At lave snobrød over bål er en tradition, som vi har holdt fast i gennem mange år. Og hygge med bål i haven hører stadig til nogle af vores bedste stunder i familien. Her får du den lækreste opskrift på snobrødsdej. Opskriften giver nok til 10-12 snobrød.
Hygge ved bålet
Det at lave snobrød over bål handler ikke bare om at lave noget at spise. Det handler om hygge og samvær. Mange nok tænker snobrød, når man taler om bålmad. Men i virkeligheden er der så mange lækre ting, man kan lave over bål i haven.
Men uanset hvad, så er og bliver disse pindebrød en favorit – og gerne i forskellige versioner.
Spis snobrødene med ristede pølser som en fransk hotdog. Eller prøv at lave dem med friskskåret mozarellaost og skinke rullet ind i dejen tæt ved pinden – næsten som en snobrødspizza. Du kan også fylde snobrødet med marmelade eller nutella og lave dessert-snobrød.
En god snobrødsdej
Kernen i den perfekte snobrødsoplevelse er selvfølgelig en god dej. En god snobrødsdej skal være elastisk og let at arbejde med, så det bliver en fornøjelse at sno dejen omkring pinden.
Den skal også have den rette balance mellem sødme og neutralitet, så snobrødet får den lækre, gyldne farve og delikate smag ved bagning over bålet. En dej, der hæver til en luftig konsistens, er nøglen til et snobrød, der er sprødt udenpå og blødt indeni.
Med den gode dej bliver snobrødsbagningen ikke bare en aktivitet, men en kulinarisk oplevelse, der samler venner og familie omkring bålet til ægte bålhygge.
Opskrift på snobrød
Dejen skal have lov til at hæve i en halv times tid, efter den er blevet lavet og inden den snoet om pinde. Lav derfor dejen først og arranger bålet efterfølgende. Sørg for, at dejen ikke er for klistret, når den skal snos om pindene, for så bliver det træls for både børn og voksne.
Får du lyst til at lave flere sommerretter og udendørsmad, så find gerne inspiration i mine mange andre opskrifter:
Kartoffelpakker med løvstikke – kartofler på grill
Grillede auberginer med yoghurt og granatæble
Se alle opskrifter på grillmad
Snobrød – opskrift på snobrødsdej
Equipment
- lange pinde
Ingredienser
- 5 dl lunken vand
- 50 g gær
- 2 æg
- 1/2 dl rapsolie (ca. 40 g)
- 2 tsk salt
- ca. 1000 g hvedemel
Sådan gør du
- Rør gæren ud i det lunkne vand i en røreskål – brug gerne en røremaskine.
- Tilsæt æg, olie og salt og rør derefter melet i lidt ad gangen. Når dejen har en god cremet konsistens som tyk grød, må du gerne sætte røremaskinen op på fuld hastighed, så dejen nærmest bliver pisket. Det hjælper dejen til bedre at lave glutenstrenge, og dejen bliver mere samlet og lækker.
- Tilsæt det sidste mel, indtil dejen så småt begynder at slippe skålens kanter og ikke længere klistrer til fingrene, når du tager ved den. Pas på, du ikke tilsætter for meget mel, så bliver dejen nemlig tør. Tag gerne dejen ud af skålen og ælt det sidste i hånden, så du får en fornemmelse af dejen, og hvor meget mel den skal have til sidst.
- Lad dejen stå og hæve i skålen i mindst en halv time med et klæde over – og gerne lidt længere.
- Lav snobrødene ved at tage en klat dej og rulle den til en lang pølse, som du vikler om spidsen af en lang pind. Bag brødet over gløderne – ikke ilden – i ca. 10-15 minutter, til det er færdigbagt.