Peberkager hører julen til, og netop disse krydrede småkager er perfekte for børn at stikke ud og pynte og dekorere efterfølgende. Derudover smager peberkagerne skønt af jul og har en dejlig sprødhed over sig.
Når en peberkager bager …
Sangen har mine børn sunget lystigt, da de var små, men det gør de nu ikke mere. De er blevet store. Til gengæld vil de gerne bage og spise peberkager – og det kan jeg sådan set godt forstå. Peberkager er enormt hyggelige at bage, og så smager de skønt med deres krydrede smag og en snert af peber, der efterlader en stærk og god smag i munden.
Vi kan især godt lide, at peberkagerne indeholder kardemomme, hvilket der ikke er så mange andre julesmåkager, der gør. Det gør peberkagen anderledes i smagen.
Peberkager hører faktisk til en af vores ældste julesmåkager i Norden og er blevet bagt i mere end 600 år. Førhen betød det “at pebre” at krydre, så navnet peberkager er egentligt blot en betegnelse for en krydret småkage.
Mange forskellige krydrede julesmåkager
Der findes mange forskellige slags julesmåkager, og det er næsten umuligt at bage dem alle til jul, så man må vælge ud. Dette er en af de småkager, som jeg synes er særligt gode at bage, hvis man har børn i huset. Både fordi de er sjove og nemme at bage, og fordi de ikke er så fedtede, men er mere tørre, sprøde i det og næsten minder lidt om en god, krydret kiks. Jeg er helt vild med dem.
Opskrift på peberkager
Den klassiske opskrift på julens peberkager finder du lige herunder. Blandingen af smør, sirup, farin og mel giver en tung og lidt sej dej, så har du en røremaskine i huset, kan det anbefales at bruge den.
Her på siden er der i øvrigt en hel masse opskrifter på forskellige julesmåkager – og mange af dem er gamle familieopskrifter som er gået i arv fra mine bedsteforældre til mine forældre og nu til mig og min familie. Prøv fx at kigge nærmere på disse traditionelle julesmåkager:
Jødekager – en rigtig juleklassiker
Se alle opskrifter på julesmåkager
Peberkager
Equipment
- Udstiksforme
Ingredienser
- 125 g smør
- 200 g sirup
- 150 g brun farin
- 500 g mel
- 1 stor tsk stødt sort peber
- 2 tsk stødt ingefær
- 2 tsk stødt kardemomme
- 2 spsk stødt kanel
- 2 tsk natron
- 1 æg
Sådan gør du
- Kom smør, sirup og brun farin i en gryde og varm det op over svag til middel varme, indtil det hele er smeltet.
- Tag gryden af varmen og rør alle krydderierne samt natron i.
- Lad blandingen køle af, indtil den er håndvarm.
- Rør mel og ægget i – brug gerne en røremaskine, hvis du har en, for dejen bliver tung og sej. Rør dejen glat og fin.
- Stil dejen på køl i en halv til en hel time – pas på den ikke bliver så kold og hård, at du ikke kan rulle den ud.
- Rul dejen ud, så den er ca. 3 mm tyk og stik den ud med udstiksforme, fx kagemænd og -koner, juletræer, hjerter og stjerner.
- Læg småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i 5-8 minutter ved 190 grader.
- Køl småkagerne af på en bagerist og læg dem derefter i en kagedåse eller et kageglas.