sundt, og fordi bagt butternut squash smager absolut vidunderligt.
Fra Afrika til Danmark
Ovnbagte fyldte butternut squash hører til en af familiens yndlingsretter i efteråret. Det er aftensmad, som smager vidunderligt, og som samtidigt mætter rigtig godt.
Mit yndlingsgræskar er butternut squash eller moskusgræskar, som det kaldes på dansk. Jeg smagte det første gang, da jeg rejste rundt i Afrika for snart 25 år siden. Det var på en lillebitte restaurant i Zimbabwe, hvor jeg netop fik serveret ovnbagt, fyldt butternut squash.
Erindringen sidder knivskarpt i min hukommelse, for det var en madoplevelse ud over det sædvanlige. For det første, fordi det var noget, jeg aldrig havde smagt før, og for det andet, fordi det smagte fuldstændig fantastisk. Især efter mange, mange aftensmåltider, som havde bestået af kogte ris, spinat og bønner. Jeg spiste nemlig ikke kød de mange måneder, jeg var på eventyr i Afrika.
Denne opskrift er dog med kød, og derfor kan du lave retten uden tilbehør, for de fyldte græskar indeholder både kød, grøntsager og quinoa og er utroligt mættende. Vil du lave en vegetarisk version, kan du evt. erstatte oksekødet med kikærter eller en blanding af kikærter og grøntsager, fx gulerødder og squash.
Opskrift på ovnbagte fyldte butternut squash
Opskriften er til 6 personer og dermed til 3 hele butternut squash. Er I kun 4 personer, kan I selvfølgelig nøjes med 2 hele butternut squash og så blot fordele det ekstra fyld mellem jer eller gemme det til frokosten næste dag.
Eller et andet forslag kunne være at spise en hel halv squash hver og dele de resterende to halve til aftensmad næste dag og så lave en god mættende salat til. Fx denne spidskålssalat med æble og peanutdressing.
I opskriften indgår der græskarpuré, som du nemt selv kan lave.
Du finder opskriften på græskarpuré her.
Orker du det ikke, kan du evt. erstatte med tomatpuré eller lignende.
Får du lyst til at lave mere mad med græskar, så tjek også mine andre græskaropskrifter. Her er et lille udpluk:
Butternut curry – opskrift på karryret med græskar
Hokkaidosuppe med chili, ost og serrano
Grydebrød med græskar og sorte sesamfrø
Se alle opskrifter med græskar
Ovnbagte fyldte butternut squash
Ingredienser
Bagte butternut squash
- 3 hele butternut squash
- 25 g smør
- 1 kvist frisk rosmarin
- havsalt
Kødfyld
- 100 g hvid quinoa
- 2 fed hvidløg
- 2 store løg
- 1 spsk olivenolie
- 1 spsk æbleeddike
- 500 g hakket oksekød
- 1/2 frisk chili – du bestemmer selv, hvor stærk den skal være
- 1 spsk paprika
- havsalt og friskkværnet peber
- 1 kvist frisk rosmarin
- 3-4 spsk græskarpuré
- 1 dåse hakkede tomater
- 140 g tomatpuré (en stor dåse)
- 1,5 dl hønsefond (vand + en bouillonterning)
- ca. 100 g revet ost – gerne en med smag, fx en parmesan, pecorino eller primadonna eller en blanding af en smagfyld ost sammen med mozarella
Pynt
- 6 spsk friske hakkede krydderurter, fx persille, oregano eller timian
Sådan gør du
Bagte butternut squash
- Skyl og halver butternut squashene. Prik huller i kødet med en gaffel og læg dem på en stor bageplade beklædt med bagepapir. Læg klatter af smeltet smør på og drys med havsalt og frisk rosmarin. Sæt græskarene i ovnen i ca. 30-45 minutter ved 200 grader varmluft, alt efter hvor store de er. De skal være møre, men stadig faste.
- Mens græskarene er i ovnen, laver du kødfyldet og koger quinoa.
Kødfyld
- Sæt quinoa over at koge i en lille gryde med forholdet to dele vand til en del quinoa. Drys lidt salt i vandet og kog quinoaen i ca. 15 minutter
- Hak løg og hvidløg i mindre stykker og svits dem i olivenolien i en gryde. Tilsæt æbleeddike og lad den koge ud i løgene.
- Tilsæt derefter det hakkede oksekød, og brun det godt af.
- Krydr med paprika og frisk chili, salt og peber og frisk rosmarin.
- Tilsæt nu græskarpuré, en dåse tomatpuré og en dåse hakkede tomater. Rør godt rundt i kødet og tilsæt derefter hønsefond.
- Lad kødet stå og småsimre i 5 minutter og bland derefter quinoaen i, når den er kogt færdig.
- Når græskarene er bagt møre i ovnen, tager du dem ud og skærer kødet fra. Det gør du ved at udhule græskaret med en spiseske (men lad noget af kødet blive siddende tilbage, så græskarret holder formen), hvorefter du skærer kødet ud i mindre bidder på et skærebræt. Læg græskarkødet i kødgryden og smag til med salt og peber.
- Fordel kødblandingen i de udhulede græskar, drys ost over og sæt dem i ovnen igen i ca. 10 minutter ved 200 grader varmluft.
- Tag græskarene ud og server dem med friske krydderurter direkte på et fad eller en tallerken.